masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:72/237)

Tiramisu z borówkami i malinami 151

ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :) Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30%   250g serka mascarpone   3 łyżki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru Ponadto: 15 dag borówek 15 dag malin op. okrągłych biszkoptów   2 łyżki kawy rozpuszczalnej   2 łyżki(...)Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki. Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem posypać

Smakołyki Asi
Ciasto Wuzetka 308

jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki 30 % 100 g. czekolady gorzkiej dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić. Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną. Na to wyłożyć masę śmietanową, pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czeko - ciacho 130

łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 90 g czekolady mlecznej (tabliczka) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - krem czekoladowy ok. 200 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru - polewa: 3 łyżki śmietanki 36% 90 g białej czekolady (tabliczka) 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka(...)suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 15 minutach, za pomocą nitki przekrawamy na 2 części. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier puder i kakao i ubijamy (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały krem kładziemy między biszkoptami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę

Alutka-Gotuje
Walentynkowy tort - czerwony biszkopt z kremem i różami 173

łyżeczki barwnika czerwonego w żelu masło kasza manna 300g kremówki 30% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru konfitura z płatków róży 250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru) żywe róże do dekoracji Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy jeszcze minutę po dodaniu ostatniego żółtka(...)dół i studzimy na kratce. Ostudzone ciasto przecinamy na pół.  Kremówkę miksujemy na gęsty krem, pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mascarpone, na koniec łyżkę cukru pudru. Masę odkładamy do lodówki.   Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy połową herbaty, smarujemy ciasto konfiturą z róży. Drugi blat biszkoptu kładziemy na talerzyku (wierzchem w dół), nasączamy

Gotowanie i blogowanie
Różowy tort koronkowy 177

Upieczony jest z dwóch biszkoptów.  Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range(...)biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy 650 ml schłodzonej śmietany kremówki 350 g mascarpone 1 małą puszkę słodzonego mleka skondensowanego ( możecie użyć więcej lub mniej w zależności jaki słodki krem lubicie ) Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 500g malin (na wierzch kremu) Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach dodawać mleko skondensowane. Miksować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 215

siebie :) Tort był prezentem niespodzianką dla mojej Babci z okazji jej 78. urodzin. Niespodzianka się udała - mina Babci bezcenna :) Muszę też wspomnieć o przepysznym kremie owocowym, który zrównoważył słodycz masy maślanej użytej do dekoracji. Całość komponuje się idealnie. Przyznam, że jestem dumna z tego tortu :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować.  Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować.   Składanie tortu: Na pierwszym blacie ciemnego biszkoptu rozsmarować warstwę kremu. Następnie ułożyć pionowe warstwy biszkoptu jasnego. Większość kremu przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Większa sprawa - tort 159

minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Krem:Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort mocno kokosowy 126

Przygotowaną masę przelać do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Krem kokosowy: 200 ml śmietany kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki(...)łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu  Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady  Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop , mieszamy do połączenia się składników.  Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów

Krakowskie smaki Ani
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 253

Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g) • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej(...)Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone oraz z proszkiem budyniowym. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. 5. Stopniowo wlewać mleko skondensowane, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Tymi czynnościami baaardzo zainteresowany był także Hugo

W mojej kuchni
Ciasto czekoladowe z mascarpone 303

uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy(...)łyżki. Przygotowanie masy serowej: 1 jako ubijamy z 3 łyżkami cukru. Budyń mieszamy z sodą i mąką ziemniaczaną. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 236

czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g bakalii  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. W tym czasie miksujemy(...)niskich obrotach serek mascarpone przez ok. 3-4 minuty, dodając w trakcie 2 łyżki wódki. Do serka powoli wlewamy wystudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Po zmiksowaniu masy dodajemy świeże maliny i wszystko delikatnie mieszamy łyżką (nie przejmujcie sie, jeśli maliny się rozpadną :). Całość wykładamy na wcześniej wystudzony spód, a wierzch posypujemy bakaliami (ja użyłam mieszanki  studenckiej

kuchnia do kwadratu
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 179

U wielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy z wiśniami, malinami, czarną porzeczką i truskawkami. Kaloryczna bomba. 217

mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 opakowania mieszanki owoców Hortex ( maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie ) 4 cl likieru karmelowego lub amaretto Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać do chwili kiedy uzyskamy lśniącą i gładką masę(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z częścią  przestygniętych owoców. Część zostawić na wierzch. Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce, które będą miały formę lekkiej galaretki.  Udekorować bitą śmietaną :) Zjeść ze smakiem ! ! ! Jak na pierwszy raz wyszedł całkiem smacznie czego dowodem

Jemy Pijemy
Kostka kawowa 168

Ciasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fixu 60 g kawy rozpuszczalnej w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Serek mascarpone zmiksować z kawą. Kremówkę ubić na sztywno

Domowa cukiernia Ewy
Krwiste tiramisu. Nie tylko dla odważnych 121

zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 25 ml amaretto 60 g cukru pudru 3 żółtka 2 białka nasączenie: 50 ml delikatnej czarnej herbaty (aromatyzowanej pomarańczą) 50 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej(...)plastry grubości 4-5mm, posypać cukrem, zalać alkoholem i odstawić do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać alkohol, zmiksować. Dodać mascarpone, połączyć. Na końcu partiami dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. W herbacie z sokiem maczać biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze