masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:50/237)

ciasto tortowe 239

łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki(...)blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.  Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.  Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z musem z czekoladowym 142

roku na naszym świątecznym stole    Składniki: Spód: 190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą, ), 50 g masła, 1 łyżka gorzkiego kakao   Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu, 500 g mascarpone, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek oraz na wierzch masy serowej: 400 g śmietany gęstej kwaśnej(...)przygotowania sera, który należy przepuścić przez maszynkę lub utłuc tłuczkiem do kartofli (ja tak zrobiłam z czystego lenistwa). Następnie do misy włożyć mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.  Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund

Państwo Wojtczuk gotują
TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI 162

łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na ciemny biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr śmietany 30 % mascarpone 500 g do nasączenia biszkoptu: 2 szklanki przegotowanej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru do dekoracji: 1 kinder niespodzianka 10 sztuk mini batoników kinder bueno kilka(...)samo postępujemy z drugim biszkoptem z tym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, c ukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże

Z Majeczką w kuchni
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 265

miał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone i truskawkami. Nie tylko super wyglądał, ale również rewelacyjnie smakował, miał być głównie dla dzieci a wciągali go wszyscy. Pyszności... :-) Składniki biszkoptu 26cm: - 7 jajek (osobno białka i żołtka(...)250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa musi być dość gęsta. Boki biszkoptu delikatnie okroić nożem, zdjąć obręcz, wyjąć biszkopt na papier i przekroić go na pół, powstaną dwa blaty. Dolny blat ułożyć na talerzu

Smaczne Zdrowe
RAINBOW CAKE 97

waniliowego 750 g mąki pszennej 8 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 700 ml mleka 4 barwniki spożywcze- różne kolory *wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową masa I: 1000 g serka mascarpone 750 ml śmietanki kremówki 36% sok z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru pudru *wszystkie składniki na masę muszą być mocno schłodzone masa II: 200 g masła(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny

KuchcikoweLove
Lody krówkowe na maślance 170

ochłodzeniu.  Nie czekajcie więc do lata - w końcu na lody zawsze jest dobry czas... Lody krówkowe na maślance Składniki: (na 1,1 l lodów) 375 g masy krówkowej 150 g serka mascarpone 500 g ylette (maślanki) Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Schłodzić do temperatury lodówkowej, a następnie przelać do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją. Gotowe lody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beza banoffee :) 172

pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową bezą :)Wspaniała i ekstremalnie słodka, która znajdzie wielu fanów, oj tego jestem pewna!Ja jej fanem jestem na pewno, bo uwielbiam słodkości, ale czy Wam będzie smakować, to przekonajcie się sami - tym bardziej, że jest łatwa(...)stopni i suszyć przez minimum  2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku- ta dokładnie taka była :)Masa:Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.Wykonanie:Na spód bezy wlać masę kajmakową, ułożyć- skropione sokiem z cytryny- plasterki bananów.Na wierzch bananów przełożyć kremową masę, a dla tych co chcą się

Kraina Miodem Płynąca
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 125

Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania:  5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wody 50 g świeżej bazylii Wierzch: 1 galaretka niebieska 400 g borówki amerykańskiej(...)żelatyna straci swoje właściwości. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wkładamy mascarpone i cukier. Ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy kremówkę i ubijamy do uzyskania gęstej puszystej masy. Do ubitej masy dodajemy letnią żelatynę, wlewając ją małym strumieniem i cały czas miksując.  Odłożoną bazylię drobno siekamy i dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
TRUSKAWKI Z KREMEM MASCARPONE 438

proporcje gdyz dla dwoch osob wydaly mi sie bardzo przesadzone.wykonanie oryginalne:Zoltka utrzec z cukrem pudrem na kogiel-mogiel, a nastepnie dodawac stopniowo mascarpone. Ze schlodzonej kremowki ubic piane i polaczyc ja z masa jajeczno-serowa.Biszkopty(...)skropic sherry, truskawki pokroic na kawalki. Ukladac w pucharku naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki. Podawac schlodzone.moje wykonanie:Biala czekolade roztopic w kapieli wodnej i polaczyc z mascarpone. Ubic kremowke i zmieszac z masa serowa. Reszta jak w przepisie oryginalnym.Smacznego

Przysmaki Karolki
Owsiane markizy Walentynkowe- przepis krok po kroku 147

Układać na pergaminie.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.  Po upieczeniu przełożyć masą kokosową i polać polewą. Składniki na masę kokosową: 1/3 szklanki śmietanki kremówki220 gram serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru ½ szklanki wiór wiórków kokosowych Wykonanie masy kokosowej: Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier i jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki

Tradycyjna Kuchnia
Tiramisu jagodowe 142

herbaty Teekanne Forest Fruit - szczypta soli Przygotowanie: Herbatę zaparzamy przez pięć minut i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy będą ubite na sztywną pianę łączymy delikatnie z powstałym kremem. Połowę jagód, po umyciu miksujemy i łączymy

Kulinarne życie
Tiramisu (bez alkoholu) 81

Składniki na 4 dość duże porcje: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso 3 jajka cukier puder 150 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao 1. Zaparzyć 100 ml espresso (tzn. przygotować bardzo mocną kawę <bez fusów>). Ostudzić. 2. Jajka umyć i zaparzyć przez kilka sekund we wrzącej wodzie. 3. Do wysokiego naczynia dodać białka jaj i ubić na sztywną(...)Ponownie ubić na sztywną pianę.  W innym naczyniu zmiksować żółtka z 1/3 szklanką cukru pudru (na jednolitą, gęstą, jasną masę). Następnie  do ubitych białek dodać masę żółtkową i serek mascarpone (wszystko dodawać stopniowo i miksować na bardzo niskich obrotach). 4. Biszkopty namaczać przez kilka sekund w espresso. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej masy i posypać

Ugotować
Bounty - sernik na zimno 2002

chwilę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała. Do masy kokosowej dodajemy ser mascarpone oraz przemielony twaróg. Jeśli nie mamy czym go zmielić można rozdrobnić mikserem. Całość mieszamy. Do podgrzanej żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy

Kolizje Smaków
Herbaciany sernik na zimno 223

ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka  Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny(...)mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.   Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody

Wanilia i Kardamon
Tiramisu ze słomką ptysiową 206

łyżeczka kawy rozpuszczalnej (wg smaku) 2 łyżki rumu/czystego alkoholu Dodatkowo: gorzka czekolada (starta) kakao Przygotować krem.   Żółtka z połową cukru - zmiksować na jasną i puszystą masę.  Dodać (stopniowo) serek mascarpone i aromat. (Mascarpone "nie lubi miksowania", więc do połączenia go z żółtkami lepiej użyć łyżki, ewentualnie miksować krótko i na wolnych obrotach.) Białka ubić na sztywną pianę

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania