marynata - 6549 przepisów (strona:75/437)

Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 77

osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek(...)ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce

moj przepis na
Golonka pieczona w piwie 85

tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu(...)utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut

moj przepis na
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie 171

Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów. Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym pieprzem, po czym po obu stronach posmaruj musztardą. W takiej marynacie pozostaw na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane(...)cienko m\u0142otkiem do kotlet\u00f3w. Opr\u00f3sz z ka\u017cdej ze stron sol\u0105 i mielonym czarnym pieprzem, po czym po obu stronach posmaruj musztard\u0105. W takiej marynacie pozostaw na co najmniej 30 minut.","text":"Plastry mi\u0119sa schabowego rozbij cienko m\u0142otkiem do kotlet\u00f3w. Opr\u00f3sz z ka\u017cdej ze stron sol\u0105 i mielonym czarnym

ProstePesto.pl
Golonka pieczona w piwie 72

tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu(...)utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut

moj przepis na
Kurczak adobo w delikatnym sosie 63

obranych 1 szklanka wody 1 ostra papryczka (opcjonalnie) Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Do dużej misy wlej sos sojowy, ocet, miód i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj. Włóż do marynaty udka kurczaka. Odstaw na minimum 15 minut, albo maksymalnie na całą noc. Krok 2 Rozgrzej na patelni – musi być dość głęboka – 3 łyżki oleju. Wyjmij z marynaty udka i wykładaj(...)rozgrzany olej skórą do dołu. Uważaj, bo tłuszcz może pryskać! Smaż 2 minuty, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zalej mięso marynatą, dolej szklankę wody, dodaj liście laurowe i pokrojoną ostrą papryczkę jeśli używasz i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Obróć ponownie kurczaka skórą do dołu i duś kolejne 15 minut. Znowu obróć kurczaka

Niedzielny kucharz
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 89

rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku.  Mój mąż był nimi zachwycony i wspomina je teraz codziennie... Dużą zasługą ich wyjątkowego smaku jest marynata z sosu Kung Pao, który składa się z chińskich papryczek chili, mieszanki sosów sojowych, czosnku, cukru oraz octu ryżowego. Dodatkowo w ostatnim etapie pieczenia żeberka posmarowałam miodem, dzięki temu(...)miodu oraz kwaskowo-słodkiej pasty pomidorowej z dodatkiem czosnku i cebulki. Można też nadać lekko pikantnej nuty, dodając do dania papryczkę chili. Sos ten idealnie sprawdzi się także jako marynata do żeberek, skrzydełek czy udek oraz do mięs na grilla. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 500-600 g) 1 cebula  2 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru

Kuchnia MagdaLeny
Szarpana wieprzowina 86

jest mnóstwo i niemal każdy, kto ją przygotowuje ma swoją własną mieszankę przypraw. Poniżej prezentuję wam mój ulubiony, lekko pikantny zestaw w połączeniu z sokiem pomarańczowym, który tworzy doskonałą marynatę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i stworzyć własną kompozycję. Świetnym dodatkiem będą również goździki lub cynamon. Można też pokusić się o przygotowanie bardziej europejskiej wersji(...)Może też być ciekawym dodatkiem do ramenu . Warto w tym wypadku puścić wodze fantazji. szarpana wieprzowina Przepis: szarpana wieprzowina Składniki: szarpana wieprzowina 1-1,5 kg łopatki lub karczku Marynata: 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry ¾ łyżeczki

okolicepalnika.pl
Kurczak w pomarańczach 92

ząbki czosnku 3-4 pomarańcze 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka tymianku szczypta chili 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, miód, sok z 2 pomarańczy, posiekany czosnek oraz przyprawy. 2. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Nacieramy marynatą i wstawiamy(...)lodówki na godzinę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, zalewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut. 3. Po 45 minutach przekładamy kurczaka na drugą stronę i kładziemy na nim pokrojone plastry z 2 pomarańczy. Pieczemy kolejne 45 minut. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Kurczak w pomarańczach pochodzi z serwisu

karolgotuje
Kolorowe szaszłyki drobiowe z piekarnika 96

wyszło mi 9 sztuk ) - 1 większy filet z kurczaka - 1 czerwona papryka - 2-3 małe cebule - 4-5 pieczarek - 150-200 gram boczku wędzonego parzonego  - 2 ogórki kiszone Marynata - kilka łyżek oleju - łyżka domowej wegety  lub innej ulubionej przyprawy do grilla/mięs - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki chili - 1 łyżeczka czosnku mielonego - szczypta majeranku(...)nabijam kolejno mięso, boczek, papryka, ogórek, cebula, pieczarka i znów powtarzam, aż do wyczerpania składników. Każdy szaszłyk przed położeniem na ruszcie smaruję jeszcze przy pomocy pędzelka pozostałą z mięsa marynatą. Szaszłyki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 25 minut. Podczas pieczenia szaszłyki raz obróciłam na drugą stronę aby równomiernie się zrumieniły. Tym razem szaszłyki

Kuchnia z widokiem na ogród
Udka kaczki pieczone w cydrze 86

wielokwiatowego 1 łyżka majeranku sól     Przygotowanie:     Kacze udka oczyszczamy, nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Cydr podgrzewamy, dodajemy żurawinę, posiekany czosnek i szalotki, miód oraz majeranek. Zagotowujemy, studzimy. Mięso zalewamy powstałą marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.   Po dwóch dniach, przekładamy(...)dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180°C przez 40 min. co jakiś czas podlewając marynatą.   Podajemy z ulubionymi dodatkami.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Najlepsze pieczone żeberka w sosie BBQ 121

Gordona Ramsaya . Lubimy tego kucharza, bo ma proste i smaczne pomysły. A najlepsze pieczone żeberka są mega proste. Cała tajemnica polega na tym, żeby zrobić słodki, gęsty sos do marynaty. A zrobisz go bez najmniejszego problemu, bo jest to najzwyklejszy sos BBQ, który spokojnie zrobisz w domu z łatwo dostępnych składników. W oryginalnym przepisie na najlepsze pieczone żeberka Gordon Ramsay(...)niskiej temperaturze. To danie, które wstawiasz do piekarnika i możesz pójść na spacer. Po powrocie będzie na ciebie czekać pachnące, rozpływające się w ustach pieczyste. Składniki: 2 kg żeberek Marynata 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka nasion kolendry (lub 1/2 łyżeczki mielonej) ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (lub duża szczypta mielonego) Sos BBQ 1 cebula 2 ząbki czosnku

Niedzielny kucharz
Pieczone udka z kurczaka marynowane w jogurcie 71

głowie. W sumie wszystkie składniki walały się po lodówce, no poza kurczakiem. Mięso wyszło naprawdę wyjątkowo miękkie, jogurt zrobił swoje. Z przyprawami możecie pokombinować sami, spokojnie można do marynaty dodać curry, imbir, zioła prowansalskie, co tam Wam przyjdzie do głowy. Udka podałam z ciemnym ryżem i szybką surówką z kapusty, kukurydzy i natki. Przepis na surówkę, niebawem. Składniki: 6 udek(...)łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 ząbki czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy z przyprawami i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Udka wrzucamy do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wkładamy je do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i pieczemy około godziny w 180 stopniach. W połowie

Kardamonovy
Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną 64

stawów, doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut

Kardamonovy
ĆWIARTKI KURCZAKA PIECZONE W PIWIE 85

Ćwiartki kurczaka przeciąć na pół, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do szklanego naczynia i dokładnie natrzeć kurczaka marynatą.  Odstawić w chłodne miejsce na noc. Zamarynowanego kurczaka wraz z marynatą wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st . C na około 1 godz. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie(...)polewamy marynatą

Niespełnione zdolności kulinarne
UCZTA WIKINGA – Assassin’s Creed Valhalla 96

Schowaj/pokaż wstęp Przepis na Wikińską Ucztę inspirowany grą Assassin’s Creed Valhalla – grillowany łosoś w miodowo-musztardowej marynacie, podany z podsmażoną kaszą pęczak oraz sosem chrzanowym. W ramach X-FESTu, który odbył się 10-19.11.2020, przygotowaliśmy 10 video przepisów inspirowanych grami przeznaczonymi na konsole najnowszej generacji Xbox Series S i Series X. Resztę przepisów z tej serii(...)znajdziesz TUTAJ . VIDEO PRZEPIS WIKIŃSKA UCZTA Assassin’s Creed: Valhalla grillowany łosoś w miodowo-musztardowej marynacie, z kaszą pęczak oraz sosem chrzanowym CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min CENA: średnia LICZBA PORCJI: 2 porcje POZIOM: proste POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska łopatka drewniana garnek SKŁADNIKI: łosoś atlantycki, filet ze skórą – 400g miód – 3 łyżki musztarda gładka (np. dijon

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania