masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:82/237)

Tort lis . 182

smakował. To w tym wszystkim było najważniejsze! Składniki biszkopt : 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36%  cukier do smaku  cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe

Malinowe Pocałunki
Tort karmelowo gruszkowy 168

papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nasączenie(...)Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią połowę gruszek i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią częścią biszkoptu zostaje nam udekorować całość i tutaj

Cynamonowe szczęście
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 455

kakao do posypania warstw   Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut. W osobnej misce rozmiksować serek mascarpone, aby nabrał gładkiej konsystencji. Następnie dodać serek do żółtek i na niskich obrotach, krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić

Moja Delicja
Serniczki na zimno (czekolada - karmel - wanilia) 316

fanów serniczków na zimno dla lubiących kompozycje smakowe czekoladowo-waniliowo-karmelowe dla kochających serek mascarpone Składniki na serniczek: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) łyżka cukru pudru łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka 2 łyżki masy karmelowej (kajmakowej) 50g gorzkiej czekolady łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na dekorację: bita śmietana sos karmelowy (opcjonalnie) czekoladowe wiórki (opcjonalnie) Wykonanie: Łyżeczkę żelatyny(...)odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy do niej gorące mleko i rozpuszczamy tak by nie było żadnych grudek. Zostawiamy by ostygła.  Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką kremówką i łyżką cukru pudru. Masa musi stać się sztywna. Następnie dzielimy całość na 3 części. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.  Do pierwszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę

Mania Wypiekania
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 457

mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego  owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny  Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody(...)samej temp i tyle samo minut.  Masa śmietankowo serowa:2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości

Malinowe Pocałunki
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 183

wyglądem wprost zachwyca. Sernik cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 150 g cukru mus bazyliowy: 10 g (pęczek) listków bazylii(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 90

cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy sok. Masło łączymy z cukrem pudrem i żółtkami jajek. Ucieramy je na puszystą masę, po czym dobrze łączymy z sokiem i skórką cytrynową, na koniec dodając serek mascarpone. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody

Kuchenna Kontrrewolucya
Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone 231

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane(...)łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki mascarpone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedź. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść ponownie w garnku. Wmieszaj śmietankę, masło, parmezan, mascarpone i wymieszaj drewnianą do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version

karmelowy
Tort – pomysł na dekorację IV 186

obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Pokruszone ciemne ciasto Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu

Trzeci talerz
Tort – pomysł na dekorację I 244

Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - czekoladowych dekoracji na boku tortu - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Czekoladowa dekoracja na boku tortu : 2 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych Nestle Chocapic kakao Płatkami obłożyć boki tortu. Następnie boki oprószyć kakao używając

Trzeci talerz
Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 221

sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol i erytrol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając(...)Piątnica 1 łyżka ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie domowa konfitura truskawkowa (u mnie słodzona ksylitolem) Do dekoracji: 1 batonik Frupp malinowy ekspandowana kasza jaglana Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę, dodać serek Bieluch i dalej ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać jogurt i ucierać jeszcze przez chwilę, aby masa nabrała puszystości. Dosłodzić wedle uznania ekstraktem

FitKot
Tort- mak / migdały / róża 116

nalewki różanej, sok z cytryny, cukier,   1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać(...)cukrem do smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Do nasączenia: Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier. Złożyć tort: Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty. Jeden

królestwo garów
delikatny puszysty sernik 184

ciasto ( spód i wierzch) 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 żółtko masa sernikowa 1 kg  dobrego sera  twarogowego z wiaderka 250 g mascarpone 1,5 szklanki cukru 5 białek jaj 8 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g  masła  2-3 łyżki cukru waniliowego(...)wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie  do misy partami przekładamy ser twarogowy ( z wiaderka i mascarpone ), oraz  masło o temperaturze pokojowej. ( cały czas intensywnie mieszając) Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy,   dodając  mąkę  ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone

Miód i pieprz
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 169

kostkę 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju WIERZCH 3 łyżki Nutelli + 3 łyżki powideł śliwkowych 250 g mascarpone + 3 łyżki  sosu toffee  lub masy kajmakowej pestki granatu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę do pieczenia o wymiarach(...)Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 5-10 minutach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę ( ok. 10 minut). Cały czas ubijając łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło.  Bezpośredni do miski z ubitymi jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy na niskich

cool and minty
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 451

jaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki 30 g stopionego masła ziarenka z 1 laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki(...)używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką masę. Efekt końcowy: Wycięte wcześniej kółka smarujemy jedną stronę dżemem porzeczkowym. Wyjmujemy foremkę z zamrażalnika i do każdej półkuli wylewamy masę, zostawiając miejsce o grubości naszego biszkoptu

Podróż w kulinaria