Soczysty filet z kurczaka , polany pysznym sosem musztardowo-brzoskwiniowym autorstwa mojego brata ( wyszedł genialny ! ) w towarzystwie białego ryżu i chrupiących brokułów. SKŁADNIKI: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos: 400 g brzoskwiń z puszki 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki miodu(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mieszamy składniki na marynatę. 2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne paski. 3. Nacieramy marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h lub na całą noc. 4. Kurczaka grillujemy na patelni lub gotujemy na parze. 5. Brzoskwinie odcedzamy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami. 6. Podgrzewamy całość
Marcepanowa kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ( +12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 9-12 Składniki podstawowe: 1,5 kg surowego boczku. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki(...)ostrej papryki. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam, dokładnie nacieram mięso, odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do folii aluminiowej wraz z marynatą, szczelnie zakrywam. Piekę w 190 stopniach (termoobieg) przez 80 minut, następnie odkrywam mięso i piekę kolejne 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni
JejKuchniaprzyznać, że jest bardzo smaczne. Szkoda tylko, że jest drogie i trudno dostępne. Jeżeli jednak kiedyś będziecie mieli okazję wypróbować to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: 2 steki ze strusia Marynata 1 łyżka oleju kujawskiego cytryna – bazylia 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól Pieprz czarny Wykonanie: Steki lekko rozbijamy. Z oleju, sosów(...)octu przygotowujemy marynatę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Marynatą dokładnie pokrywamy steki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Podobnie jak wołowinę. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyobiad czy jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą ketchup, miód, olej oraz przyprawy. Marynatą polewamy skrzydełka (najpierw odcinam z nich lotki) i dokładnie mieszamy całość. Skrzydełka odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej(...)Następnie skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w temp 180 C przez 45 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15-20 minut. [caption id="attachment_7133" align="aligncenter" width="1024"] Skrzydełka w miodzie i keczupie[/caption] Artykuł Skrzydełka w miodzie i keczupie pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnesprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę. W książce Clausa Meyer'a Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe. Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce(...)marchewki. Cebule pokroić w kliny, a marchewki cienkie plastry. W garnku wymieszać wodę z cukrem i dodać liście laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz czarny, musztardę oraz pokrojone marchewki. Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę
Codziennik KuchennyKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)łyżka nasion kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone(...)chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni. Składniki: 500 g solonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg schabu bez kości 7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście(...)MARYNATA : 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku
Kulinarne Fantazje Mariolitakiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku. Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy *** *** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy *** *** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym
Blog z Apetytemsmażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i osusz, przełóż do miski w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli(...)już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka) miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując ich z patelni, zalej wodą do poziomu
Oka w rosole czyli KaFka gotujejest po prostu genialny ! Wydaje mi si bardzo fajną propozycją na świąteczny obiad Składniki: 1 Duży udziec z indyka ok 1 - 1,5 kg. 1 Marynata korzenna ( można zrobić samemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku) 2 łyżki miodu 6 łyżek oleju(...)mrożonych wydrylowanych wiśni 1 pomarańcza 1 łyżka mąki Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze
W kuchennej krainiePRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: pierś z kurczaka, średniej wielkości cukinia, średniej wielkości papryka. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, łyżeczka oregano, łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale warto dodać). Dodatkowo: 8 patyczków(...)szaszłyków (u mnie te dłuższe). Przygotowanie: Mięso, cukinię i paprykę kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę - olej dokładnie łączę z przyprawami. Kurczaka oraz warzywa mieszam z marynatą, nabijam na patyczki do szaszłyków i odkładam do lodówki (najlepiej na noc, aby szaszłyki nabrały lepszego aromatu). Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście można również upiec na grillu
JejKuchniacebule dymki - duża garść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie(...)dymkę (odrobinę szczypiorku możemy zostawić do ozdoby). Cały czas nie możemy zapomnieć o energicznym mieszaniu. Gdy dymka się zeszkli dodajemy kiełki, mieszamy jeszcze minutę i wrzucamy kurczaka z całą marynatą. Na chwilę przestajemy mieszać, pozwalamy kurczakowi zamknąć się z jednej strony. Po 2-3 minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy makaron
Cook&Lovezimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie. Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie.... Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju 4 łyżki koperku drobno posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki pieprzu Skworcu Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu , 1 łyżka sera żółtego(...)kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach na całej długości. Powstałą marynatą nacieramy mięso, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce(...)przekrojonej na połowki lub ćwiartki. Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z rydzami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki
Korniszonki