marynata - 6549 przepisów (strona:79/437)

SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE 122

znajomymi, więc przygotowałam karkówkę z przepisu, z którego korzystałam już wiele razy. Można ją upiec na grillu i w piekarniku. Wychodzi krucha, miękka, soczysta i smaczna. Przepis na marynatę jest prosty a smak na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości :) Składniki: * około 1 kg karkówki bez kości * 2 łyżki ostrej musztardy * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1/2 szklanki oleju(...)słodkiej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin.  Mięso upiec na grillu

Zrób to smacznie
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika z kurkami w śmietanie 186

Soczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach. 2 małe polędwiczki wieprzowe Marynata sos sojowy pieprz czarny grubo mielony łyżeczka musztardy 3/4 łyżki oleju opcjonalnie szczypta czosnku w proszku 200 gramów kurek 1 mała cebula 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz 1 średni ząbek czosnku(...)opcjonalnie 1 łyżka musztardy Dodatkowo 3/4 łyżki oleju do smażenia Składniki na marynatę połączyć ze sobą dobrze wymieszać. Polędwiczki myjemy, osuszyć ręcznikiem papierowym następnie odcinamy cienkie końcówki. Przygotowane mięso natrzeć dokładnie marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Na patelni z dodatkiem oleju obsmażamy polędwiczki z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W między czasie piekarnik nagrzać

Andzia Pichci
Boczek z grilla w stylu azjatyckim 97

Dzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim . Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz s ałatką z rukoli i pomarańczy , która świetnie pasuje do tego dania. Jeśli zrobicie je na imprezę, to radzę przygotować dwie porcje, bo szybko znikają Składniki: 14 cienkich plasterków surowego boczku 6 łyżeczek pasty tamaryndowej(...)sojowego szczypta chili ziarna sezamu do posypania Dodatkowo: 14 patyczków do szaszłyków Przygotowanie: Do miseczki wlać sos sojowy i dodać pastę tamaryndową, ketchup, mirin oraz chili. Wymieszać. W przygotowanej marynacie zamoczyć plasterki boczku i odstawić na około 30 minut. Następnie każdy plasterek nadziać na patyczek, tworząc harmonijkę. Pozostałą marynatą polać szaszłyki i posypać sezamem. Grillować do czasu, aż boczek się

Oryginalny smak
Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami 93

coś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE 😅 Składniki : marynata: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, 2 łyżki   sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: sól do smaku, 3 filety z kurczaka, 1 niewielka(...)startego sera parmezan,   dodatkowo: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę. Marynata : sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w 1 godz

Moniki Smakołyki
Wegańskie szaszłyki z tempehu 91

szaszłyków, z czego jeden to około 71 kcal, B: 6g, T: 2,4g, W: 7,9g. Składniki: – 200g tempehu – 1 żółta papryka – 1 czerwona cebula Marynata: – 2 łyżki oliwy/oleju – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka syropu klonowego – 3/4 łyżki sosu Sriracha – 2 cm imbiru – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz Wszystkie(...)składniki marynaty miksujemy na gładko. Tempeh kroimy w kostkę, umieszczamy w pojemniku, zalewamy marynatą, zamykamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po kilku godzinach lub na następny dzień, warzywa kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian paprykę, cebulę oraz tempeh. Wszystkie szaszłyki oprószamy solą i pieprzem i grillujemy z kilku stron

Be Fit Be Strong
Kurczak z faoslką szparagową w sezamie 146

całej rodziny. Zdecydowanie zaskakuje smakiem i szybkością przygotowania.  Składniki: podwójna pierś z kurczaka ok 500 g fasolki szparagowej 1/2 szklanki sezamu 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy, pieprzu i ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą(...)Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na małe kawałki  (ok 2 cm) i wkładamy do marynaty. Idealnie gdyby mięso mogło postać w tych przyprawach choć godzinę. Fasolkę myjemy obcinamy jej końce i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy aż będzie miała taką twardość jaką lubicie (ja wolę taką lekko al dente). Na 2-3 rozgrzanego oleju podsmażamy

Cynamonowe szczęście
Ogórki małosolne po rosyjsku. Ogórki kiszone na sucho. 767

małosolne. Kiszenie jest ekspresowe, bo już następnego dnia są gotowe do jedzenia. Kiszenie nie odbywa się tradycyjnie w słoiku z zalewą solankową, ale w worku foliowym z dodatkiem suchej marynaty. Do kiszenia tą metodą potrzebujemy grubego woreczka foliowego, przeznaczonego do kontaktu z żywnością np. takiego na mrożonki.  Do kiszenia 1 kg ogórków użyłam  3-litrowego  woreczka strunowego(...)można ich zapasteryzować i dłużej przechowywać. Pierwszy raz robiłam ogórki tą metodą i od teraz małosolne będę robić tylko w woreczku, smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych Sucha marynata: 1 łyżka nasion gorczycy 2 łyżeczki soli kamiennej (niejodowanej, do przetworów) 3 ząbki czosnku 10 gałązek kopru Przygotowanie: Ogórki umyć pod bieżącą wodą i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie

Codziennik Kuchenny
Schab na kanapki w marynacie cebulowo-czosnkowej 136

Kolejna odsłona kanapkowego schabu, alternatywy dla sklepowych wędlin. Tym razem w intensywnej w smaku marynacie cebulowo-czosnkowej.  1,5 kg schabu marynata: 6 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli 1. Ze schabu odkrawamy błonki i tłuszcz.   2. Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez

Szefowa kuchni
Pierś marynowana w kefirze z parowaru 144

mrożonych  sztuk fasolki szparagowej żółtej -2 cebule - łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżka masła  -1 łyżeczka soku z cytryny -szczypta cukru -olej do smażenia -sól do smaku Na marynatę do mięsa potrzebujemy: -kefir - jarzynka bez soli ( najlepiej domowej roboty ) -1 duża cebula Przygotowujemy mięso: kefir wylewamy do miski w której będą marynować się piersi. Cebulę kroimy w pół krążki(...)wrzucamy do kefiru wraz z dużą łyżką jarzynki. Marynatę dokładnie mieszamy i zanurzamy w niej piersi, tak aby były w niej zanurzone w całości. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki na godzinę przed  włożeniem do parowaru, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie szorujemy dokładnie ziemniaki. Jeżeli są małe parujemy

Kulinarne przemyslenia
Gęsie udka pieczone 127

Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie. Składniki: 2 gęsie udka 1 szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki(...)Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki.  Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyłem udka skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny.  Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Filet z kurczaka zapiekany z marchewką i porem 136

Marynata do kurczaka                                                             6 łyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem) pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy) Mięso dzielimy na porcje tak o grubości(...)Grubsze części rozbijamy delikatnie tłuczkiem,tak aby wyszły nam zgrabne sznycelki.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora .Smażymy krótką chwilę , tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy

Andzia Pichci
Karczek piwny na grilla 175

Mięciutki, soczysty karczek z grilla, z piwnej marynaty.  Dodatek aromatycznych przypraw nadał mu smaku i apetycznego aromatu :) Do karczku podałam duszoną, kiszoną kapustę. Życzę smacznego !  70 -80 dag karczku Pół szklanki piwa Pół szklanki oleju ( może być smakowy) Cebulka liofilizowana Czosnek granulki Sól Biały pieprz Papryka słodka Chili Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Parę godzin wcześniej przygotowuję(...)marynatę. Mieszam w misce przyprawy, dodaję olej i piwo. Karczek dzielę na porcje, u mnie wyszły 4. Każdy płat karczku dokładnie rozbijam, najlepszy jest nakłuwacz, nie tłuczek. Mięso namaczam w marynacie, każdy kawałek trzeba dokładnie namoczyć. Miskę z mięsem odkładam do lodówki, im dłużej tym lepiej. Mięso układamy na tackach i grillujemy, do zrumienienia z obu stron. smacznego! *mam świetny

Takie tam pichcenie
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 147

orzeźwiającej limonki, podany z grillowanymi szparagami i kuskusem to ciekawy pomysł na klasycznego łososia w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 600g świeżego, surowego łososia pure Mowi (4 x 150g)   Marynata: 1 łyżka soku z cytryny sok i skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Ziołowa pierzynka: 100g orzechów ziemnych niesolonych 50g świeżego kopru 1 bułka kajzerka skórka(...)limonki 4 łyżki soku z limonki 3 łyżki parmezanu 8 łyżek oliwy z oliwek pieprz sól Dodatkowo: 200g kaszy kuskus 1 pęczek szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Sok, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Filety z łososia umyć, osuszyć, zalać marynatą, odstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa 163

dietetycznego, grillowanego dania z rybą w roli głównej. Składniki: 500g surowego, świeżego łososia pure Mowi ( 2 opakowania x 250g) 2 cukinie 1 świeży ananas szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Marynata: 2 łyżki oleju 1 pomarańcza 1 łyżka soku z cytryny 1 garść świeżej kolendry szczypta gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Marynata: Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć(...)pomarańczy, szczyptę gałki muszkatołowej i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. 2. Łososia umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubszą kostkę i zalać marynatą. Marynować około 1 godzinę. 3. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić po długości w plastry za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plastry oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kostki łososia zawinąć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania