masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:85/237)

TIRAMISU 138

różnych przepisów na tiramisu.   Do miana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) -  kawy, czekolady i odrobiny alkoholu  daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty!  Czego można chcieć więcej!  Jedząc ten włoski specjał(...)dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone  i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się za biszkopty. Zaparzyłam kawę,ostudziłam ją do pokojowej temperatury

potrawyregionalne
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 411

Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi 144

pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od ścianek. Ostudzić. Do ostudzonej masy(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy (ptysie mocno urosną). Piec w 200 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem. Udekorować borówkami. Smacznego! Przepis bierze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik stracciatella 286

dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić. Masa śmietanowa:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  250g jogurtu naturalnego,  2/3 szklanki cukru pudru,  3 łyżeczki żelatyny,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku

Z miłości do słodkości
tort z figurką konika 182

tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić. Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu ). Wierzch udekorowany masą cukrową

6niebo
Deser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną 120

niepowtarzalnego smaku. Składniki 0,5 l śmietany kremówki 4 łyżki serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 pomarańcze 2 banany lody śmietankowe lub waniliowe czekolada do dekoracji Sposób przyrządzenia 1 Do miski przelać dobrze schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone. Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej masy, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać. 2 Pomarańcze i banany

PysiaGotuje.pl
KAWA CZEKOLADOWA Z LODAMI, SOLONYM KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI 113

uzyskania karmelowej konsystencji. Solimy. W jednym naczyniu roztapiamy czekoladę gorzką, w innym czekoladę białą ( w kąpieli wodnej ). Do każdej dodajemy po 3 pełne ( czubate ) łyżki serka mascarpone, miksujemy. Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną. Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy jeśli chcemy ) i zalewamy czekoladowe masy. Na górę układamy gałkę lodów i polewamy solonym karmelem i posypujemy

Ostra na Słodko
Deser brzoskwiniowy 150

mięty do dekoracji Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji. Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę. Do brzoskwiń dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę. Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini. Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą

Gotuj Sam!
Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru 141

serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka mąki kokosowej świeże owoce (maliny, jeżyny) Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut

FitKot
Deser kawowy z truskawkami 100

kawy  truskawki  kilka biszkoptów lub ciastek bezglutenowych  Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem wrzuć do serka mascarpone i miksuj kilka minut. Do masy serowej dodaj ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszaj. Truskawki pokrój w kostkę i umieść na dnie szklanki. Połóż na nie biszkopt, a następnie nałóż krem

Kuchnia bezglutenowa
Kinder Country (bez pieczenia) 2643

Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Zimną białą kremówkę ubić na puch, dodać mascarpone, utrzeć do połączenia składników. Do masy wsypać 3 szkl. pszenicy, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.  Mleczną kremówkę ubic na puch i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię

Smakołyki Asi
ŁACIATY JAGODOWIEC BEZ PIECZENIA 177

Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę. 5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach rozkładamy trochę masy jagodowej, następnie białą masę i przykrywamy resztą masy jagodowej. Na wierzchu

słodki bratek
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 154

smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy z pieca, studzimy. Serek mascarpone miksujemy z dżemem na gładką masę. Cukru pudru dodajemy do smaku, w zależności od tego jak mocno słodkie ciasta lubimy. Masę przekładamy na zimne ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
Rurki z adwokatem 191

pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę miksujemy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy partiami mascarpone, następnie adwokat i cukier puder. Masa powinna wyjść gęsta, nie wymaga dodatku żelatyny. Odstawiamy przygotowany krem do lodówki.  Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek, odstawiamy do wystudzenia. Gdy będą całkowicie wystudzone nadziewamy

Gotowanie i blogowanie
Sernik z ricotty i mascarpone 229

łyżki cukru pudru    1,5 szklanki mąki, 0,5 margaryny, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki.    Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier. Wkładamy

Mój Smak na Życie