naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki średniej wielkości 1 mała czerwona papryka 1/2 cukinii 1 duża czerwona cebula 100-150 g różyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego(...)chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Makaron- gotujemy
ClauditteMissCookingSkładniki: marchewka ( tyle ile chcecie zjeść ) płaska łyżeczka imbiru 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu ( ja użyłam spadziowego ) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka dowolnych ziół ( koperek, rozmaryn albo mój ulubiony tymianek ) Przygotowanie: Masło roztopić na patelni dodać imbir, miód, sól i tymianek chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę ( może być także w plasterkach ) obtoczyć w maśle i smażyć(...)Wlać tyle wody aby przykryła marchewkę i dusić, aż będzie miękka z 10 min mieszając czasem. Marchewka powinna wchłonąć wodę, a jak nie zdąży to ją wylać i smażyć jeszcze z pół minuty, aż się lekko zrumieni gdzieniegdzie. Na sam koniec można udekorować świeżym tymiankiem i serkiem feta bądź kozim i..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300g mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pół pęczka natki pietruszki 50ml białego półsłodkiego wina sól, pieprz, tymianek, imbir kilka różyczek brokuła 2 cebule mała cukienia Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku na 4 min. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła, dodać kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i cukru. Zalać odrobiną wody. Trzymać na ogniu(...)czasu do czasu mieszać. Kiedy woda odparuje marchewka będzie gotowa. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka opłukać wodą i osuszyć. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu kilka minut - niech alkohol odparuje). Cukinię przygotować
Gaździnka warzySkładniki: 2 marchewki 1 banan 1 nektarynka 1 gruszka 2 plastry ananasa (użyłam ananasa z puszki) 1/2 szklanki syropu z ananasa (zalewa z ananasa w puszce) Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miksera. 2. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, dodać do marchewki. 3. Nektarynkę oddzielić od pestki, przekroić(...)mniejsze części, przełożyć do miksera. 4. Gruszkę obrać, oddzielić od gniazda nasiennego, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do marchewki. 5. Ananasa przekroić na mniejsze części, dodać do owoców. 6. Syrop wlać do miksera. Całość dokładnie zmiksować. ( Jeżeli wolisz mniej słodki sok zamiast syropu dodaj taką samą ilość niegazowanej wody
A Ty Smakuj Mniebardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki 1-2 ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala(...)bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać ok. 3 minut. Dodać curry i przyprawę tandoori oraz obraną i pokrojoną w cieniutki plasterki marchewkę oraz przecier pomidorowy. Po 2-3 minutach zalać bulionem, doprawić do smaku i gotować ok. 15 minut, aż soczewica i marchewka będą
KUCHARNIAwszystko zaczęło się ... od marchewki! Tak, marchewki. A właściwie kwiatków z marchewki, jakie zobaczyłam na Stoliczku u Moniki (klik) . Cudowny minimalizm, wyjątkowość przepisów splatanych z pięknymi słowami i cytatami zachwyciły mnie. Ten podziw trwa i rośnie nieustannie. I tak czytając niemal przed rokiem słowa Moniki o tym, jak skrupulatnie wycinała płatki z plasterków marchewki, bo " idealnie kształtne
KUCHARNIAmuffinek z marchewką zabierałam się jak pies do jeża. ;-) Zupełnie nie wiem dlaczego, bo smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak naszybciej. ;-) Dodatek świeżego soku pomarańczowego czyni je lekkimi i orzeźwiającymi. Kawałki marchewki w środku wyglądają świetnie. Pomarańczowy lukier swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawcą tego jest jednodniowy sok marchwiowy. Wszystkie te składniki łączą się(...)smakowo całość. Babeczki rozeszły się w jeden dzień, co nie zdarza się u nas często... ;-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . Muffiny: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach tarki, u mnie Marwitki 2 jajka 125g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego
Szefowa kuchniZdrowe i słodkie. Te dwa wyrazy wcale nie muszą być antonimami. Pod warunkiem, że cukru nie będzie zbyt dużo, a towarzyszyć mu będzie jakieś warzywo, w tym akurat przypadku, marchewka. Ręka w górę kto lubi marchewkę? My lubimy! Muffiny marchewkowe (12 sztuk) 1,5szklanki mąki(...)owsianych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajo 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże marchewki W jednej misce wymieszać, mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki mleko, olej, ekstrakt waniliowy, jajo i starte na małych oczkach
Zapiski Młodej Żonyśrednie marchewki (200 g) , 3 jabłka (350 g) , 1 banan (100 g) , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml) , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny , 50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód do smaku) ok. 500 - 600 ml wody(...)Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie przekładamy marchewkę do blendera, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo
w mojej kuchniskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.Zagotować wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze część oraz mini marchewki i gotować na średnim ogniu 10 min. następnie odcedzić.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.Mięso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić
Mix smakuZawsze gotuję ją, kiedy mam ochotę kogoś zaskoczyć lub po prostu sprawić przyjemność. Moja mądra mama mówi, że zupa ta uzupełnia kolagen jak żaden krem nie potrafi. A że marchewek teraz mamy pod dostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne(...)ciasto marchewkowe.Do dzieła!ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVASkładniki:Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)2 średnie pietruszkiduża cebula, pokrojona w kostkę1.5 łyżki startego imbiru1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy2
Gotowanie to kochanietańszą wersję drobiu :)Składniki na 6 sztuk:40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później. Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy(...)marchewki. Na odrobinie oleju podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami
Bon Appetit Małgorzatyposiada włókien.Dlatego właśnie skorzonera nazywana jest także zimowym szparagiem.Zapraszam zatem na smaczną,zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii.Składniki na 4 porcje:400 g skorzonery1 cebula1 ząbek czosnku1 cebula2 marchewki2 ziemniaki700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche(...)zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dania, rozpływająca się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził, że "nie lubi" - nie dodałam do niej marchewki i selera naciowego, ale danie nie straciło nic na smaku. Przygotowałam lasagne z podwójnej porcji, ponieważ jest taka pyszna, mamy więc ją na dwa obiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć(...)ostrej mielonej papryki2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego1,5 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600
Słodko-Słony Świat Ilonylaurowe2 ziela angielskieszczypta soliszczypta pieprzu5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez(...)dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.3. W między czasie kości obieramy z mięsa. Dwie łyżki śmietany mieszamy z łyżką gorącej zupy i wlewamy
My Culinary Art