JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów oraz dodaje boczniaki. Ja przygotowałam swoją wersję wykorzystując dostępne bez problemu w sklepach składniki. Połączenie makaronu ryżowego z genialną marynatą i świeżymi warzywami tworzy fantastyczną całość, którą nawet mięsożercy będą się zachwycać! Gwarantuję! Ps. nie jest prawdą, że kuchnia orientalna musi być przygotowywana na ogniu. W moim wypadku płyta indukcyjna(...)kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków! ) smażymy cienki omlet na odrobinie oleju sezamowego. Po usmażeniu kroimy w ukośne paseczki
Ostra na Słodkoszklanki ciemnego piwa lub coli Przepis na skrzydełka kurczaka w miodzie. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Skrzydełka oczyścić i umyć, włożyć do miski Krok 2. W salaterce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nią skrzydełka, wymieszać- można odstawić na jakiś czas do zamarynowania - kurczak będzie wówczas jeszcze smaczniejszy. Krok 3. Skrzydełka z kurczaka, wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni - piec 1h 20 minut, lub do czasu, aż skrzydełka będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać skrzydełka pozostałą w misce marynatą. Z czym podać skrzydełka kurczaka w miodzie? Oto kilka pomysłów na obiad z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka: skrzydełka kurczaka w miodzie, frytki i sałatka z pomidorkami i fetą skrzydełka z kurczaka
Moja Książka Kucharskaprosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie. Ilość składników marynaty ograniczyłam do minimum i zapewniam, że majeranek z papryką świetnie komponują się z boczkiem. Do tego czooosnek... Polecam! 1,3-1,5 kg boczku wieprzowego 3-4 ząbki czosnku Marynata(...)łyżki oleju 2 łyżki majeranku (płaskie) 2 łyżki soli 1 łyżka papryki słodkiej Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać małe kawałki czosnku). Całość umieścić w rękawie do pieczenia
Di gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 60-70 dag żeberek wieprzowych (paski). Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala, 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, rozcinam na kawałki. Z podanych składników przygotowuję marynatę(...)Mięso dokładnie nacieram marynatą, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Żeberka piekę pod przykryciem w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę i piekę przez kolejne 10-15 minut
JejKuchniaostrym ogniu, a potem pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu będzie gotowy w 25 minut. O ile do tej pory uważaliśmy, że najprostszym do zrobienia jest kurczak w marynacie zielonej bogini (Green Godess ), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo-imbirowym Danie typu leftovers. Z niedzielnego(...)wersji klasycznej, czyli włoskiej – bez orientalnego kuskusu. Wiemy, że Wam smakowało. Spróbujcie je zrobić z kuskusem. Smakuje równie dobrze, ale jest bardziej pożywne. Czwartek: Polędwiczka w marynacie z musztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia
Niedzielny kucharzsmaku Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez(...)około 12 minut smarując od czasu marynatą. Możesz go przewracać co jakiś czas. Wersja na piekarnik : Rozgrzej piekarnik do 250 oC, włącz tryb grilla i grilluj łososia przez 12 minut, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Skrop jeszcze gorącego łososia miodem, posyp szczypiorkiem i podawaj. Smacznego! English version Honey glazed salmon (4 servings) Ingredients: 4 salmon fillets
karmelowySkładniki: 10-12 krewetek 1 pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć sok z pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty(...)stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego! Post Krewetki
Za drzwiami kuchniUwielbiam indyka , to smaczne i wartościowe mięsko. Dziś przepis na pieczoną nogę w pysznej marynacie z dodatkiem warzyw. Marynata: noga z indyka 6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy do indyka 1 czubata łyżka majeranku 3-4 łyżki oleju Składniki marynaty ze sobą połączyć i nasmarować umyte, suche mięsko. Odstawić
Niespełnione zdolności kulinarneDzień dobry :-) Pyszna rybka dzisiaj :-) Łosoś ostatnio bardzo drogi, ale za to podobny jest pstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki(...)pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy cynamon sok z cytryny 1. Pstrąga obieramy ze skóry, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje. Do miseczki dajemy oliwę
kruche babeczkiWaszego niejadka. Będzie mu smakowało – słowo. Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej(...)marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję, że autorka nie będzie miała nam za złe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła! Czas: 30 minut
Niedzielny kucharzrewelacyjnie i kusząco pachnie. Mięso wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie - z wyjątkowym posmakiem czosnku. I ta zarumieniona skórka oraz aromatyczne kawałki marchewki... Koniecznie spróbujcie! 2 ćwiartki z kurczaka Marynata: 1 łyżka miodu (płynnego) (*) 1 łyżka oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli (płaska) 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: 1 marchewka(...)liście laurowe Przygotować marynatę. Miód i olej dokładnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka, listki laurowe oraz marchewkę uprzednio pokrojoną w plasterki
Di gotujeKurczak zagrodowy pieczony w marynacie miodowo-musztardowej. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Kurczaka nacieramy ziołami i przyprawami. Dzięki marynacie miodowo-musztardowej kurczak po upieczeniu ma naprawdę chrupiącą skórkę. Mięso jest delikatne i aromatyczne. Kurczak po Polsku faszerowany. Wersja z farszem z wątróbki, zwana kurczakiem po polsku(...)koniec dość mocno zawijamy nić wokół kuperka, wyciągamy ją z igły i tak okręcamy nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha. W miseczce mieszamy obie musztardy, miód oraz oliwę - marynatą nacieramy całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem
Moja Książka Kucharskaciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny marynata do kurczaka: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy. Osuszamy. Dokładnie oczyszczamy. Do miski wlewamy oliwę(...)oliwek, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Obtaczamy dokładnie i odstawiamy. Bułkę ciabattę kroimy w kostkę. Obsmażamy na suchej patelni, aby powstały chrupiące i złociste grzanki. Przekładamy na talerz do ostygnięcia. Czosnek obieramy i rozcieramy na desce z solą. W miseczce mieszamy majonez, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Filet z kurczaka
Moja smaczna kuchniaMoja radosna twórczość na dziś to kotleciki z polędwiczki wieprzowej w marynacie musztardowej, smażone w płatkach owsianych ( przepis autorski) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia pół szklanki płatków owsianych marynata: pół szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na kotleciki, rozbij tłuczkiem w misce połącz(...)składniki marynaty i obtocz w niej mięso, miskę z tak przygotowanym mięsem odstaw na godzinę do lodówki rozgrzej olej na patelni wyjmij mięso z lodówki, w drugiej misce umieść płatki owsiane i obtaczaj z nich każdego kotlecika z osobna, a następnie usmaż na patelni z obu stron na rumiano podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepostaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki(...)pieprzu kajenskiego Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki 1 łyżka siekanej pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie 12 godzin. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij mięso z marynaty, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut. Krok 3 Wyjmij kurczaka z piekarnika
Niedzielny kucharz