zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć.Jabłecznikowe tiramisuSkładniki:(na 6 porcji)masa jabłkowa:1,3 kg jabłek50 g miodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem(...)rozpadnie. Ostudzić.Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać.Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed podaniem wierzch oprószyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać 100 g cukru pudru ,miksować . partiami wsypywać mąkę cały czas miksować aż masa będzie puszysta. 2 . Cukier kryształ wsypać do rondelka wlać 2-3 łyżki wody ,mieszać aż cukier rozpuści(...)rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków. 7 . do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru . Ubijać mikserem aż zgęstnieje . Dodać serek mascarpone ,wymieszać . 8. Truskawki umyć . 5-6 pokroić drobno dodać do masy ,wymieszać . 9 . Napełnić masą rożki . udekorować truskawkami
Eli Gotowanieziemniaczaną i ocet, zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia, idealnie w narysowane foremki. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni i na środkową półkę wstawić blaty bezowe. Zapiekać w 140 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i zapiekać przez kolejne 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ganache czekoladowe z mascarpone i rumem: Składniki: 100 ml schłodzonej(...)łyżki rumu Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do przestygnięcia. W między czasie ubić kremówkę na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem mascarpone i dodać delikatnie ubitą kremówkę, połączyć. Do masy cieniutkim strumieniem dolewać czekoladę, miksować do połączenia. Na końcu wmiksować rum. Polewa: 50 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku
Poezja Smaków - blog kulinarnyszczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany 36% cukier puder do smaku śmietan-fix 250g mascarpone sok z ½ cytryny skórka z 2 cytryn Dodatkowo: truskawki Sposób przygotowania: Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć(...)suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta wkładamy do formy
Pyry na Gazrozpuszczalnej 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody Masa : 500 ml śmietany kremówki 30 % łaciatej 2 łyżki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 250 g serka mascarpone 250 g czekolady mlecznej Milka 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody około 10 śliwek kalifornijskich Helio blaszka o wymiarach(...)miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą, co jakiś czas mieszamy żeby dobrze się rozpuściła. Rozpuszczoną i zimną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem następnie po łyżce dodajemy masę serowo-czekoladową.Żelatynę delikatnie podgrzewamy dodajemy łyżkę masy śmietanowej, mieszamy.Następnie wlewamy do reszty masy i chwilę mieszamy mikserem. Z ciasta odcinamy górną
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić(...)Chałwę rozgnieść widelcem. Zmiksować z mascarpone, krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego) 1 szt. jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka(...)Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką
Wypieki i Rumieńcemasła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Gotowe ciasto mieszamy z barwnikami spożywczymi i lub kakao: ja użyłam zielonego i czerwonego(...)żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.Zwijamy roladę, tak żeby wzorek znajdował się na wierzchu
Ciastkozercybędziemy potrzebować? - 250 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki mocno kremowej - najlepsza tortowa 36% - 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Śmietankę ubić z mascarpone. Dodajemy pokruszona chałwę. Łączymy mikserem na gładką masę (p.s. Ja lubię jak zostaje trochę większych kawałków chałwy ;) Schłodzić, po czym ozdobić dowolnie muffinki. Prawda, że pysznie? Smacznego łasuchy
Sajkofanka smakupapilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki(...)Krem 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao dekoracja: złoty, jadalny brokat lub podprażone, posiekane orzechy laskowe oraz 12 pralinek Ferrero Rocher Śmietanę ubić, aż zrobi się gęsta, dodać mascarpone, cukier puder, kakao i całość ubijać mikserem, aż masa będzie sztywna i jednolita (nie wolno jednak robić tego zbyt długo). Przełożyć
Słodkie inspiracjesłodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Na wyłożonej folią aluminiową formie do pieczenia układamy herbatniki(...)miski wlewamy 400 ml mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy całość 3 minuty. ) Na masie karpatkowej układamy kolejną warstwę herbatników . Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno w trakcie ubijania dodajemy cukier puder a pod koniec serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy . Na ostatniej warstwie herbatników kładziemy krem z mascarpone , dokładnie rozprowadzamy i posypujemy
Smakowite Daniawanilii, 1/3 szklanki cukru pudru, 150g ciastek Oreo z kremem, 250g serka mascarpone, czubata łyżka żelatyny. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać
Z miłości do słodkościzimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka(...)polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy ok. 30 sekund, przed dodaniem
mojewypiekiinietylkopieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany 30% 2 bardzo dojrzałe mango Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego cukru Przygotowanie: 1. Ciasteczka kruszymy w malakserze(...)Obieramy mango, odkrawamy miąższ od pestki, przekładamy go do blendera i miksujemy na gładkie pure 4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy ok 65 min 6. Wystudzony sernik
Słodki Kompromis