marchewki - 4038 przepisów (strona:22/270)

Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 140

Mimo, że sezon na dynię powoli dobiega końca, czas na kolejny dyniowy przepis - tym razem z dodatkiem marchewki, pietruszki, czosnku i imbiru. Bardzo lekkie połączenie, uzupełnione równie lekkim mięsem - indykiem. Danie przyprawione jest bardzo aromatycznym curry, słodką papryką i moją ulubioną przyprawą, która świetnie współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki(...)/dla 5-6 osób 300 g marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 250 g pieczonej dyni 5 cm imbiru (korzeń) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma, garam masala Danie może i brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że jest banalnie proste w przygotowaniu! Na początek

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 150

Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego(...)rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż. W kolejnym mini marchewki.  Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Układamy

VioletoweKucharzenie
Łosoś z warzywami i pesto 186

wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest jednak jeszcze jeden powód – często zawierają sporo ciemnego, szaro-brązowego barwnika, który wydostawszy się z długo gotowanych grzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa. To źle, gdyż(...)patelni łosoś z duszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2x250g fileta z łososia (ze skórą) 1 mała marchewka (100g) kawałek cukinii (125g) mała czerwona papryka (150g) mała zielona papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka

Kulinarna Pokusa
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 239

całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi należy poświęcić jedynie początkowym etapom przygotowania nadzienia i sosu, a potem wypełnieniu cannelloni farszem. Poza(...)lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70g) 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła

Kulinarna Pokusa
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 244

łyżeczki imbiru - marchewka                                                    - ½ łyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku(...)cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy

Wegańska kuchnia orientalna
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 400

drugiej formie będą przy kolejnej okazji z innym nadzieniem :)      Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki  5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma(...)Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół. Szczypiorek myjemy i osuszamy.  Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, na drugi poziom na folii układamy marchewkę

Parowar Faceta
Młoda marchewka glazurowana w miodzie, imbirze i chili 198

około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu, 23 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 6 młodych, średniej wielkości marchewek 2 łyżki miodu kawałek imbiru ostra papryka lub papryczka chili sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Marchewki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyciągamy marchewki z wody. 3. Na patelni rozgrzewamy miód, gdy zacznie wrzeć dorzucamy drobno pokrojone chili i imbir. Mieszamy. 4. Na patelni układamy marchewki, “smażymy” przez chwilę z każdej strony, aby całe pokryły się glazurą i zarumieniły. 5. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i/lub odrobiną soli. Podajemy jako samodzielną przekąskę

W kuchni Katie
Makaron z cukinią i marchewką 158

Dzisiaj w kuchni pachną zioła prowansalskie i oregano, a głównymi bohaterami są makaron tagliatelle, cukinia, marchewka i cebula. Składniki: (Jest to duża porcja dla 4 osób) 4 małe cukinie 4 marchewki 2 cebule 1,5 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1,5 łyżeczki oregano sól pieprz 4 łyżki oliwy 50 g masła 400 g makaronu Tagliatelle Wykonanie: Marchewkę i cukinię kroimy(...)paseczki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewkę z cebulą, solimy i podsmażamy około 10 minut. Od czasu do czasu całość mieszamy.Marchewka powinna być twardawa. Następnie dodajemy cukinię, ponownie solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Całość mieszamy i podsmażamy kolejne 10- 15 minut. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba. Makaron wrzucamy

Smak mojego domu
Galaretka z kurczaka 653

przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami(...)pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Rolada Walentynowa 150

tygodnie i Walentynki. Jedni uwielbiają ten dzień, inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim(...)środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec w temp 200 stopni przez około 15minut. Gotową roladę można podawać z czerwonym barszczem

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 156

Kurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso(...)pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie koperkowym 194

moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody sól, pieprz(...)smaku jako dodatek pieczona marchewka lub ziemniaki Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę wykrawając niefajne kawałki przyprawiamy solą i pieprzem wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy (bez tłuszczu i wody), aż się zrumieni (i nie będzie już surowy), około 15-20 minut, (w tym czasie możemy obrać i pokroić marchewkę,a następnie wyłożyć na pokrytą papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchewka imbirowo - cytrynowa 84

pęczek młodej marchewki, 1 łyżka świeżo starego imbiru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki masła, sól, cukier, Marchewkę odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć, oskrobać/obrać. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty. Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić(...)masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami.   zastawa

królestwo garów
Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory” 275

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).     Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach) 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych

Mała Cukierenka
Flaczki z żołądków drobiowych 140

więc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru(...)litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę z żołądkami, odszumowując przed zagotowaniem. Następnie obgotowujemy je na niezbyt silnym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i cebulę, w razie potrzeby również seler. Marchewkę tniemy w słupki o długości ok. 5cm i grubości ok. 2cm. Pora i seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania