serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Białka ubić na sztywno, dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną pianę. – Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt dalej ubijając. – Mokrą masę wymieszać z marchewką. – Połączyć wszystkie(...)średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. – Wystudzone ciasto posmarować białą polewą serową
To co kochamczekolady, posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady(...)przez ok 25 min. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, ale gdy sprawdzimy je patyczkiem nie powinno być surowego ciasta. Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej puszystej masy. Można dosłodzić masę cukrem pudrem gdy ktoś lubi słodsze kremy (ja trochę dodałam). Ponadto: Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z zagotowana wodą aby masa zrobiła
W kuchennej krainiewarstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę(...)Wystudzić. Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu położyć na nią warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazbożowych 3 łyżki masła Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie
Delicious Titbitsporcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie(...)śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej
Wypieki i Rumieńcewylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu: 400ml śmietanki 30%, 500g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 surowe żółtka, łyżka żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada(...)parze. W tym celu umieścić miskę z żółtkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą (ok. 3/4 szklanki). Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy
Z miłości do słodkościmąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DODATKOWO: 2 op. maltesers Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną(...)się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem. Następnie układamy na kremie kuleczki maltesers- leciutko dociskając… … i pyszne babeczki
Domowe Tortycukru pudru 3 łyżki espresso rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia **2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia Sernik cappuccino 250 g Mascarpone 3 łyżki cappuccino w proszku (ja użyłam o smaku waniliowym) 1-2 łyżki cukru pudru **1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia Bita Śmietana(...)połączyć. Cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę odstawić do stężenia, gdy zacznie żelować wylać na biszkopt wstawić do lodówki. Sernik cappuccino Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cappuccino, cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę wyłożyć na stężały sernik espresso i wstawić ponownie do lodówki. Bita Śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder, oraz
RAROSSAPuszysty, delikatny i lekki tort. Swoim wyglądem robi ogromne wrażenie, nie tylko na dzieciach. Łatwy do zrobienia, ale czasochłonny. Przełożony najzwyklejszym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Z dodatkiem barwników spożywczych, takich tortów nie robi się jednak na co dzień, mój przygotowany na specjalne zamówienie - na uczczenie znalezienia idealnej nieruchomości, która ma być dalszą lokatą kapitału, a to wszystko dzięki(...)ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty. Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny + mocna herbata z cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder
Domowa cukiernia Ewy25x38 Biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki (90g) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 serek mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg ładnych świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie : Białka ubić na pianę , wsypywać powoli(...)papierem do pieczenia ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć. Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie. Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać
Malinowa Kawiarenkamieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy ziemne, można użyć też np ciasteczek owsianych lub samych orzechów) 2 łyżki masła Masa serowa: 200 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 150 g mascarpone 75 g cukru 2 jajka 1 łyżka chałwy 1 łyżka masła sezamowago/tahini (można zastąpić również chałwą) Wierzch: 100 ml śmietanki (można więcej jeśli chcemy bardziej ozdobić(...)masłem - powinna powstać mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jajka, chałwę i masło sezamowe zmiksować na gładko - jak najszybciej, jedynie do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy. 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki). 4. Piec 30 min w piekarniku
Kto ugości moich gości?formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan's czy innych o smaku kawy. Spód: 1/2 dużego opakowania herbatników(...)Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 250 ml śmietany 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić. Dodatkowo: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogłyżki kakao masa sernikowa: 1 kg twarogu zmielonego 1,5 szklanki cukru budyń śmietankowy (40g) 6 jajek skórka starta z limonki i sok wyciśnięty z limonki 150g miękkiego masła 1 serek mascarpone (250g) polewa: gorzka czekolada(...)oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie po 1 łyżce sera i mascarpone. wsypać proszek budyniowy i jeszcze kilka sekund zmiksować. Skórkę z limonki zetrzeć i wycisnąć sok. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Na blasze ułożyć co 2 cm pas ciasta
Amatorka kuchennaJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego
sama złodyczlekko zmrożone dodałam do galaretki.Ciasto przeciąć na 3 części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki. Masa straciatella: 1 l śmietany 36% 1 serek mascarpone czekolada deserowa lub gorzka śmietan-fix 4 łyżki cukru pudu Mocno schłodzoną śmietanę ubić,dodać cukier puder i śmietan- fix. Na samym końcu
Niespełnione zdolności kulinarne