jogurtowo-ziołowym albo wystudzone podane w sałatce. Moje wskazówki: takie cząstki dyni możecie przygotować także w wersji ziołowej lub na słodko z cynamonem. Składniki: 1 dynia hokkaido ziołowa marynata: oliwa z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Dynię dokładnie myję, przekrawam na cztery, wyciągam łyżką pestki. Kroję dynię na wygodne plastry(...)Przygotowuję marynatę: w miseczce mieszam niewielką ilość oliwy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Dynię obtaczam dobrze w marynacie. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego
Zasmakuj KuchniPRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej, opakowanie sosu do pieczeni ciemnego Cykoria. Składniki marynaty: 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki sosu słodko-pikantnego Tao Tao, 2 czubate łyżeczki majeranku, łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 2 większe ząbki czosnku. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę: czosnek(...)rozgniatam nożem i bardzo drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie nacieram mięso. Odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, kroję w plastry. Przygotowuję sos pieczeniowy według przepisu podanego na opakowaniu, polewam mięso
JejKuchniałyżki posiekanego szczypiorku sos do sałatki: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, cukier, sól, pieprz marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i odstawić. Składniki na marynatę wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć(...)marynacie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron, np. na patelni grillowej. Wystudzić, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ser pleśniowy pokroić
zadanie-gotowanieMINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 Składniki podstawowe: 8 podudzi z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, kilka gałązek natki pietruszki. Składniki na marynatę: łyżka oleju, łyżka musztardy (u mnie dijon), 2 łyżeczki miodu, łyżeczka papryki słodkiej suszonej w płatkach Cykoria, łyżeczka suszu z liści pietruszki Cykoria, 3/4 łyżeczki soli, 1 papryczka chili peperoncini(...)Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Przygotowuję marynatę: olej łączę z musztardą, miodem i przyprawami (chili peperoncini rozgniatam). Mięso dokładnie nacieram marynatą, układam w brytfance, obkładam natką i ząbkami czosnku, wkładam do lodówki. Piekę pod przykryciem (może być pod folią aluminiową) 80 minut w 180 stopniach, następnie 10-15 minut bez pokrywki do momentu przyrumienienia się kurczaka
JejKuchniabarszcz, na poczekaniu można z nich przygotować sałatę do obiadu, dodać do barszczu ukraińskiego, czy zetrzeć do chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 goździki 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu Dodatkowo(...)wrzucić po kawałeczku cebuli. Ugotowane buraki przestudzić, obrać i ciasno ułożyć w słoikach. Ja marynuję buraki w całości, bo często je ścieram na tarce. W garnku zagotować wszystkie składniki marynaty i zalać nią buraczki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wyłożyć ściereczką) i gotować od momentu wrzenia przez 8-10 minut. Wyjąć i ustawić na ściereczce do góry dnem
Gosia gotujesól, pieprz dla smaku łyżeczka trawy cytrynowej KOTANYI szczypta ziarenek smaku WINIARY świeży tymianek Jak przygotować: Zacznijmy od piersi kurczaka, bo ona potrzebuje trochę czasu aby "poczuć smak marynaty" Poprzecznie kroimy jedną pierś - otrzymujemy w ten sposób dwa cienkie plastry. W osobnej misce - kroimy cienko 3 ząbki czosnku, które zasypujemy łyżeczką soli himalajskiej. Mieszamy, zostawiamy(...)czosnku dodajemy 2 czubate łyżki przyprawy chińskiej, łyżeczkę curry , 2 kieliszki oleju. Mieszamy marynatę. Na folii aluminiowej układamy pierś, w którą wmasowujemy naszą marynatę. Zawijamy piersi i zostawiamy na min. 30 minut. W miedzy czasie parzymy dwie cytryny wrzątkiem i szorujemy szczoteczką - tak aby pozbyć się całej chemii. Następnie zalewamy je zimną wodą.Skórkę z jednej cytryny ścieramy na drobnych
dlaSmaQgłówki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek Przygotowanie Marynata : sos sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem(...)minut przed końcem gotowania dodałem rodzynki, wymieszałem. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni. Kapustę przełożyłem do żaroodpornego naczynia, na niej rozłożyłem pokrojone żeberka, zapiekałem ok. 30 minut, polewałem czasami marynatą i obracając żeberka
R'n'G KitchenSkładniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka całych goździków 3-4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania : G rzyby dokładnie oczyść(...)Następnie grzyby odcedź, przelej gorącą wodą. Do każdego słoika wrzuć trochę przypraw ( goździk, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca ). Każdy słoik napełnij ugotowanymi grzybami do wysokości 2/3 słoika. Marynata : Wodę przeznaczoną na marynatę zagotuj, dodaj cukier, sól, ocet, wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj
Przepisy i porady kulinarnerobię risotto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g kurek 100 g ryżu do risotto 1 szklanka bulionu 1 szklanka słodkiego wina 2 łyżki masła 200 g polędwicy Marynata: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w małej miseczce. Połową smarujemy polędwicę i smażymy(...)każdej strony przez około 1 minutę. Następnie smarujemy resztą marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W głębokim garnku na podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy ryż, przesmażamy przez kilka sekund aż ryż pokryje się masłem. Dodajemy 1/2 szklankę wina, odparowujemy, dodajemy następne pół
Delusional TrinePikle dają nam ogromne pole do popisu, bo ilość oraz gatunek użytych warzyw jest tutaj dowolny. Smaki warzyw pod wpływem marynaty się przenikają i zimą ucieszą nas swoim smakiem i wyglądem. Idealne do obiadu, kanapek czy zapiekanek. Składniki na 4 słoiki: 1 nieduża cukinia 8 pomidorków cherry 8 żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych 8 malutkich cebulek(...)papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa 1 papryka zielona u mnie ramiro 4 papryczki chili 1 marchewka 4 nieduże gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki kurkumy 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć, cukinię pokroić w centymetrowe plastry, paprykę
Gosia gotujeright {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – Składniki: Składniki na kurczaka i marynatę do kurczaka: ok. 600g polędwiczek z kurczaka 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego szczypta chilli (u mnie(...)łyżeczki) szczypta pieprzu i soli (do smaku) Składniki na warzywa i marynatę do warzyw: 1 bakłażan (ok. 600g) 1 duża cukinia (ok. 650g) 1 por (tylko biała część, ok. 100g) 250g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku pół łyżeczki czosnku granulowanego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (u mnie lipowy) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne Przebojeczerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone świeży majeranek i rozmaryn sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki
Czerwień i błękitNajmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików, #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata: - 3 litry wody - 2 szklanki octy spirytusowego 10%, ja 1 szklankę zamieniam na ocet jabłkowy co daje dodatkowy posmak - 2 główki czosnku, ok 20 ząbków(...)pozostać lekko twarde, ostudzić i obrać ze skórki, wkładać do słoików. Sprawdzajcie nożem twardość, bo jest wiele odmian buraczków i mogą się szybciej lub wolniej ugotować. 2. Składniki na marynatę połączyć ze sobą, podgrzać ale nie gotować, zalewać gorącą marynatą buraki. Obrać czosnek i wrzucić po kilka ząbków do słoika, równo podzielić pozostałe przyprawy. Zakręcone słoje pasteryzować w kąpieli wodnej
Apetyczna babeczkaobiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża(...)kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni i zmiażdż w moździerzu. Wymieszaj z resztą przypraw, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej koncentrat jabłkowy, wymieszaj i wmasuj w mięso
codojedzeniamój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło
Lena Gotuje