marchewki - 4038 przepisów (strona:27/270)

Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 120

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też(...)dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z pieczarkami i marchewką 163

Dostałam tyle pieczarek, że nawet nie wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania(...)pierwszej kolejności proponuję wyjąć z lodówki margarynę, żeby trochę zmiękła. Łatwiej będzie ugnieść ciasto Podsmażamy na małym ogniu cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy na bok do miseczki Marchewkę siekamy w malakserze (można utrzeć na tarce o dużych oczkach) Pieczarki również siekamy w malakserze (ewentualnie kroimy w drobną kostkę). Ja oddzieliłam nóżki od kapeluszy i siekałam oddzielnie. Najpierw nóżki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z marchewki 153

Powiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana(...)tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa. Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się uczyć - to również polecam tę zupę.  Składniki: 8 marchewek 1 cebula biała część pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine drobiowy z warzywami 133

robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać się takim naczyniem . A tutaj są dwa inne przepisy na tajine . Składniki: 2 pałki kurczaka 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 małe ziemniaki pieprz przyprawa d ziemniaków sól Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę Marchewkę kroimy w paski(...)robię obieraczką do warzyw) Cebulę kroimy w piórka Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki Na dno naczynia układamy pałki kurczaka Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy je przyprawą do ziemniaków) i marchewkę Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2,5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jajecznica ze szparagami 109

Zdrowe śniadanie to podstawa :) Szparagi i marchewka ugotowane na parze, pomidorek, do tego natka pietruszki z wierzchu. Mmm...niam... Jedzmy szparagi. Są naprawdę zdrowe - bogate w kwas foliowy dobrze wpływający na pracę mózgu. Również tego jeszcze nienarodzonego :)  Poza tym zawierają witaminy A, z grupy B, witaminę C oraz wapń i błonnik. No i są niskokaloryczne: w 100 gramach(...)zawierają zaledwie 18 kcal! Walory zdrowotne jak się masz! :) Składniki: 2 jajka 3 zielone szparagi kawałek pomidora 1 mała marchewka kilka listków natki pietruszki szczypior dymki Szparagom łamiemy łykowate i zdrewniałe końce Marchewkę kroimy w plasterki Szparagi marchew gotujemy na parze 8-10 minut Szczypior dymki siekamy w większe kawałki Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chwilę dusimy szczypior Dodajemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki dyniowe 192

Szukałam inspiracji na coś małego do zjedzenia. I wyszeparałam przepis na placki dyniowe. Przypomniałam sobie, że po zupie dyniowej został mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów(...)dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól pieprz ziołowy czerwona mielona papryka olej rzepakowy do smażenia Dynię obrać i wydrążyć środek z pestkami Marchewkę obrać i umyć Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Marchewka karmelizowana do obiadu - jak zrobić? 193

Olivera. Obejrzałam w TV, zapisałam i ugotowałam :) Bardzo smaczna! Moja modyfikacja: nie miałam gałązek tymianku, więc dodałam tymianek suszony. Poza tym cukier można zastąpić miodem - dzięki takim słodkim dodatkom marchewka się błyszczy. Najlepiej, gdy marchew jest mała, wtedy ładniej wygląda. Ja miałam część młodej, drobniejszej, takiej z ogródka :) a część dużej. Tę dużą pokroiłam w mniejsze kawałki. Składniki: 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżki miodu płynnego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 duże marchewki lub kilka małych Marchewkę obieramy, myjemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą Wsypujemy cukier lub wlewamy miód, wsypujemy tymianek lub wkładamy gałązkę przewiązaną nitką, wlewamy oliwę z oliwek i gotujemy do miękkości Ot, cała filozofia :) Dla mnie bomba

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Surówka marchewkowa 128

moja ulubiona wersja surówki z marchewki. Jedyne czego w niej nie lubię, to tak naprawdę ścieranie marchewki na tarce brrr. Teraz to jednak już nie jest problem, bo robię to robotem kuchennym i przyrządzam zawsze zdecydowanie większą ilość. Surówka marchewkowa SKŁADNIKI: 3 marchewki  zielona cebulka  pieprz  sól  kawałek pora  1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżka śmietany Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zieloną cebulkę myjemy i drobno siekamy a  pora kroimy na cienkie półplasterki. Kawałki pora przelewamy na sitku gorącą wodą, następnie solimy i mieszamy. Wszystkie warzywa doprawiamy pieprzem i mieszamy. Dodajemy jogurt połączony ze śmietaną i ponownie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 205

lubią :)    Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym  SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki oleju    PRZYGOTOWANIE: Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez(...)minut, odcedzamy.  Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut.  Zalewamy zbelndowanymi pomidorami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Kremowa zupa z soczewicy konserwowej 166

Jednak, że lubię próbować nowych smaków przyszedł i na nią czas. Potrawy z soczewicą dopiero zaczynam gotować, ale coraz bardziej się do nich przekonuję. Zupka z soczewicy z dodatkiem marchewki była pyszna. Kremowa zupa z soczewicy konserwowej SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 100 g soczewicy z puszki 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek  pieprz(...)bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek    PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy kroimy na małe kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym. Gdy marchewki będą al dente dodajemy soczewicę z puszki. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Cebulę dodajemy do garnka i wszystko razem miksujemy blenderem. Zupę doprawiamy pieprzem. Rozlewamy na talerze i dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa pieczarkowa 112

Jedna z moich ulubionych zup :) Musimy się zaopatrzyć w: 3 duże ziemniaki 2 marchewki 500 g pieczarek porcję mięsa 1 pietruszka korzeń 1/4 selera 4 łyżki śmietany przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszony lubczyk Zabieramy się do pracy :) Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz porcję mięsa i gotujemy na małym(...)ogniu. W między czasie obieramy warzywa, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Kiedy ziemniaki i marchewka będą powoli robić się miękkie, obieramy pieczarki i tutaj kwestia jak lubimy - ja kroję pieczarki w plasterki, ale można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną lubczyku. Do kubka

Kolejny blog o gotowaniu
Paprykarz domowej roboty 219

jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu(...)efekt końcowy i smak są tego warte :) w międzyczasie gotujemy na sypko ryż z małą łyżeczką soli, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę z marchewką, podlewamy delikatnie wodą, by się nie spaliło i dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodając ziele

upichcic
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 113

Składniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu) garść posiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego(...)treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.  Przygotowanie zupy: W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy

ClauditteMissCooking
Placuszki ziemniaczano-marchewkowe dla dzieci. 102

czasem już brak mi sił i inwencji twórczej po powrocie z pracy z do domu.  Po prostu musi być chrupiące i kolorowe :) Placuszki: 4 duże ziemniaki 4 duże marchewki 2 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki płatków owsianych 5 łyżek mleka szczypta pieprzu i soli morskiej oraz ulubione przyprawy dziecka Umyte i obrane warzywka ucieramy na tarce o największych(...)przyprawy. Zalewamy tymi składnikami warzywka i mieszamy.  Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.  Nakładamy masę małymi porcjami. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.  Marchewka jest bardzo zdrowa i o tym każdy dobrze wie. Problem pojawia się w momencie gdy chcemy taka marchewkę podać dziecku. Nie ważne czy surowa, czy ugotowana, reakcja zawsze jedna

ClauditteMissCooking
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 164

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania