oknem już można dopatrzeć się pierwszego śniegu, to u mnie na talerzu króluje prawdziwie wiosenna i kolorowa sałatka z mnóstwem przepysznych warzyw. Łosoś pieczony jest w pysznej marynacie wykonanej z sosu sojowego i soku z cytryny. Do tego pełen zdrowia brązowy ryż. Bardzo smaczna i pełnowartościowa propozycja na obiad, którym naprawdę można się najeść. Składniki (2 porcje(...)filetu z łososia 100 g ryżu brązowego lub pełnoziarnistego marynata do łososia: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Sałatka: pół opakowania roszponki pół czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych mała puszka kukurydzy konserwowej z czerwoną fasolką 1/2 awokado 2 łyżki oliwy Wykonanie: Filet z łososia przekroić na dwie równe części, które następnie umyć i osuszyć. Przygotować marynatę
Healthy food explorerSezon na szparagi w pełni, więc przedstawiam moją propozycję obiadową. Jedna z moich ulubionych kasz, czyli bulgur z ulubioną rybą, a więc łososiu pieczonym w marynacie z sosu sojowego a do tego oczywiście pyszne zielone szparagi. Taki obiad nie dość, że jest bardzo zdrowy to doskonale syci, ładnie prezentuje się na talerzu i robię się go sprawnie i szybko(...)Polecam samemu się przekonać. Składniki (2 porcje): 1 pęczek szparagów ok. 350 g filetu z łososia woreczek kaszy bulgur Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny pieprz Wykonanie: Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub ugotować. Ja gotowałam
Healthy food explorernaprawdę co było w lodówce. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka średnia cukinia większa czerwona cebula większa czerwona papryka zielone oliwki Marynata do kurczaka: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz zioła prowansalskie 1. Kurczaka jakąś godzinę wcześniej marynujemy (wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej filety(...)już pociętego w kostkę kurczaka, mieszamy, żeby kurczak ładnie zanurzył się w marynacie). Warzywa kroimy. 2. Na patyki do szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. 3. Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe szaszłyki i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy z sałatką i ulubionymi dodatkami
kruche babeczkiKrewetka tutaj jest głównym źródłem białka – możecie bez problemu użyć krewetek mrożonych. Odmroźcie różowe, ugotowane krewetki odpowiednio wcześniej i żeby dodać im smaku – zamarynujcie przez 10-12 godzin w marynacie z 4 łyżek oleju, łyżce soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Jeśli wolicie ostrzejsze klimaty – jako marynatę wykorzystajcie pastę chili lub sos Sriracha z dodatkiem oleju(...)wrzeciona. Na makaronie układamy kawałki sałaty. Zaraz nad sałatą, blisko makaronu, kładziemy po 2 plastry awokado, a na nich kilka kawałków ogórka. Nad awokado i ogórkiem układamy odsączone z marynaty krewetki – to one będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek. Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy kawałek żeby zamknąć makaron i sałatę, a następnie
Karo in the Kitchenzarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 duża marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty(...)kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenyświetnie i bardzo aromatycznie. Dominująca, czosnkowa nuta idealnie komponuje się z delikatnym posmakiem pomidorów. Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska) 1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć kilka(...)ząbków świeżego) 1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (*) Przygotować marynatę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec
Di gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 10 skrzydełek z kurczaka. Składniki marynaty: 4 łyżeczki ostrej musztardy, łyżka syropu trzcinowego (lub klonowego, ewentualnie miodu), 10 ml sosu sojowego, czubata łyżeczka majeranku, 1-2 suszone papryczki chili peperoncini lub 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne. Przygotowanie: Z mięsa(...)odcinam najcieńsze końcówki, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 40 minut. Następnie rozcinam woreczek i piekę jeszcze 10-15 minut do momentu zarumienienia się mięsa
JejKuchniagrill #kurczak #obiad #barbecue #pomarańcza #marynata #zdrowawersja Idzie z powrotem ciepło, więc także czas na grilla i inne przekąski w plenerze. Przedstawiam zdrową wersja marynaty barbecue. Szybko, łatwo i przyjemnie, a co najważniejsze zdrowiej od kupowanych gotowych marynat i już przygotowanych w opakowaniach mięs na grilla. Składniki na 6 porcji: sok z 1 pomarańczy +skórka z pomarańczy 1/2 papryczka chilli
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 udka z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chili, łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki(...)najlepiej na całą noc). Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę przez godzinę w 180 stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut do momentu zarumienienia się mięsa
JejKuchniaosób: 1 duży kurczak (wagowo co najmniej 1,5 kg)* 4 młode, mniejsze marchewki 5-6 młodych ziemniaków 1 młoda cukinia 1 piwo w butelce sól, pieprz marynata do kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju *mój kurczak ważył 1,9 kg i całość piekłam(...)minut Kurczaka (najlepiej dzień przed pieczeniem) umyć, osuszyć i natrzeć z każdej strony marynatą (składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą; ewentualnie dolać trochę więcej oleju, jeśli masa będzie zbyt gęsta), a w środku przyprawić solą oraz pieprzem. Kurczaka wstawić do lodówki. Z butelki zdjąć etykiety, np. namaczając zamkniętą (!) butelkę w ciepłej wodzie. Następnie odlać 3/4 szklanki piwa. Do naczynia
UgotowaćIndyk pieczony w marynacie z ketchupem. Rewelacyjny w smaku, wilgotny. Możemy go podawać na dwa sposoby. Na ciepło pokrojony w plastry do obiadu lub na zimno na kanapki. Podałam z ryżem i surówką. Więcej przepisów na różne rodzaje mięs znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Specjalnością mojego bloga są dania mięsne i dlatego jest tam największy wybór przepisów(...)propozycji obiadowych. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 1 kg piersi z indyka 1 duża cebula Marynata 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju 5 łyżek ketchupu łagodnego Wszystkie składniki marynaty wymieszać
O kuchni z uczuciemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka oleju, 1/3 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu). Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam(...)lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę przez godzinę w 180 stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut do momentu zarumienienia się mięsa
JejKuchniaprzepada za orzeszkami ziemnymi. Mięso smakuje rewelacyjnie i kusząco pachnie. Jest bardzo delikatne oraz posiada przyjemny, lekko orzechowy posmak. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku/granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej(...)Przygotować marynatę. Masło orzechowe, olej oraz sos sojowy należy dokładnie połączyć z przyprawami. Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego
Di gotujeNuda na talerzu? Przenigdy ;) Składniki Marynata : 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki wytrawnego sherry 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 szklanka zielonego groszku koperek(...)ryżu jaśminowego 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Marynata: Skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy. Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do marynaty. Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy sos i lekko redukujemy. Ryż
R'n'G Kitchenmłodą marchew, pietruszkę, cukinię, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i szparagi. Generalnie im większa różnorodność tym lepiej. Dobrze dać po niewielkim kawałku wszystkich warzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki: 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka soli 2 cm startego imbiru rozmaryn - gałązka 2 łyżki octu(...)cytryny 1 ząbek czosnku Naturalnie te warzywa są słodkie zatem idealnie ich smaki się zrównoważą z marynatą. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki ale nie drobno np. szparagi na pół, marchew wzdłuż na pół, itd. Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz
Mango Papaja