masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:60/237)

Tunel śliwkowy 224

minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry  szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli(...)upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h.  Smacznego

Niezły Młynek
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 165

świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.  Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g  pierniczków czekoladowych  bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 90 g ciemnej(...)kostka białej czekolady laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu Pierniczki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z pierniczkami. Masą wyłożyć spód i boki formy do 1/3 wysokości. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut, przestudzić. Mascarpone, serek kremowy, ekstrakt, mleko i jajka dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort owocowy straciatella 255

względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 700ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 śmietan fixy 1 tabliczka mlecznej czekolady Owocowy wierzch: 2 kiwi 100g czerwonych winogron 3 mandarynki 1 nieduży granat 1. Białka oddzielamy(...)części. 3. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixami. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone, posiekaną drobno czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4. Tak przygotowaną masą przekładamy placki. Zostawiamy trochę masy by wyłożyć na wierzch i boki. Na wierzch układamy pokrojone w dowolny sposób owoce

Szefowa kuchni
Tort brzoskwiniowy 170

mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę(...)ubijamy mikserem pod koniec dodając żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy go do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz

Kolizje Smaków
Tiramisu 123

podkreślenia smaku. Teraz zabieramy się za masę. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy do tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy. Foremkę wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy

Kuchenne Wariacje
Sernik czekoladowy z marcepanowymi różyczkami 139

Składniki: Spód:   1 paczka (160 g - 190 g) czekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa:   500 g gęstego twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej, 1 i 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić dwie małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości).   Masa serowa:   Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto lion 318

Udekorowane czekoladową posypką, prawdziwa uczta dla podniebienia. Smakowało nie tylko nam, także szczerze mogę Wam polecić do ciacho :) Składniki: 450 g prostokątnych herbatników 400 g masy kajmakowej Krem z batonikami: 250 g sera mascarpone 250 g twarogu sernikowego 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 4 batoniki Lion Masa śmietanowa: 400 ml śmietany(...)wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Kajmak równomiernie rozsmarować na herbatnikach, wygładzić i przykryć kolejną warstwą herbatników. Mascarpone ubić z twarogiem i kremówką na sztywno. Dodać cukry, wymieszać. Batoniki pokroić w niewielką kostkę, dodać do masy i połączyć. Krem dokładnie rozprowadzić na herbatnikach, wyrównać. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i zagęstnikami. Masę śmietanową

Domowa cukiernia Ewy
Tort z Gudetamą 177

większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla mojej córci Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej , ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)pieczenia żółty barwnik spożywczy mała szczypta soli Krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 g malin Dekoracja: masa cukrowa barwniki spożywcze Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, żółty

Oryginalny smak
Ciasto Jamajka 434

czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,  budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 25-30 minut(...)galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat smarujemy dżemem, na to banany i tężejąca galaretka. Wstawiam do schłodzenia na około 30 minut. Śmietankę ubić z cukrem, dodawać partiami mascarpone. Dokładnie wymieszać. Przełożyć 3/4 masy na galaretkę, przykryć pokruszonym w dłoniach drugim blatem.  Smacznego

Tagebuch po polsku
Sernik Rafaello wg Aleex 218

Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka(...)średnicy i wysokości 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. 2. Przygotować masę serową: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Twaróg połączyć z mascarpone i zmiksować. 3. Do sera dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na gładką masę. 4. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem

W mojej kuchni
tarta z brzoskwiniami i mascarpone 149

miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy śmietanę i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód  wylewamy  masę utartą z jaj oraz mascarpone, a następnie    układamy  brzoskwinie przekrojone na pół  i pozbawione pestki. Teraz całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 25 minut w temp

Miód i pieprz
tarta z gruszkami i mascarpone 154

mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy   gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy

Miód i pieprz
Tarta z gruszkami i mascarpone 136

mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy   gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy

Miód i pieprz
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM, MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 1047

całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć delikatnie na czekoladowy mus. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki

Kuchnia w opałach
Tort "Doniczka" 125

łyżeczki barwniki spożywcze, niebieski i różowy Składniki na krem serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek(...)razem łączymy i dokładnie mieszamy.   Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę. Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu. Z masy różowej

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania