Polędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól(...)smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy
Moniki SmakołykiSałatka ta, to różnorodność kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki
Moniki SmakołykiPyszne, miękkie i soczyste mięso z lekką nutą cytryny. Polecam na obiad. Składniki: 4 plastry łopatki 2 cebule Marynata: 2-3 gałązki świeżego rozmarynu suszony majeranek 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebule kroimy w plastry. Mięso z marynatą i cebulę wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C przez około godzinę (zależy od grubości plastrów
e-PrzepisyKulinarneopcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy i jagody jałowca. Marynatę gotować 15 minut. Ostudzić. Mięso pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę. W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać
Moja Galeria SmakuFilety z kurczaka w miodowej marynacie, pieczone z brokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe. Składniki: 2-3 duże filety z kurczaka 1 brokuł ziemniaki Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki musztardy Dijon(...)łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki. Spryskać je odrobiną oliwy. Posolić. Filety z każdej strony posmarować marynatą. Ułożyć obok ziemniaków. Piec przez 30 minut w 200 stopniach. Dodać brokuły i piec kolejne 15 minut, aż brokuły będą
Moja Galeria Smakuogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec takie oto szaszłyki! Może i Wy do mnie dołączycie? Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy(...)wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki
Food SquareKolejna propozycja na kurczaka Składniki 3 nogi kurczaka sól pieprz 2 pomarańcze Marynata : 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki marmolady pomarańczowej z imbirem imbir starty na tarce ok. 2 cm kawałek 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie Wymieszałem wszystkie(...)składniki marynaty, odstawiłem do lodówki na 15 minut. Nogi kurczaka umyłem, osuszyłem , pokroiłem na udka i podudzia. Mięso nakłułem ostrym nożem, oprószyłem solą i pieprzem. Natarłem marynatą i wstawiłem do lodówki na 3 godziny ( najlepiej na całą noc). Pomarańczę pokroiłem w grube plastry. W formie żaroodpornej ułożyłem mięso i plastry pomarańczy, dodałem resztę marynaty. Zapiekałem 55 minut w temperaturze
R'n'G KitchenDługo czekaliśmy na halibuta ,ale smak wynagrodził naszą cierpliwość. Propozycja z pewnością sprawdzi się na podwórkowym grillu ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 700 g halibuta Marynata: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka zielonego curry 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżeczka sosu teriyaki 2 łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili(...)szalotka sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy. Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę
R'n'G KitchenWołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego Marynata : 2 łyżki ciemnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę. Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową marynaty i odstawiłem(...)papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz. Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem. Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał. Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso, wymieszałem i pozostawiłem na ogniu jeszcze 2 minuty
R'n'G Kitchenspędziłam całkiem miłe popołudnie z Katniss i drugim tomem jej przygód. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 udka z kurczaka - średnia cukinia - odrobina oliwy z oliwek - sól - zioła prowansalskie *marynata: - 3 łyżki oleju - 3-4 łyżeczki miodu - pół łyżeczki soli - łyżeczka pieprzu cayenne - 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy do połączenia. Umyte i osuszone udka smarujemy marynatą(...)strony ziołami i odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika i skrapiamy oliwą. Pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe cukinię i kurczaka wykładamy na talerze. Można podać z sosem z pieczenia: resztki marynaty przelewamy do garnuszka, odlewamy 3-4 łyżki, które łączymy z mąką, po czym tak zagęszczoną część sosu mieszamy z resztą i gotujemy mieszając do zgęstnienia całości
W poszukiwaniu inspiracjiSezon grillowania w pełni, więc kolejna odsłona skrzydełek grillowanych. SKŁADNIKI: 10 skrzydełek z kurczaka MARYNATA: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku ze świeżego imbiru lub marynowanego(ja użyłam tego drugiego) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(...)cebuli drobno posiekanej 2 łyżki przyprawy grillowej do drobiu WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie, skrzydełka myjemy, odcinamy lotki, suszymy ręcznikiem papierowym i zalewamy marynatą, tak przygotowane wkładamy do lodówki najlepiej na noc (ja dziś tylko na 3 godz.) skrzydełka grillujemy na tackach często smarując marynatą około
Kuchnia BeatyPyszne mięsko grillowane to kwestia dobrej marynaty czy bejcy, warto więc trochę poekperymentować. W sezonie mogłabym nie odchodzić od grilla. Zresztą posiłek w gronie rodzinki czy przyjaciół to super rzecz! SKŁADNIKI: 10 kawałków podudzia MARYNATA: 5-6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka kropel magii łyżka roztartego majeranku sól, pieprz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(...)WYKONANIE: ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy, nakłuwamy i macerujemy w marynacie najlepiej dobę, smażymy na tackach grillowych
Kuchnia Beatyprzygotowania mięso jest delikatne, miękkie i rozpada się na cienkie kawałki, które przypominają wyglądem grube nitki. Mimo iż przygotowanie zajmuje sporo czasu, to naprawdę warto spróbować. Możecie przygotować marynatę według swoich preferencji, np. ostrzejszą, czy bardziej orientalną. Gwarantuję, że jeśli choć raz przygotujecie mięso w ten sposób, to na tym jednym razie nie poprzestaniecie. Kanapki z pulled pork(...)jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI łopatka wieprzowa około 1,5 kg marynata: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy czosnkowej 3 łyżki oliwy
DefinicjaSmakuzawsze wychodzi pyszny. Uwielbiam eksperymentować z łososiem, który daje nieskończoną ilość wariacji na jej temat. Tym razem postawiłam na bardzo oryginalne połączenie krótko grillowanej ryby w orientalnej marynacie z orzeźwiającą sałatką i wytrywnymi lodami szałwiowo- imbirowaymi z dodatkiem czerwonego pieprzu oraz orzeszków pini prażonych w solonym karmelu. Całość wygląda i smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI (4 porcje) 600g filetu z łososia(...)norweskiego marynata dwie łyżki delikatnego miodu ( akacjowego, lipowego) sok i skórka otarta z 1/3 pomarańczy sok z połowy limonki 1 łyżeczka sumaku ( opcjonalnie) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju z orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango
DefinicjaSmakunajwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego(...)dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie. SKŁADNIKI (8 szaszłyków) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1-2 papryczki chilli
DefinicjaSmaku