marynata - 6549 przepisów (strona:72/437)

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 318

Składniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1 litra marynaty octowej (sprawdź, jak zrobić marynatę) Pomidory umyć, pokroić w plasterki lub na ósemki. Cebulę pokroić w półkrążki. W wyparzonych słoikach układać pokrojone pomidory i cebulę. Zagotować marynatę

Korniszonki
Kalafior pieczony 293

cytryny 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu 100 ml oliwy z oliwek Jak przygotować Kalafior pieczony? Umyty, osuszony kalafior dzielimy na różyczki. W dużej misce przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie przyprawy z oliwą i sokiem z cytryny. Do miski z marynatą przekładamy różyczki kalafiora, mieszamy łyżką aby marynata dokładnie pokryła wszystkie różyczki. Układamy kalafiora na blasze wyłożonej papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 615

tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też przepis na relish. Pikle to marynata – w przeciwieństwie do kiszonek marynaty nie mają zbyt wielkiej wartości odżywczej, za to świetnie smakują, uzupełniają i dekorują potrawy. Głównym konserwantem marynat jest ocet, odpowiednio rozcieńczony z wodą i zagotowany razem

Karo in the Kitchen
Paluchy drobiowe z grilla 176

mięso i ułóż pośrodku ser. Zwiń całość w rulon. Skręcając folię jak cukierek uciśnij całego palucha :) Gotowe w folii paluchy włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj marynatę z połączenia i wymieszania miodu i musztardy. Rozpakuj paluchy i owiń każdego plastrami boczku. A teraz na grilla :) Grilluj spokojnie, bez żadnych płomyków ognia. Po każdym obróceniu posmaruj paluchy marynatą(...)Przy grillowaniu uważaj na płomienie ponieważ w marynacie jest miód który szybko się karmelizuje

Mechanik w kuchni
Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą 169

Dziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:) podwójna pierś z kurczaka 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 1 cytryna 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności(...)tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki) sól, pieprz Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę

Smaki Na Talerzu
Kolorowe szaszłyki z patelni i piekarnika 206

szaszłyki? Będą szaszłyki;) Co prawda nie z grilla, a z patelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka(...)mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Do przygotowanej marynaty wrzucamy kawałki kurczaka, mieszamy raz jeszcze i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cukinię wraz ze skórką kroimy na plasterki, odkładamy do miseczki i posypujemy całość przyprawą uniwersalną

Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona w cebuli 312

pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka majeranku W dużej misce przygotować marynatę rozcierając musztardę z miodem, olejem, solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przecierem pomidorowym. Karkówkę pokroić na małe kawałki, wycinając tłuste części i dodać do marynaty razem z pokrojoną(...)piec przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: cebula , marynata , przecier pomidorowy , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
portobello zapiekane z camembertem 222

jeżeli nie przepadacie za pieczarkami. Ja też nie przepadam :) Składniki: - 6 - 7 grzybów portobello - kilka gałązek natki pietruszki - 1 camembert - łyżka masła - łyżka oliwy z oliwek marynata: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 3 drobno posiekane ząbki czosnku - sól morska (soli nie żałujemy, pieczarki są mięsiste i nie będzie jej czuć) - pieprz(...)smaku Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Obtaczamy w niej pieczarki i układamy na talerzu blaszkami do góry. Wylewamy na nie pozostałą marynatę i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy pieczarki z obu stron i układamy na naczyniu do zapiekania blaszkami do góry. Posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki, następnie układamy pokrojony

Cook&Love
Skrzydełka na ostro 209

obiad, ale również idealnie nada się na przekąską podczas spotkania ze znajomymi, bowiem nie będzie wymagała od nas zbyt wiele czasu na przygotowanie. Kluczowa podczas przygotowania tych skrzydełek jest marynata, w której będą musiały poleżeć skrzydełka – najlepiej przez całą noc w lodówce. Skrzydełka na ostro – składniki (na ok. 8 porcji): 30 skrzydełek 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki sosu sojowego 9 łyżek ostrego ketchupu 3 łyżeczki ostrej papryki Skrzydełka na ostro – przepis: Skrzydełka myjemy, osuszamy i nacieramy „ przyprawą do kurczaka ” Następnie musimy przygotować marynatę do skrzydełek. W tym celu dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nacieramy nią umyte wcześniej skrzydełka . Miskę ze skrzydełkami przykrywamy folią spożywczą i wkładamy (najlepiej na całą noc) do lodówki. Skrzydełka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikle z ogórków z papryką 182

przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. To kolejny mój rodzinny przepis na przetwory z ogórków. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja mama, ja też(...)sposób przygotowuję pikle do słoików na zimę . Przepis jest bardzo prosty, a tak przygotowane pikle są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji. Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki octu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie 129

selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki... niezły pomysł, co? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się poświęcić :) Można, a nawet trzeba!   Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie Przepis na 6-8 porcji  Potrzebujemy:  1 dużego selera  1 gruszkę(...)Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej - jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy możemy go wyjmować. Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie kroimy na 6-8 sporych części i podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.  Gotowe! Pozostaje tylko radować zmysły  bogatym smakiem i aromatem! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Soczysty indyk - jak z grilla. Przepis obiadowy na brzydką majówkę 172

zależności od potrzeb) łyżka lub 2 oliwy łyżka przyprawy grillowej klasycznej 1/2 łyżki ulubionych ziół (u nas mieszanka śródziemnomorska) Przygotowanie: Filet kroimy na kotlety grubości ok 1 cm. Przygotowujemy marynatę mieszając zioła z oliwą (można wzbogacić marynatę odrobiną miodu). Smarujemy nasze kotlety (nietłuczone) powstałą papką. Zamarynowane przez noc mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Wylewamy resztę  marynaty. Zapiekamy pod przykryciem

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim 615

serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :) 4 piersi z kurczaka 2 małe opakowania ciasta francuskiego olej rzepakowy do smażenia jajko ziarna sezamu MARYNATA: 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego NADZIENIE: 1 cebula 3 ząbki czosnku 450 g szpinaku mrożonego(...)sól pieprz czarny 200 g sera żółtego Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić. W tym czasie można przygotować nadzienie. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu

https:KKuchniaMniam
Makaron z kaczką i boczniakami 243

piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe(...)kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Na patelni (wok) rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć skrojone w paseczki boczniaki i usmażyć. Wrzucić zamarynowane kawałki kaczki

https:KKuchniaMniam
Szaszłyki z kurczaka w majonezie i cebuli 279

dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy na dobrze rozgrzanym grillu i w czasie pieczenia ciągle smarujemy marynatą(...)wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam podawać ze świeżymi warzywami podane na plastrach upieczonej cebuli! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania