marynata - 6549 przepisów (strona:86/437)

KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE 180

Soczysty filet z kurczaka , polany pysznym sosem musztardowo-brzoskwiniowym autorstwa mojego brata ( wyszedł genialny ! ) w towarzystwie białego ryżu i chrupiących brokułów. SKŁADNIKI: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos: 400 g brzoskwiń z puszki 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki miodu(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mieszamy składniki na marynatę.  2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne paski.  3. Nacieramy marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h lub na całą noc. 4. Kurczaka grillujemy na patelni lub gotujemy na parze. 5. Brzoskwinie odcedzamy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami.   6.  Podgrzewamy całość

Marcepanowa kuchnia
MOCNO ZIOŁOWY BOCZEK NA KANAPKI 160

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ( +12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 9-12 Składniki podstawowe: 1,5 kg surowego boczku. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki(...)ostrej papryki. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam, dokładnie nacieram mięso, odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do folii aluminiowej wraz z marynatą, szczelnie zakrywam. Piekę w 190 stopniach (termoobieg) przez 80 minut, następnie odkrywam mięso i piekę kolejne 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni

JejKuchnia
Stek ze strusia – marynowany 148

przyznać, że jest bardzo smaczne. Szkoda tylko, że jest drogie i trudno dostępne. Jeżeli jednak kiedyś będziecie mieli okazję wypróbować to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: 2 steki ze strusia Marynata 1 łyżka oleju kujawskiego cytryna – bazylia 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól Pieprz czarny Wykonanie: Steki lekko rozbijamy. Z oleju, sosów(...)octu przygotowujemy marynatę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Marynatą dokładnie pokrywamy steki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Podobnie jak wołowinę. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Skrzydełka w miodzie i keczupie 218

obiad czy jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą ketchup, miód, olej oraz przyprawy. Marynatą polewamy skrzydełka (najpierw odcinam z nich lotki) i dokładnie mieszamy całość. Skrzydełka odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej(...)Następnie skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w temp 180 C przez 45 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15-20 minut. [caption id="attachment_7133" align="aligncenter" width="1024"] Skrzydełka w miodzie i keczupie[/caption] Artykuł Skrzydełka w miodzie i keczupie pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 193

sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę.  W książce Clausa Meyer'a  Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe. Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce(...)marchewki. Cebule pokroić w kliny, a marchewki cienkie plastry. W garnku wymieszać wodę z cukrem i dodać liście laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz czarny, musztardę oraz pokrojone marchewki. Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.  Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę

Codziennik Kuchenny
Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą 201

Kolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco.     8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody  150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)łyżka nasion kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą     Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość

Kolorowa kuchnia Elki
Inlagd still - szwedzkie śledzie marynowane z czerwoną cebulą i marchewką 164

Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone(...)chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni. Składniki: 500 g solonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 209

Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam.       SKŁADNIKI :  1,5 kg schabu bez kości  7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście(...)MARYNATA :  2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz wieprzowy z piekarnika 244

takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku.     Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki   *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy *** *** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy *** *** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym

Blog z Apetytem
Karkówka na ostro 196

smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i osusz, przełóż do miski w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli(...)już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka) miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując ich z patelni, zalej wodą do poziomu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Udziec z indyka w sosie wiśniowym 171

jest po prostu genialny ! Wydaje mi si bardzo fajną propozycją na świąteczny obiad Składniki: 1 Duży udziec z indyka ok 1 - 1,5  kg.  1 Marynata korzenna  ( można zrobić samemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku) 2 łyżki miodu 6 łyżek oleju(...)mrożonych wydrylowanych wiśni 1 pomarańcza 1 łyżka mąki   Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem.  Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze

W kuchennej krainie
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 160

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: pierś z kurczaka, średniej wielkości cukinia, średniej wielkości papryka. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, łyżeczka oregano, łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale warto dodać). Dodatkowo: 8 patyczków(...)szaszłyków (u mnie te dłuższe). Przygotowanie: Mięso, cukinię i paprykę kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę - olej dokładnie łączę z przyprawami. Kurczaka oraz warzywa mieszam z marynatą, nabijam na patyczki do szaszłyków i odkładam do lodówki (najlepiej na noc, aby szaszłyki nabrały lepszego aromatu). Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście można również upiec na grillu

JejKuchnia
chow mein z kiełkami i kurczakiem teryiaki 261

cebule dymki - duża garść mieszanki kiełków  - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie(...)dymkę (odrobinę szczypiorku możemy zostawić do ozdoby). Cały czas nie możemy zapomnieć o energicznym mieszaniu. Gdy dymka się zeszkli dodajemy kiełki, mieszamy jeszcze minutę i wrzucamy kurczaka z całą marynatą.  Na chwilę przestajemy mieszać, pozwalamy kurczakowi zamknąć się z jednej strony. Po 2-3 minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy makaron

Cook&Love
Schab z nadzieniem orzechowo koperkowym. 151

zimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie.  Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie.... Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju 4 łyżki koperku drobno posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki   pieprzu Skworcu Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu , 1 łyżka sera żółtego(...)kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku,  odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku  Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach na całej długości. Powstałą marynatą nacieramy mięso, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej

Radość kipiąca uśmiechem.
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 194

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce(...)przekrojonej na połowki lub ćwiartki.  Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20  min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z rydzami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania