Dzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)szklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo
Kolizje SmakówWitam Was!Tak! Marchewka, a jak marchewka to... pewnie było spotkanie Geek Girls Carrots!Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek.Co przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone
Pora coś zjeśćWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego kalafiora z marchewką, papryką i cebulką gotowanego w szybkowarze. Powiem Wam że taki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę kroimy w piórka. W garnku szybkowarze rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę i cebulę, oprószamy vegetą,bazylią, pieprzem i szczyptą chili. Podsmażamy około 6 minut, następnie myjemy kalafior, dzielimy na różyczki
Sama słodycz i szczypta chilistrony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda(...)trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone
Przepisy na domowy ser i chlebCiasteczka marchewkowe z bakaliami to małe, słodkie krążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą(...)odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce. Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak. Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g
Smakołyki BerenikiSurówka z marchewki jest jednym z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Dziś przygotujemy ją na nieco inny, ale bardzo prosty sposób. Do przygotowania jogurtowej marchewki potrzebujemy: Marchew Jogurt naturalny Opakowanie moreli Jabłko Ocet winny Cukier Sól Pieprz Na pół kilograma marchwi potrzeba ok. 100g suszonych moreli. Morele wkładamy do miseczki, zalewami kilkoma łyżkami octu winnego (lub innego o słodkawym smaku(...)czasie tarkujemy obraną marchew. Następnie to samo robimy z jednym jabłkiem. Gdy morele zmiękną, kroimy je w kostkę (jej wielkość wg uznania) i dodajemy do startej marchewki z jabłkiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na sam koniec dodajemy jogurt. Na pół kilograma marchwi użyłem dwa opakowania jogurtu 175g. Wybrałem jogurt naturalny z ziarnami zbóż, by dodatkowo urozmaicić smak naszej marchewki
MarcinChefMarchewka z groszkiem jest prosta w przyrządzeniu i bardzo smaczna.Często ją robię do kotletów mielonych i nie tylko. Składniki: 1 kilogram marchewki 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda zakryła(...)marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem
Bajeczna Kuchniazajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj , moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką w najbliższym czasie, bo oczywiście będą jeszcze nie raz... ;-) Składniki: - 2 średnie cukinie (ok.600-700g łącznie) - 2-3 jajka - 2-3 czubate(...)łyżki mąki kukurydzianej - 1 cebula obrana i drobno posiekana - 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry
Smaczne ZdroweRumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam(...)proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście
Chilli Czosnek i Oliwanaciowego, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 różyczka brokuła, 1 jabłko. JARMUŻOWO - MARCHWIOWY (to połączenie pobudza układ odpornościowy, ilość tymianku można dostosować do swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 jabłko, 1 cytryna. JAGODOWY: 2 szklanki malin, 2 pomarańcze, 1/2 szkl. całych żurawin, 1,2 szkl. truskawek ANANASOWO - JAGODOWY: 1 szkl. jeżyn, 1/2 szkl. jagód(...)świetny zaraz po przebudzeniu) (koniecznie należy dodać do niego łyżeczkę dobrego oleju tłoczonego na zimno, ze względu na witaminy rozpuszczalne w olejach oraz karoteny): 1 szkl. truskawek, 2 marchewki, 1 pomarańcza. PIEKIELNIE OSTRY (papryczkę chilli można zacząć przeciskać w małych ilościach i stopniowo zwiększać), (koniecznie dodać 1 łyżeczkę oleju tłoczonego na zimno): 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 garść świeżego
Naturalna KuchniaKażdy z nas lubi warzywne sałatki, ale pewnie wielu nie lubi przygotowywać do niej tych wszystkich warzyw. Możemy sobie pomóc , pozbywając się chociaż..marchewki! Nic prostszego, trzeba się tylko zawiziąć w jednym dniu i zorganizować i..napełnić słoiczki marchewką. Wykonanie jest proste. Gotujemy czystą i całą marchewkę, w łupince, w osolonej wodzie. Uważajmy, aby marchewka nie była zbyt miękka(...)polub- warto! Zalewamy przefiltrowaną gorącą wodą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 10 minut od zawrzenia wody. Woda ma lekko pyrkać, nie ma bulgotać! Wyciągnąć wystudzić...a zimą cieszyć się z marchewki do sałatki
Z Kuchni Do KuchniMarchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana(...)ziołowy. Jednak uwielbiam chodzić po targu miejskim i wyszukiwać płodów rolnych, szczególnie od zaprzyjaźnionych rolników, którzy starają się nie używać chemii. Dlatego też na targ przyjeżdżają ze skrzynką powykręcanej marchewki czy pietruszki, umorusanym w ziemi porem, bo wiedzą, że takie specjały kupią tylko nieliczni, w tym i ja. A dlaczego tak się dzieje tego nie wiem. Dlaczego ludzie wolą wybrać
Naturalna KuchniaZapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek. składniki: 4 kg średnich ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchewki 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju(...)skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko
Monia miesza i gotujewywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu(...)mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże słupki od długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy. Korzeń selera kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pora możemy podzielić na mniejsze części jeśli tak będzie wygodniej. Do dużego garnka wlewamy 4 litry
Kulinarna Pokusa