masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:66/237)

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 136

niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie masy serowej: Pistacje miksujemy na mąkę i jeszcze chwilę, aż zacznie się zbijać w grudki, jednak uważamy, żeby nie oddzielił się od nich tłuszcz. Dodajemy(...)mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki

Życie zamknięte w smaku
Truskawkowiec 327

galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy(...)truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt kakaowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy

Na Ciasteczkowych Papierach
BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 293

wypróbujcie! Banoffee to jeden z moich ulubionych deserów! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * herbatniki – 5 szt * mały banan – 1 szt * śmietana 36% – 100 ml * mascarpone – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * masa kajmakowa – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki siekamy, połowę wkładamy do słoiczka. Kajmak roztapiamy na małym ogniu z mlekiem. Śmietanę ubijamy(...)puch, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy, połowę wylewamy na herbatniki. Przykrywamy bananem pokrojonym w kosteczkę, zalewamy sosem kajmakowym, przykrywamy resztą herbatników i drugą porcją masy śmietanowej. Całość polewamy resztą sosu! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 222

mnie ponad 100g) - krakersy (u mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą na tarce czekoladą (u mnie deserowa) Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 160

przegotowanej i ostudzonej wody (u mnie kawa) 1 łyżka cukru Do szklanki wlewamy wodę/kawę, słodzimy i mieszamy. Poncz dzielimy na dwie równe części. masa straciatella: 500 ml śmietanki kremówki 30% 125 g mascarpone(...)łyżki cukru pudru 90 g mlecznej czekolada 45 g czekolady gorzkiej Obie czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, ubijamy przez ok. 1-2 minuty by masa przestała być płynna. Dodajemy cukier, bardzo krótko mieszamy. Dodajemy 3/4 ze startej czekolady, mieszamy. 3/4 masy wykładamy na nasączony spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy wierzchem biszkoptu, lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Raffaello 410

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego oraz wiórek kokosowych. Tort wykonałam na tzw. biszkopcie genueńskim , który znajdziecie tutaj . Post Tort Raffaello pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sernik na kruchym spodzie z malinami 104

mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto: 230 g mąki pszennej(...)pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy i mascarpone zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować

Bullio
Sernik na kruchym spodzie z malinami 141

mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto: 230 g mąki pszennej(...)pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy i mascarpone zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować

Bullio
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 128

muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli.  Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok(...)kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Na upieczone babeczki wykładamy po ok. łyżce kremu i wygładzamy

Słodka Strona
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 181

dokładnie osuszam* i kroję w kosteczkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie i połowę porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami

kawawszklance
CIASTO "KŁODA DRZEWA" 154

serek mascarpone 300 gram cukier 2 łyżki GANACHE: śmietana kremówka 250 ml. czekolada mleczna 100 gram czekolada gorzka 100 gram DODATKOWO: wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia METODA: 1.  CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao(...)pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. 3.  KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki. 4.  Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta

Kuchnia Paulettes
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 447

schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła Masa serowa: - 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę) - 250g serka mascarpone - 250g serka Philadelphia lub Twój Smak - 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej) - 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego(...)woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa:  Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane

Smaczne Zdrowe
ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA 117

Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.  SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml.  cukier 4 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka likier kawowy lub wódka 2 łyżki biszkopty podłużne 1 op. 200 g.  mocna kawa(...)boki po 2 szt. do góry 2 rządy.Resztę biszkoptów zostawić na górę. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty.  Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao

Kuchnia Paulettes
Tarta kawowa 1392

Tarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden(...)minut do lekkiego zrumienienia- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA KAWOWA - kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej- mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - jogurt wymieszać z cukrem i kawą- do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko

Smakołyki Bereniki
Jagodowe semifreddo z granitą 202

Owocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową . Smaczne i chłodzące :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jagód 100g czekolady mlecznej 1 szklanka granity jagodowej Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą(...)ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę. Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć parę łyżek granity, wylać

https:KKuchniaMniam