dziś chcę zaproponować, to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Nie trzeba wymyślnych marynat, nie trzeba czekać. Wszystko idzie z marszu, wręcz taśmowo. A potrzeba tylko.... 4 udka kurczaka łyżka masła Marynata: szklanka keczupu łyżka skórki otartej z cytryny łyżeczka majeranku 2 łyżki sezamu 1/4 łyżeczki soli Udka tniemy na trzy mniejsze części, takie szybciej nam się usmażą(...)jaki wolimy, ja wolę pikantny i takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor, a więc łatwo potrawę przypalić
Dieta moja pasjaCebulę i czosnek siekamy drobno.Rozgrzewamy na patelni olej i szklimy cebulę i czosnek.Wlewamy sos sojowy,keczup,miód,pokrojone chilli, oraz pozostały olej .Mięso układamy do miski wraz z marynatą na ok.30 min.Potem mięso smażymy na złoty kolor,wlewamy marynatę co moczyliśmy żeberka,dolewamy tyle syropu aby utworzyło się trochę sosu, dodajemy pokrojoną brzoskwinię według własnego gustu i dusimy mięso(...)miękkości,uwaga aby się nie przypaliło,na małym ogniu w miarę dolewając syropu lub octu winnego jak będzie potrzeba. Takie żeberka można wrzucić na ruszt po namoczeniu w marynacie bez dodatku syropu z brzoskwiń.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukinia. Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego. składniki: główka sałaty lodowej ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka 2 małe cukinie 2 nieduże, twarde gruszki czerwona papryka marynata: łyżka miodu 3 łyżki oliwy duży ząbek czosnku łyżeczka kolendry łyżeczka curry sos: 3/4 szkl jogurtu greckiego łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry duża szczypta pieprzu cytrynowego Składniki(...)marynaty wymieszać, odstawić na kilka minut. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. Sałatę pokroić w kawałki. Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię
6nieboszkl zielonych oliwek 3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia) 3 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać(...)całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły. Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie z dbałością układamy pomidorki, oliwki, posypujemy piórkami czerwonej cebulki i prażonymi ziarnami. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dla Czytelników bloga czeka zniżka
Smakołyki Asibyła zadowolona i moja rodzina smacznie zjadła. Postanowiłam na obiad upiec karkówkę i w tym celu wykorzystać moje suszone pomidory mielone (uwielbiam je). Dodałam je więc do marynaty, której efekt był fantastyczny. Mięsko wyszło niezwykle aromatyczne, soczyste i jednym słowem bardzo smaczne, a powstały sos - idealnie komponował się z całym daniem. Musiałam na szybkiego robić zdjęcia(...)dokładkach do fotografowania niewiele zostało. Pooolecam! 800-900g karkówki wieprzowej Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżka suszonych pomidorów mielonych (płaska; świetne są tu - klik ) 1 łyżka majeranku (płaska) 3/4-1 łyżka soli 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Dodatkowo: około 100 ml wody do podlania mięsa Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Mięso należy umyć
Di gotujekucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać sos Prymatu, kucharka, pieprz, wlać kefir, przyprawę w płynie(...)wymieszać do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne
W Mojej Kuchni Lubięcukinie 1 żółta cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie: Warzywa umyłam, marchewkę obrałam(...)wcześniej pisałam z marchewką nie poszło za dobrze więc za dużo jej w daniu nie było. Cukinie pocięłam temperówką. W miedzy czasie zamarynowałam polędwiczki w tajskiej marynacie wraz z pokruszonymi czuszkami chili . Warzywa posoliłam i odczekałam aż puszczą sok, odsączyłam na sicie a następnie blanszowałam w niewielkiej ilości wody z łyżką masła. Gdy się poddusiły znów odłożyłam cukinie na cedzak
W garach u Gosikażdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić(...)dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny. Paprykę pokroić w dużą kostkę,cukinię pociąć w długie cienkie plastry,cebulę podzielić na ćwiartki i podzielić na warstwy. Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa,paprykę,cebulę,zrolowaną cukinię. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po kilka
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie ketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę cebuli, ogórków i śledzi, na nich rozsmarowujemy marynatę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Śledzie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarneMarynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju(...)podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin. W dniu pieczenia, na dnie naczynia, w którym będzie pieczona karkówka ułożyć obrane cebule
Codziennik Kuchennysoli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżeczka soli sposób przyrządzenia Do miski dodajemy maggi, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość mieszamy i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka, a następnie o dstawiamy je w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki wsypujemy(...)misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól ( zwykła i selerową), oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki, osuszamy z marynaty ( za pomocą papierowego ręcznika) i smarujemy olejem. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie, układamy je na ruszcie i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Udka pieczemy
Miód i pieprzPolecam prostą w przygotowaniu szyneczkę pieczoną , która jest bardzo smaczna i na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Składniki : jedna lub dwie nieduże surowe szyneczki, sól, Na marynatę : pół szklanki oleju, kilka ząbków czosnku, pół łyżeczki przyprawy do mięs Knorr, na czubku łyżeczki słodkiej papryki w proszku, Na samym początku szynkę solimy – nacierając mięso solą. Przygotowujemy marynatę(...)oleju i przypraw. ( czosnek kroimy na małą kostkę ) Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego z marynatą. Obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Szynkę należy obracać co jakiś czas. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na 60 min. Następnie zmniejszamy temperaturę
Pysznosci Babci Basilanguage:EN-US;} Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową Składniki – 5 sztuk: Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka Papryka czerwona – 2 sztuki Cebula czerwona – 2 sztuki Pieczarki – 5-6 sztuk Marynata: Olej sezamowy – 3 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżka Oregano – 1 łyżka Tymianek – 1 łyżka Sos sojowy – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – marynata: W miseczce mieszamy rozgnieciony ząbek czosnku(...)przyprawami, sosem sojowym i olejem. Następnie mięso i warzywa kroimy w równe kawałki i marynujemy w marynacie przez kilka godzin. Po tym czasie nadziewamy kawałki mięsa na patyki do szaszłyków (warto wcześniej patyki natłuścić) i grillujemy z obu stron
Kuchnia Bon Appetitdrób, ale z myślą o innych przygotowuję też karkówkę. Zapraszam po przepisy i inspiracje :) http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill A teraz kilka rad, co zrobić, aby grilla był udany: 1. Marynata - nie tylko nadaje smak mięsu, ale także powoduje, że nie jest ono twarde po upieczeniu. Polecam przygotowywać domowe marynaty, ale jeśli grill był spontaniczną decyzją, warto zaopatrzyć się w gotowe, zamarynowane(...)mięso, które znajdziecie w sklepach Lidl (bardzo smaczne i przede wszystkim skład jest OK!!!). Marynaty przygotowuję z różnych ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań w formie szaszłyków (ze względu na ich niewielkie rozmiary) zamarynowane w ulubionych przyprawach z dodatkiem warzyw lub owoców. Owoce morza grillujemy bardzo
Kuchnia Bon Appetitmięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche i jednocześnie dające się łatwo kroić. Nie sposób mu się oprzeć :-) Zobacz też przepis na schab gotowany 5 minut . Składniki: 1 kg schabu marynata: łyżka majeranku suszonego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżka gorczycy łyżka oliwy płaska łyżka soli wywar do parzenia: 2 litry wody łyżeczka(...)soli 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Wykonanie: Składniki na marynatę utrzeć ze sobą. Marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Zawinąć tak przyprawione mięso w folię spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach marynowania możemy przejść do parzenia :-) W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na wywar, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i odwinięte
Poezja Smaków - blog kulinarny