lodówki 100 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: kakao do posypania Zaparzamy kawę w ekspresie i mieszamy z whisky ,odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasna ,gęstą masę . Dodajemy do nich w kilku częściach serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników. Biszkopty maczamy delikatnie z dwóch stron w kawie z alkoholem i układamy na dnie pucharków. Na pierwszej warstwie biszkoptów kładziemy
Ladylaura.przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki na masę serowo-czekoladową: 300 g białej czekolady 250 g tłustego twarogu w temp. pokojowej 250 g mascarpone w temp. pokojowej 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu waniliowego 100-150 g malin lub innych owoców CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa; mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na średnim ogniu i cały
My Culinary Artjaki tort zrobić na urodziny swojej Córeczki. Chciałam, aby miał smak świeżych owoców i nie był za słodki. Oprócz dwóch smaków masy jakie w nim znajdziecie główna rolę stanowi pyszny cytrynowy biszkopt, który idealnie komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli(...)gotowe. Biszkopt dzielimy na 3 równe części. Śmietanę przelewamy do głębokiej miski i ubijamy do sztywności. Delikatnie przekładamy serek mascarpone i miksujemy przez chwile do połączenia (nie można długo miksować, aby serek nie stał się wodnisty). Masę dzielimy na pół. Jedną cześć wstawiamy do lodówki, a do drugiej dodajemy nutellę i ją mieszamy. Do zrobionej herbaty dodajemy cukier
ChilliJemyCię nie zawiedzie. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki na spód: 80 g obranych orzeszków pistacjowych 80 g sucharków pełnoziarnistych 60 g masła Składniki na masę serową: 500 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki ksylitolu 2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy 2 jajka esencja waniliowa Dodatkowo: 2 szklanki jagód Wykonanie: obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszek do pieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy. Masa serowa: 500 g sera twarogowego na sernik 250 g mascarpone 1 budyń śmietankowy 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki (oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować
Moja Galeria Smakucukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 3 truskawki Dna dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać(...)smak surowości, owoce nie powinny się rozpadać). Zdjąć z palnika, dodać odcisniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce, aż masa zacznie gęstnieć. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Ułożyć blat ciasta na paterze lub talerzu, wyłożyć śmietanę. Na wierzchu ułożyć truskawki, przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli ! Składniki:biszkopt jasny:na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części6 jajek15 łyżek(...)przekrajamy na 2 części. Kazdy placek nasączamy.Masę budyniowa dzielimy na 3 części, po 1 części wykładamy na placek biszkoptu, przykrywamy drugim, kolejna porcja masy itdOzdabianie:Boki i wierzch torta smarujemy serkiem mascarpone dość cienko. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, przyczepiamy kolorowe perełki. Na wierzch układamy rząd pokrojonych w plastry kiwi,następnie truskawek i tak na zmianę do środka
Z Majeczką w kuchnikukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich(...)szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką
VioletoweKucharzeniemust do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki(...)łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: Spód: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnyupieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec) Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%) 250 g serka mascarpone 3 lyzki cukru pudru Smietane ubijamy Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita
Klaudynkowa kuchniapodwoić składniki. Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny(...)serek kremowy.Sernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:spód100g ciasteczek korzennych35g masła10g (1 łyżeczka) miodumasa twarogowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej śmietany 18%85g śliwek suszonych75g cukru2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennejziarenka z 1 laski waniliipolewa 115g śliwek suszonych75ml śmietanki 30% 75g czekolady deserowej25g czekolady mlecznej1/2 łyżeczki
Smakołyki Berenikisoli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej 250 g masy żółtej klej(...)tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy
Wędrówki po kuchniłyżeczki sody oczyszczonej 1 budyń śmietankowy 2 duże jajka 200 dag masła 80 dag cukru krem: 300 ml śmietany kremówki 250 dag mascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy, ozdoby, wiórki kokosowe wykonanie: ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę(...)wrzącej wodzie (łyżeczka żelatyny na łyżkę wody) dodajemy do niej łyżkę ubitej wcześniej śmietany i mieszamy. Następnie do serka mascarpone dodajemy bitą śmietanę oraz żelatynę rozpuszczoną w jednej łyżce kremówki. Wszystko dokładnie, choć bardzo delikatnie mieszamy, aby masa się nie ścięła. Zajęło mi naprawdę sporo czasu opanowanie tej trudnej sztuki, jaką jest ubijanie kremówki ☺ wykończenie: Gdy wszystko mamy gotowe składamy
Ania i Marcin gotująsody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego(...)skóry właściwej… Również łyżką rozprowadzacie pralinę równomiernie po całej blasze. Gdy wystygnie, przekładacie ją na papier, by odsączyć oliwę i kruszycie na kawałki. krem: Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijacie na jednolitą masę. Mieszacie z częścią pokruszonej praliny. Pozostałą część zostawiacie do dekoracji. Ciasto kroicie w poziomie na dwie części. Górną część zdejmujecie, dolną smarujecie obficie kremem z praliną
GRUBY WAŁEKJeśli szukacie czegoś bezmięsnego na obiad to polecam wam te pyszne klopsy z jajka z dodatkiem żółtego sera i mascarpone. Są miękkie delikatne jednym słowem pyszne. Ja podałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Składniki: Masa jajeczna 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 cebula mniejsza 0,5 łyżki masła klarowanego 50 g sera salami Mlekoma 1 łyżka(...)maśle klarowanym. Bułkę namoczyć w mleku. Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić jajko dodać mascarpone, zrumienioną cebulę, odciśniętą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Z masy jajecznej formować klopsy obtoczyć w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażyć na oleju aż się zrumienią
Ala piecze i gotuje