marynata - 6549 przepisów (strona:104/437)

OCTOWE ROLMOPSY 148

roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet(...)resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką

Z Majeczką w kuchni
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 177

osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek(...)ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce

moj przepis na
Golonka pieczona w piwie 207

tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu(...)utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut

moj przepis na
Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem 2510

serem – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać ok. 1-2 łyżeczki marynaty (odlać troszeczkę tej, w której marynuje się(...)Smażyć do lekkiego zarumienienia pieczarek. W każdej piersi kurczaka robimy wzdłuż nacięcie, tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka plaster sera, a następnie usmażone pieczarki z cebulką. Całość spinamy wykałaczkami. Całą marynatę przelewamy na rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy kieszonki z każdej strony. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy drobiowe kieszonki przez ok. 10 minut na małym ogniu (dzięki temu mięsko będzie

Kulinarne Przeboje
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 134

dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy(...)pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Soczysta polędwica 164

prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy(...)smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami

NA MOIM TALERZU
Polędwiczka wieprzowa miodowa 116

Dzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad.  1 polędwiczka wieprzowa ok 600g 2 łyżki miodu łyżka musztardy łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz świeżo zmielony Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować

Smakołyki Asi
Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie majonezowo - musztardowej 321

Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie  majonezowo -musztardowej... Pałki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z czarnym sezamem. A do tego ziemniaczki pieczone w tym samym naczyniu jednocześnie. Potrzebne będą: pałki z kurczaka majonez musztarda sarepska (jak ktoś lubi ostrzejsze to rosyjska) ziemniaki  cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie(...)posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i opcjonalnie czarnym sezamem, cebulę kroimy w grubsze piórka i kładziemy na ziemniaki, podlewamy trochę wodą. Następnie smarujemy z każdej strony nasze pałki marynatą, kładziemy je na ziemniaki i cebulkę, posypujemy opcjonalnie sezamem i tymiankiem. Naczynie zamykamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy godzinę, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka śledziowa w buraku 133

niewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego buraka wlać trochę marynaty i odstawić, najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około 0,7 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać

królestwo garów
Szynka pieczona w rękawie . 275

Witajcie :) Dzisiaj  na obiad proponuję szynkę pieczoną w rękawie. Do marynaty użyłam Oregano , marynaty do szynki oraz przyprawy do wieprzowiny od firmy Skworcu  ---http://www.skworcu.com.pl/. Szynka nadaje się jako dodatek do ziemniaków jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki : 1 kg szynki 2 cebule 3 łyżki Oregano Skworcu   3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Skworcu   2 łyżki(...)Marynaty do szynki Skworcu   2 łyżki suszonego czosnku 1 łyżka rozmarynu 2 łyżki soli  i pieprzu ( można posypać również domowa vegetą , będzie miała lepszy smak ) 1,2 szklanki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki  Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. Mięso dobrze natrzeć przyprawami z obydwu stron. Mięso przełożyć do rękawa

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone żeberka 154

liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka dokładnie wysmarować marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Żeberka wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej żeby nie były zimne(...)Piekarnik nagrzać do 220°C, po czym włożyć żeberka.  Z mięsa wycieknie tłuszcz, więc ja co jakiś czas wyciągałam naczynie z piekarnika i obracałam żeberkami, żeby mocno naszły marynatą. Na ostatnie 30 minut przełożyłam żeberka na blaszkę wyłożoną srebrną folią, żeby się ładnie przypiekły. U mnie całkowity czas pieczenia żeberek wyniósł 1 godzinę i 45 minut, ale wiąże się

Passions hobbies life
Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie 166

postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami podkręcając nieco smak pieprzem kajeńskim. Mięso wyszło bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 pałki z kurczaka *marynata: - sok z połówki cytryny - 2 pełne łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 5-6 goździków - spora szczypta kardamonu - sól - pieprz - chili Przygotowanie:   Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie(...)umyte i wysuszone pałki wkładamy do woreczka i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.   Ja podałam kurczaka z sałatką

W poszukiwaniu inspiracji
Kolorowe szaszłyki z grilla 114

Szaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla, są smaczne i szybko się je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 gram chudego boczku surowego 1-2 duża cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka Marynata : 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka przyprawy do szaszłyków(...)łyżeczki ostrej papryki sól do smaku 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: wykałaczki długie Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy w wodzie, żeby się nie paliły

Bajeczna Kuchnia
Dyniowe risotto z krewetkami chili- lemon 101

nawet twierdzi, że mógłby to jedynie jeść już zawsze. I dobrze bo risotto nie jest szczególnie pracochłonne a i ja je uwielbiam. Do tego dodatek, niezwykle smaczny, krewetki w marynacie chili- lemon. Całość jest niebanalną ucztą dla podniebienia. Składniki (na 4 duże porcje): 200 gram ryżu Arborio 500 gram startej na dużych oczkach dyni 2 ząbki czosnku 1 średnia(...)cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 50 gram masła 80 gram parmezanu 750 ml bulionu sól i świeżo zmielony pieprz 300 gram krewetek (ulubionych) marynata do krewetek: 1 łyżka sambal oelek, sok z 1/2 limonki, skórka otarta z 1 limonki, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia krewetek Składniki marynaty mieszam

Mango Papaja
Tortille z łososiem teryiaki 187

dodatkowo 1/2 mango 1/2 awokado 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc). Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania