marynata - 6549 przepisów (strona:102/437)

Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym 180

śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody 5 łyżek oliwy 5 łyżek masła klarowanego Sałatka: rukola pomidorki koktailowe oliwa   Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz. Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony. Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą przygotowaną wcześniej. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie polędwiczki pokroić(...)plastry grubości maksymalnie 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i delikatnie ułożyć na niej polędwiczki wraz z marynatę. Delikatnie i na niewielkim gazie je dusić przez około 5 minut z każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody. Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem

Kuchnia na wzgórzu
Kurek czerwony pieczony w cytrynie 180

bardzo smaczna – delikatna, a kupowana w całości dodatkowo robi wrażenie wyglądem. Bardzo popularna ryba we Włoszech, często pieczona, dodawana do makaronu i zup rybnych. Tutaj w odsłonie cytrynowej marynaty. Składniki: 2 kurki czerwone (w całości, albo już przygotowane – bez głowy i wypatroszone) 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 łyżki natki pietruszki(...)Wrzucamy do ok. 5 łyżek oliwy, dodajemy sól i pieprz oraz listki rozmarynku i tymianku plus sok z 1/2-1 cytryny. Dokładnie mieszamy. Bierzemy naczynie żaroodporne, na dnie rozprowadzamy nieco marynaty (tak żeby pokryła dno) i układamy na niej kurka czerwonego (skórą do dołu). Rybę oprószamy bułką tartą, a potem rozprowadzamy resztę marynaty i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy winem, resztę cytryny

Pociąg Do Kuchni
Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 145

smaczne danie, które nie wymaga od nas dużego wysiłku. Polecam i zapraszam serdecznie!     OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH.           Składniki: 500 g polędwiczki Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki bia łego wytrawnego wina 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)Polędwiczkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć ze sobą składniki marynaty. Natrzeć mięso powstałą marynatą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażyć polędwiczkę z wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 123

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. (Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i zalać marynatą. Całość odstawić na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni

Di gotuje
Udka z kurczaka w marynacie klasycznej, pieczone w rękawie. 248

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  kurczaka w klasycznej marynacie. Szybko i pysznie. Polecam produkty firmy Roleski,  koniecznie musicie wypróbować :) Składniki : 5 udek z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz, domowa vegeta szczypta chili Marynata klasyczna Roleski   3 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Udka umyć i osuszyć, posypać vegetą, pieprzem,chili, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz marynatą i oliwą. Odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Łopatka pieczona w cebuli 167

ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.     Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata:     3 l wody      15 dkg soli     kilka listków laurowych     po kilka stłuczonych ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry(...)posiekane na drobno ząbki czosnku    2 łyżeczki słodkiej papryki -olej -przyprawa warzywna Składniki marynaty mieszamy,  opłukaną łopatkę wkładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Cebulę kroimy w ćwierćplastry i posypujemy przyprawa warzywną. Zamarynowaną łopatkę płuczemy  zimną wodą,  osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę podsmażamy na oleju. Na koniec dolewamy

Maminek kulinarny
świeża makrela pysznie upieczona:Airfryer hd9240/30 191

choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" makrele oczyścić, usunąć głowy, płetwy, koniec ogona, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym w naczyniu dobrze wymieszać marynatę z podanych składników, natrzeć marynatą makrele , przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ włożyć do kosza(...)papier do pieczenia i położyć makrele z marynatą - makrela nie przyklei się do siatki koszyka i można ją szybko w całości wyjąć i piec 15 minut następnie zmniejszyć temperaturę na 140 C i dopiekać makrele jeszcze z 5-8 minut makrela jest soczysta, aromatyczna, nie nasiąknięta tłuszczem, smakuje na ciepło i na zimno - można podać z czym się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka w miodzie 110

Przepis na skrzydełka pieczone w marynacie z miodu i ketchupu. Polecam, są przepyszne! Idealne na obiad, jak i na ciepłą imprezową przekąskę. Składniki: ok 1 kg skrzydełek 4 łyżki ketchupu 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki słodkiej papryki lub wędzonej sól i pieprz, pieprz ziołowy oregano 4 łyżki oleju Przygotowanie Wszystkie składniki na marynatę mieszamy(...)sobą. Skrzydełka myjemy, osuszamy (ja pozbywam się lotek). Skrzydełka nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C przez około 45 minut

e-PrzepisyKulinarne
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 194

Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”, cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Połączenie 5 smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy(...)cukrem, startym drobno imbirem, sosem rybnym, posiekaną papryczką chili i wodą. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Podpieczone skrzydełka układać górną stroną do dołu w żaroodpoornym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą – łyżką rozprowadzić tak, by były pokryte miksturą. Piec ok. 20 minut. Przewrócić na drugą stronę (teraz górna strona powinna być na wierzchu), łyżką znów rozsmarować gęstniejącą marynatę i piec

Pociąg Do Kuchni
Kanapkowa karkówka. 136

karkówki po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka, ostra 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,  nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić(...)lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni, ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło

Kuchnia Beaty
Fajitas z wołowiny 219

osób) 350g względnie delikatnej wołowiny (np. rostbef, udziec) 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej żółtej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 1 średnia czerwona cebula (150g) kilka łyżek oliwy sól Marynata 2 łyżki soku z limonki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 5 łyżek oliwy Do podania czerwony ryż (arroz rojo) pszenna(...)kukurydziana tortilla świeża nać kolendry Instrukcje Wołowinę kroimy na cienkie plastry (ok. 5mm grubości). W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Zawartość miski przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie warto raz jeszcze przemieszać ze sobą kawałki mięsa i marynatę. Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt

Kulinarna Pokusa
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 162

chilli 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (jeżeli nie macie, pomińcie) pęczek świeżej natki pietruszki (możecie zamienić na świeże oregano lub bazylię) 600 g mieszanych oliwek z pestkami opłukane z marynaty (u mnie zielone i Kalamata) Przygotowanie: W rondlu lub garnku z grubym dnem umieść składniki marynaty: oliwę, pokrojony czosnek, papryczki chilli, nasiona kopru włoskiego oraz świeżą pietruszkę. Podgrzewaj na małym(...)ogniu przez 3-5 minut, aż składniki zaczną pachnieć. Teraz dodaj do garnka oliwki i wymieszaj z marynatą. Podgrzewaj przez 1-2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Przełóż oliwki wraz z oliwą i dodatkami do umytych i wyparzonych słoików. Przydatna do tego jest łyżka durszlakowa :) W razie potrzeby dolej więcej oliwy, tak aby przykryła zawartość słoika. Po przestudzeniu przenieś

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 247

nich korzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad. Dodatek charakterystycznej i mocnej w smaku musztardy angielskiej sprawia, że kurczak nabiera wyraźnego smaku(...)pół, następnie każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju). Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi z obu stron. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Do torebki do smażenia wkładamy oba kawałki piersi

Słodkie okruszki
żeberka cielęce duszone w warzywach 165

obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego, zrobionego na przykład według tego(...)mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie).  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi.  Pokrojone żeberka wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy

Miód i pieprz
Pieczone skrzydełka kurczaka 177

Skrzydełka warto przyprawić dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka są pikantne z dużą ilością aromatycznych przypraw. Skrzydełka można podawać z grzankami. Składniki: 6 skrzydełek kurczaka marynata: 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy 2 goździki sól 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 2 ząbki(...)Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć. Kumin, ziarna kolendry, cynamon, kardamon, imbir, kurkumę i goździki utrzeć w moździerzu. Do przypraw dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli i resztę składników marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka natrzeć marynatą, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania