marchewki - 4038 przepisów (strona:20/270)

Eksperymenty Brasileiro 264

proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę.  Składniki:pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki3 duże marchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy(...)łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody

Smaki Brazylii
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 176

Piekąc z nią jednak zastanawiałam się nad godnym substytutem - wypieki z dodatkiem dyni bowiem bardzo nam smakują, no i wiadomo - ten kolor... Najbardziej do dyni podobna wydaje mi się marchewka, a że dziwnym trafem miałam kilka w domu, postanowiłam przetestować swoją teorię. Upiekłam bułeczki z musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne(...)kolor... Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak pieczony w glazurze 289

ciepło i na zimno do kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;2 łyżki majonezu.Marynata:1 łyżka miodu;3 łyżki ciemnego sosu sojowego;2 łyżki oleju;4 łyżki musztrady;1 łyżka przyprawy do kurczaka(...)lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki.Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki.Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać.Po upływie 2 - 3 godzin (lub całej nocy) kurczaka wyjąć

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 225

Bigos z cukinii...Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu.Pyszna odmiana tradycyjnego dania.Polecam! Składniki:1 kg cukinii;500 g pieczarek;250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez;4 duże marchewki;2 duże pietruszki;1 średni seler;2 duże cebule;1 duża(...)przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor.W garnku

Gospodyni Miejska
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 286

Sycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodać do gulaszu

Oryginalny smak
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 196

zimno.Składniki:Mus:300 g filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety(...)kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego

Oryginalny smak
Pingwinkowe koreczki. 179

powiecie na koreczki pingwinki? Przesłodkie stworki wykonane z czarnych oliwek, marchewki i kremowego serka. Idealne na imprezy, jako dekoracja talerza. Nie są skomplikowane w wykonaniu. Składniki: oliwki czarne  serek kremowy 1 szt marchewka łosoś wędzony w  plastrach feta małe wykałaczki Wykonanie:Oliwki odsączamy, marchewkę obgotowujemy, łososia dzielimy na małe kawałeczki. Marchew kroimy na plastry i w każdym wycinamy(...)większą i mniejszą oliwkę. W większej wycinamy trójkąt i środek wypełniamy serkiem kremowym i kawałkami łososia. W mniejszą oliwkę, w miejsce po usunięciu pestki wkładamy mały trójkąt wycięty z marchewki. Teraz składamy nasz koreczek. Na wykałaczkę nabijamy głowę pingwina następnie brzuszek i na koniec całość wbijamy na nóżki z plastra marchwi.Gotowe koreczki układamy na plastrach fety, imitują one kawałki lodu

Malinowe Pocałunki
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 268

zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy

Tajskie smaki
Sałatka z duszonych warzyw 179

Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej  Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

prawdziwe jedzenie
Ciasto marchewkowe 213

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem owocowego, czy warzywnego. Nasz dziesiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczeniaIlość porcji(...)12Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów  200g mąki 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem

Kolizje Smaków
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 190

nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto(...)jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej

Mia Cucina Sofieta
Konfitura marchewkowo-pomarańczowa 237

Cześć!Dzisiaj na pierwszy rzut oka nieco nietypowo... Konfitura z marchewki? Jak to? Przecież to na pewno będzie niesmaczne.A tu proszę, spotkała się z super przyjęciem około 40 osób na spotkaniu Geek Girls Carrots w Krakowie :)Spotkanie odbyło się wczoraj, a ja miałam okazję już drugi raz przygotowywać poczęstunek.Tym razem również chciałam "przemycić" marchewkę w środku(...)powiem Wam, że część osób nie wiedziało co to :DKonfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy.A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem.Padło wiele pytań

Pora coś zjeść
Surówka z pora, jabłka i marchewki 201

jabłko i marchewka - trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też  surówkę z samego pora  oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie umyć(...)osuszyć i pokroić w plasterki lub jak jest duży to w pół plasterki. Przełożyć do miski i posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wcześniej pokrojonego pora. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Ponownie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 245

Święta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy(...)solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy

Smaki Ewy
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 210

świetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela(...)kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle   Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem

Dzieje kuchennej Wiewióry