Bigos z cukinii...Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu.Pyszna odmiana tradycyjnego dania.Polecam! Składniki:1 kg cukinii;500 g pieczarek;250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez;4 duże marchewki;2 duże pietruszki;1 średni seler;2 duże cebule;1 duża(...)przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor.W garnku
Gospodyni MiejskaSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodać do gulaszu
Oryginalny smakzimno.Składniki:Mus:300 g filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety(...)kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakpowiecie na koreczki pingwinki? Przesłodkie stworki wykonane z czarnych oliwek, marchewki i kremowego serka. Idealne na imprezy, jako dekoracja talerza. Nie są skomplikowane w wykonaniu. Składniki: oliwki czarne serek kremowy 1 szt marchewka łosoś wędzony w plastrach feta małe wykałaczki Wykonanie:Oliwki odsączamy, marchewkę obgotowujemy, łososia dzielimy na małe kawałeczki. Marchew kroimy na plastry i w każdym wycinamy(...)większą i mniejszą oliwkę. W większej wycinamy trójkąt i środek wypełniamy serkiem kremowym i kawałkami łososia. W mniejszą oliwkę, w miejsce po usunięciu pestki wkładamy mały trójkąt wycięty z marchewki. Teraz składamy nasz koreczek. Na wykałaczkę nabijamy głowę pingwina następnie brzuszek i na koniec całość wbijamy na nóżki z plastra marchwi.Gotowe koreczki układamy na plastrach fety, imitują one kawałki lodu
Malinowe Pocałunkizaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy
Tajskie smakiSkładniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
prawdziwe jedzenieCzasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem owocowego, czy warzywnego. Nasz dziesiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczeniaIlość porcji(...)12Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów 200g mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem
Kolizje Smakównietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ciasto(...)jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej
Mia Cucina SofietaCześć!Dzisiaj na pierwszy rzut oka nieco nietypowo... Konfitura z marchewki? Jak to? Przecież to na pewno będzie niesmaczne.A tu proszę, spotkała się z super przyjęciem około 40 osób na spotkaniu Geek Girls Carrots w Krakowie :)Spotkanie odbyło się wczoraj, a ja miałam okazję już drugi raz przygotowywać poczęstunek.Tym razem również chciałam "przemycić" marchewkę w środku(...)powiem Wam, że część osób nie wiedziało co to :DKonfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy.A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem.Padło wiele pytań
Pora coś zjeśćjabłko i marchewka - trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też surówkę z samego pora oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie umyć(...)osuszyć i pokroić w plasterki lub jak jest duży to w pół plasterki. Przełożyć do miski i posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wcześniej pokrojonego pora. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Ponownie wymieszać
Monia miesza i gotujeŚwięta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy(...)solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy
Smaki Ewyświetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela(...)kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem
Dzieje kuchennej Wiewióryshortbreadów. Zima natomiast to czas piernika marchewkowego, czyli połączenia piernika – najpyszniejszego świątecznego deseru i ciasta marchewkowego. Smakuje mocno piernikowo i korzennie, ale jest zdrowsze, bo większość ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo zastąpiony miodem. Właśnie to ciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju(...)szklanki mąki po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy do piernika i proszku do pieczenia po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu szczypta soli 2,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach puszka ananasa, odsączona szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Jak upiec piernik marchewkowy? Jajka ucieramy z cukrem. Ja używam miksera z końcówką do ubijania. Uwielbiam ten mikser
Ugotowane pozamiatanezakończenie sierpnia i na zakończenie wakacji proponuję Wam pyszny koktajl z cytrusów i z marchewki. Doskonale się sprawdzi w czasie nadchodzącego weekendu, na który zapowiadana jest przepiękna pogoda. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż relaks na tarasie swojego domu lub na przestronnym balkonie ze szklaneczką chłodnego koktajlu w dłoni. Napój smakuje znakomicie, tym bardziej, że właśnie teraz marchewka jest najsłodsza(...)dzięki temu można znacznie ograniczyć ilość dodawanego cukru lub nawet całkowicie z niego zrezygnować. Polecam. Składniki: • 4-5 marchewek • 1 duża, soczysta pomarańcza • 1 cytryna • 2 mandarynki • cukier – opcjonalnie, do smaku • kilka listków mięty – opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obrać, umyć. 2. Z marchewek, cytryny i mandarynek wycisnąć sok. 3. Pomarańczę w całości zmiksować do otrzymania „pulpy” owocowej
W mojej kuchnisię przekonać innej rady nie mam ;-)))) SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 spore filety z łososia norweskiego - kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu(...)cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie - marchewkę kroimy w drobną kostkę - ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki
SMYKWKUCHNI