marynata - 6549 przepisów (strona:93/437)

ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ 94

eberek (pociętych na kawałki), 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 2 większe ząbki czosnku, garść posiekanej kolendry + kilka gałązek do pieczenia, 2 papryczki chili + 2 do marynaty (użyłam marynowanych ze słoiczka), około 1,5 łyżeczki soli, szczypta tymianku, 2 łyżeczki pietruszki suszonej, szczypta pieprzu poma rańczowego (można zastąpić normalnym). Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Przygotowuję marynatę: olej(...)łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam. Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce. Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1,5 godziny (trzeba kontrolować jego wygląd) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu

JejKuchnia
Karp marynowany 122

marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy – olej do smażenia Marynata – 1 szklanka octu – 4 szklanki wody – 3 łyżki cukru – 1 łyżka soli – 3 liście laurowe – po 5 sztuk ziela angielskiego i pieprzu(...)oleju na złoty kolor. – Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. – Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. – Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień. – Godzinę przed podaniem odlać marynatę

To co kocham
Burgery z marynowanej marchewki 147

marynowanej marchewce.  Burgery z marynowanej marchewki  Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku 1/4 szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy  1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki  2 cebule  1/2 szkl. bułki tartej  2 łyżki mąki(...)sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw.  Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty i dokładnie zamieszaj. Marynuj przynajmniej 24 h. Po tym czasie dokładnie odciśnij marchewkę np. przez sitko lub gazę.  Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej

wegujemy
Co zrobić, aby marynata dostała się do środka marynowanego mięsa. 138

marynata dostała się do marynowanego mięsa należy przed włożeniem go do marynaty nakłuć kilka razy każdy kawałek mięsa np. za pomocą patyczka do szaszłyków. Teraz marynata dostanie się do środka mięsa i nasze szynki, boczki czy schaby będą smaczne i różowe w środku.  T utaj znajdz iesz wiele innych porad kulinarnych i nie tylko Dobre Rady

Przepisy i porady kulinarne
MARYNOWANE ŠLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 186

fag.czerwonej cebuli 20 dąb.papryki konserwowej  15 dąb.ogórków konserwowych Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych 500 ml.mleka do namoczenia śledzi  2 łyżki majeranku 500 ml.oleju Marynata: ******************** 250 ml.octu białego 10% 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego ************************************* Składniki marynaty wymieszać ze sobą i z 250 ml.wody i zagotować.Śledzie na noc namoczyćw wodzie(...)następnie na 2 godziny w mleku, odsączyć,pokroić w kawałki ,dodać przyprawy i warzywa pokrojone w talarki i kawałki , zalać w słoju ostudzoną marynatą.Słój zakręcić i odstawić na6 godz.Potym czasie dolać oleju z majerankiem,wymieszać i zostawić jeszcze je na 1 -2 dni.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 225

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Kraina Miodem Płynąca
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 170

Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej(...)dodajemy sól i goździki, gotujemy na sypko pod przykryciem, na małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób

Karo in the Kitchen
Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach 175

suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 zielona papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek dyni 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i tymianek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy(...)kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron, również środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie paseczki (na tarce do ogórków) przypominające makaron. Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy

Gotuj Sam!
Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 144

łyżki posiekanych migdałów uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 żółta papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy  mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy(...)kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu. Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy

Gotuj Sam!
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 168

wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim(...)łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami.  9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki  1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO  100 ml wódki  ½ łyżeczki cukru  1 łyżka octu jabłkowego  1 goździk  2-3 liście laurowe

SMYKWKUCHNI
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 103

podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z sarny po ok. 150-200 g • 1 marchewka • 1 por Marynata • 5 ziaren jałowca • 2 ząbki czosnku • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju(...)łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. • Marchew i por pokroić na paseczki a’la spagetti. • Zagotować wodę

To co kocham
Ryba marynowana 119

mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem(...)stron na złoty kolor. • Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. • Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na 1 dzień. • Godzinę przed podaniem odlać marynatę

To co kocham
Surówka z ogórków po węgiersku 132

dłużej w naszym domowym menu. Składniki: • 500 g ogórków • 1 łyżka soli • pęczek szczypiorku • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżka kwaśnej śmietany • pieprz do smaku Marynata • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżki wody • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką soli(...)godzinie przepłukać ogórki zimną wodą i osuszyć. • Zagotować składniki marynaty i przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany

To co kocham
Pieczone żeberka 101

prostu rozpływają się w ustach. Może nie wyglądają zachęcająco bo nie są zbyt fotogeniczne ale zapewniam, że smak to wynagrodzi. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki musztardy • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu czarnego • 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem(...)Wrzucić do marynaty pokrojone żeberka tak, aby powstały porcyjki z jedną kością. • Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. • Piec w worku w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę

To co kocham
Pieczone żeberka glazurowane 94

dworze jest zimno, bo mięsko z odrobiną tłuszczyku doda nam energii. Mam nadzieję, że tylko energii, a nie nadmiaru kalorii. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 6 łyżek niskosłodzonego dżemu morelowego • 3 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i podgrzać do rozpuszczenia dżemu(...)Żeberka pokroić tak, aby powstały porcyjki z jedną kością, i wymieszać z wystudzoną marynatą. • Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. • Piec w worku w temperaturze 180 st.C przez 1 godzinę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania