masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:61/237)

Tarta z gruszkami i mascarpone 131

mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy   gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy

Miód i pieprz
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM, MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 1042

całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć delikatnie na czekoladowy mus. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki

Kuchnia w opałach
Tort "Doniczka" 121

łyżeczki barwniki spożywcze, niebieski i różowy Składniki na krem serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek(...)razem łączymy i dokładnie mieszamy.   Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę. Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu. Z masy różowej

Gotowanie moimi oczami
Karmelowe brownie 139

osobą, która wyjdzie z imprezy z pustą blaszką ;) Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.htmlSkładniki:MASA BROWNIE:2 tabliczki czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g)200 g masła3 jaja220 g cukru pudru120 g mąki tortowejKARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASCARPONE:1/3 kostki masłapół szklanki cukru2 szklanki mleka w proszku100 g solonych orzeszków ziemnychopakowanie (250g) sera mascarponePOLEWA KARMELOWA(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj olejem bądź masłem i wyłóż papierem do pieczenia. MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej

Gotowanie to kochanie
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 134

średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami(...)spód w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec jeszcze 12 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować nadzienie. Mascarpone, kremówkę, kajmak, jajko i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.  Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w 160 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Jamajka i "Chata" 242

Biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao Masa śmietankowa 600 ml zimnej gęstej śmietany (używam 18%) 250 g sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury(...)Wstawić całość do lodówki. Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu: połowę szklanki ciepłej wody wymieszać z sokiem z reszty cytryny. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Zimną śmietanę i mascarpone ubić z cukrem pudrem. Do białej masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim kakaowym blatem. Polać biszkopt ponczem. Wyłożyć resztę masy śmietanowej. Wygładzić powierzchnię i posypać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 151

Świąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego  1 opakowanie serka mascarpone  4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt  1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów 50 gram(...)puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Upiecz w 180 stopniach, 20 minut. Wystudź spód. Kiedy spód będzie zimny a czekolada chłodna zacznij robić masę serową.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Niech wystygnie. Ser i mascarpone włóż do naczynia dodaj cukier i na małych obrotach zacznij mieszać. Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć

AZgotuj!
Tort tiramisu 194

wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny !  A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych(...)przekrajamy na 3 równe blaty ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany i aby nie zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło :). Poncz

Gotuj z Mąką
CIASTO Z LEKKĄ MASĄ CYTRYNOWĄ 219

nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę. Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 184

wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka(...)zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka. Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem. Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę

https:KKuchniaMniam
Seromakowiec 406

oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać(...)daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową

Oryginalny smak
Tort maślano-truskawkowy 141

śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrem w metalowej misce na parze. Miska nie może stykać się z gotującą się wodą. Miksować do momentu, gdy masa jajeczna widocznie zwiększy swoją objętość(...)masy maślanej miksując na małych obrotach. Blaty nasączać ponczem i przekładać masą.  Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez noc. Smacznego

na moim stole...
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 234

będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki(...)minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Serek zmiksować z jajkami, mąką i ekstraktem. Dodać ostudzoną czekoladę, połączyć. Masę przelać na podpieczony spód. Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzxin, a najlepiej całą noc. Porzeczki zasypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort a,la "Leśny mech" 177

oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek  ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka  mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże(...)foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany,  cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Mini pavlova z masą limonkową 91

50stopni. Po tym czasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać. Do dekoracji: Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta Składniki   masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 300 g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać(...)Opcjonalnie dla koloru pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki. Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami. Najlepiej podawać w dniu przygotowania

W garach u Gosi