marynata - 6549 przepisów (strona:91/437)

Karkówka w marynacie z ziół i aromatycznej wódki 144

Bardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na pół godziny w marynacie. Nie wolno jej solić zanim nie trafi na patelnię - bo będzie sucha i twarda. Mięso wrzucamy na bardzo gorącą patelnię i szybko obsmażamy, zamykając możliwość uciekania wody. Potem już(...)zależności od przepisu, byle nie spalić. Użyte składniki marynaty (na jeden kotlet): 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego nakrętka Gorzkiej Żołądkowej z Figą ząbek czosnku drobno posiekany 3 ziarenka pieprzy utłuczone w moździeżu szczypta rozmarynu (nie przesadzić z ilością!) sól - opcjonalnie, już po obsmażeniu Marynować 30-60 minut i na gorącą patelnię. Po obsmażeniu z obu stron, posolić , zmniejszyć ilość ciepła

Państwo Wojtczuk gotują
Schab ze śliwką z szynkowaru 326

Przepis zaczerpnięty z blogu Gotowanie jest łatwe . Trochę zmodyfikowałam, nie miałam aż tyle czasu żeby dobrze zamarynować więc naszprycowałam tą marynatą mięso. Myślę, że jakby poleżało w marynacie to było by bardziej słone ale mi i takie smakowało. Składniki na marynatę: 2 litry wody 0,5 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarnka

Mam apetyt na ...
Schabowy wachlarz z orzechami i brzoskwiniami. 175

kanapki. A poczucie ,że zrobiłam je sama a nie kupiłam w sklepie  jest bardzo fajne... Polecam i Wam!   Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości   Składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżeczki rozmarynu Skworcu 2łyżeczki majeranku Skworcu 2 łyżeczki marynaty klasycznej do mięs 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu  czerwonego Skworcu (wcześniej zmielonego(...)łyżka ketchupu 3 łyżki startego sera żółtego 10 dag suszonych brzoskwiń  Skworcu   Przygotowanie; Schab myjemy, osuszamy a następnie nacinamy wzdłuż w 3 miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab z warzywami i makaronem 126

Zamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad. SKŁADNIKI: 300 g schabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku(...)papryczka. 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle SOS: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy

Kuchnia od dwojga
Śledzie w sosie musztardowym 196

Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 filetów śledziowych Marynata: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego(...)łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone skrzydełka 121

imprezę! Pieczone skrzydełka według tego przepisu, nie zawiodły mnie nigdy. Zostają zjedzone w ciągu 30 minut, ponieważ są one dobrze przyprawione i soczyste. Należy je marynować w przygotowanej marynacie minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Spróbujcie sami! Składniki: * opakowanie skrzydełek * 3 łyżki miodu * 3 łyżki ketchupu * 2 łyżki oleju sezamowego * 3 łyżki oleju * łyżka wegety * pół łyżeczki chili(...)poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1h20minut (+3 godziny marynowania) kaloryczność: średnia Skrzydełka myjemy i dokładnie suszymy papierem. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaki układamy w misce i polewamy marynatą, dobrze wmasowując ją w każde skrzydełko.  Szczelnie zawijamy folią spożywczą, Wkładamy do lodówki na około 3 godziny (minimum 1h). Na dużej płaskiej brytfance kładziemy papier do pieczenia (opcjonalnie). Skrzydełka

Klasyka Gotowania
Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 189

rybami można przygotować trochę wcześniej, a wstawić do piekarnika na 15 minut przed podaniem. składniki - 2 porcje 1 większy lub 2 mniejsze filety halibuta  (lub okonia morskiego) marynata 1 trawa cytrynowa, bardzo drobno posiekana 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku skórka z 1 limonki lub 1/2 cytryny sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo(...)masło sól pieprz przygotowanie Filety umyć, osuszyć. Duży podzielić na dwa mniejsze. Składniki marynaty dobrze wymieszać, a najlepiej zmiksować w blenderze. Papier do pieczenia przyciąć na odpowiednio duże kawałki, tak aby można było zawinąć  każdy filet w osobny pakunek.  Posmarować papier masłem. Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu, posmarować każdy marynatą.  Paczuszki szczelnie

Stare Gary
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W RĘKAWIE 730

tkę.  Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne.  Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊 Składniki :  ok 1,60 kg udźca z indyka Marynata : 4 roztarte ząbki czosnku 2 posiekane cebule trochę tymianku 2 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oliwy(...)oleju sól Sos : zlany sos z pieczenia mięsa sól i pieprz do smaku śmietana 18% mąka do zagęszczenia Wykonanie :  Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso z indyka natrzeć z każdej strony marynatą, włożyć do pojemnika z przykryciem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć je do rękawa do pieczenia i wstawić

Walijskie Pichcenie
Pulled pork - szarpana wieprzowina 186

chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka: (można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin) 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku(...)wody  Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej  0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej  1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka miodu  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka oleju  Dokładnie rozpuścić sól w wodzie i dodać przyprawy.Umyte i osuszone

Dobra karma
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 187

rozgrzej na dużym ogniu 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj mięso wyjęte z marynaty (marynatę zachowaj) i smaż do zarumienienia, przez około 4-5 minut, po czym wyjmij wołowinę z patelni i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż(...)odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms (4-6 servings) Ingredients: 1/4 cup soy sauce 2/3 cup beef or chicken stock 2 tablespoons

karmelowy
Schab nacinany. 138

czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy(...)paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,2 godz., po czym wyjmujemy z rękawa i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia i miękkości

Kuchnia Beaty
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 121

ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia(...)rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pieczone udźce kurczaka z warzywami 185

Składniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę)  4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy

Qchnia po prostu
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 171

Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu). Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek(...)Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym   Artykuł Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania