Sernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda 60ml gorącej wody Serek mascarpone 500g Cukier 210g Śmietana 30% 400ml Galaretka truskawkowa 3 opakowania, może być również wiśniowa Woda 1000ml, gorąca Wykonanie: Ciasteczka pokruszyć, dodać masło. Wyrobić […] The post Sernik na zimno
Kulinarne PrzebojeCzekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Wykonanie: Naleśniki usmażyć według tego przepisu: Naleśniki czekoladowe przepis Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać stopniowo po 1 łyżce mascarpone i miksować (do czasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką. Usmażone naleśniki (powinny być lekko ostudzone, żeby krem się nie rozpuścił) posmarować wcześniej przygotowanym kremem, nałożyć całego banana i zwinąć ciasno
Kulinarne PrzebojeSkładniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 30 dkg truskawek kilka listków mięty 50 g startej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem(...)deskę. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i puder. Połączyć w całość. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretki będą już zastygnięte wymieszać je łyżką, tak aby powstała galaretkowa masa. Ciasto przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową
Gosia gotujeSkładniki na makaroniki białka jajek, 100g (około 3-4 sztuki) migdały mielone, 100g cukier puder, 200g cukier drobny, 50g barwnik, opcjonalnie Składniki na krem serek mascarpone, 100g nutella, 2 łyżki Przygotowanie Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi(...)minut. Wyciągamy blachę i zwiększamy temperaturę do 170st. Po rozgrzaniu ponownie wkładamy blachę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy , studzimy i delikatnie odrywamy od papieru. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z nutellą na jednolitą masę. Szprycą nakładamy na makaronik, przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy
Gotowanie moimi oczamimąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy(...)miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Tort.:Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny
Malinowe Pocałunkipachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku! Spód: 35 g masła 120 g ciasteczek maślanych bez dodatku cukru Cukry Nyskie Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka cynamonu 100 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej(...)obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną z cynamonem. Wystudzoną czekoladę energicznie mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około
VioletoweKucharzenienadzienie do do naleśników. Kremowa kasza Dowolną kaszę ugotowaną bez soli można połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny(...)banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek
Kucharzycakarob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ciepłą, ale nie gorącą dodajemy do mascarpone. Dodajemy stevię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Następnie nabieramy małe porcje i formujemy nasze trufle. Każdą z nich obtaczamy w karobie/kakao. Moje sugestie: Zarówno czekolada jak i mascarpone powinny
Zawsze głodna!tartę tylko moje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami, wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżnych przepisów na tiramisu. Do miana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) - kawy, czekolady i odrobiny alkoholu daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty! Czego można chcieć więcej! Jedząc ten włoski specjał(...)dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się za biszkopty. Zaparzyłam kawę,ostudziłam ją do pokojowej temperatury
potrawyregionalneZapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od ścianek. Ostudzić. Do ostudzonej masy(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy (ptysie mocno urosną). Piec w 200 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem. Udekorować borówkami. Smacznego! Przepis bierze
Pożeraczka, czyli raz adobrzedusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 250g jogurtu naturalnego, 2/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku
Z miłości do słodkościniepowtarzalnego smaku. Składniki 0,5 l śmietany kremówki 4 łyżki serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 pomarańcze 2 banany lody śmietankowe lub waniliowe czekolada do dekoracji Sposób przyrządzenia 1 Do miski przelać dobrze schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone. Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej masy, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać. 2 Pomarańcze i banany
PysiaGotuje.pluzyskania karmelowej konsystencji. Solimy. W jednym naczyniu roztapiamy czekoladę gorzką, w innym czekoladę białą ( w kąpieli wodnej ). Do każdej dodajemy po 3 pełne ( czubate ) łyżki serka mascarpone, miksujemy. Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną. Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy jeśli chcemy ) i zalewamy czekoladowe masy. Na górę układamy gałkę lodów i polewamy solonym karmelem i posypujemy
Ostra na Słodko