marchewki - 4038 przepisów (strona:30/270)

Zupa ryżowo-koperkowa 226

Zupa ryżowo-koperkowa...Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut

Gospodyni Miejska
Schab ze śliwkami i morelami 224

ące czosnkiem i majerankiem.Oblepione rozpuszonym miodem.Idealne na ciepło i do kanapek!Składniki:1 kg schabu bez kości;10 suszonych śliwek bez pestek;10 suszonych moreli bez pestek;2 średnie marchewki;4 szalotki;2 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;2 łyżki płynnego miodu;Majeranek;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić(...)otwór w schabie się powiększył.Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.Szalotki obrać.Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.Obsma

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 361

Pasztet drobiowy...Delikatny i aromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka gałki muszkatałowej;1 łyżeczka mielonego pieprzu;1/2 łyżeczki imbiru;Sól.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 192

Żurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana z sosem drobiowym 348

Kasza gryczana z sosem drobiowym...Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana.Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego.Z kawałkami soczystego kuraczaka.Wiórkami marchewki, selera i pietruszki.Pyszny, domowy obiad.Polecam! Składniki:300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki);2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g);3 duże marchewki;1 duża pietruszka;1/4 korzenia selera;Opakowanie sosu pieczeniowego, ciemnego(...)pieczeniowego;1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 czubata łyżka mąki pszennej;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody i 1 czubatą łyżką mąki, tak aby nie pozostały

Gospodyni Miejska
Sajgonki z mięsem i warzywami 2923

ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron przed zalaniem wodą pokruszyć na małe kawałki to ułatwi potem wymieszanie wszystkich składników. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć(...)rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem - sojowym lub czoskowym sosem chili. Swoje sajgonki podałam z surówką z kapusty i marchewki z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 173

Delikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem, która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki:Polędwiczka:1 polędwiczka wieprzowa1 pełna łyżka przyprawy harissa2 łyżki oliwy z oliweksólKasza(...)chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do miękkości kaszy, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu.W międzyczasie obrać i umyć marchewkę. Pokroić w kostkę i przełożyć na małą patelnię lub rondelka. Dodać masło, szczyptę soli i podsmażyć. Dolać odrobinę wody i gotować do miękkości. Gotową marchewkę dodać do kaszy, wsypać pieprz

Oryginalny smak
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 376

bogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa szynka została przykryta zielonym musem z brokuła i boczku (obawiałam się, że sam brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną marchewką. Wybór by trafny. Roladki wyszły bardzo smaczne a brokułowy mus zrobię na pewno jeszcze nie raz jako dodatek do II dania (np. jajka sadzonego), bo z dodatkiem przesmażonej(...)drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-)Składniki:6 plastrów schabu6 plastrów szynki parmeńskiej1 brokuł1 marchewka1 cebulakawałek boczkumusztardaprzyprawa do wieprzowinypieprzsol1 jajkobułka tartaolej do smażeniałyżka masłaWykonanie:Brokuł gotujemy wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce na ok 1/2h. W tym czasie podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 212

sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka(...)Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy olejem i pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku

SMYKWKUCHNI
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 161

Pamiętam doskonale z dzieciństwa wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki(...)Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół, ta trafi do rosołu. Większą ścieramy na tarce o małych oczkach i niech

Kulinarne zapędy Kokosa
Krem marchewkowy z imbirem 183

Pomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)przyprawy curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana 18% grissini lub makaron dwujajeczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy

My Culinary Art
Klarowanie - galarety do ryb. 254

ścinki ) 0,5 l wywaru po gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny  Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki.PS. Oczywiście wywaru przy gotowaniu pozostałości po trzech karpiach(...)handlu czyli surimi, to zmielone mięso ryb. Ponieważ dodatki w nim zawarte są pochodzenia naturalnego (wg dietetyków) ,śmiało mogą być zjadane przez dzieci. Składniki: 3 paluszki krabowe 1 marchewka 250 ml bulion warzywny 2 łyżeczki żelatyny Marchewkę obrać, ugotować w bulionie warzywnym. Trzy  minuty przed końcem gotowania włożyć paluszki. Marchewkę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 305

Roulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie(...)jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać

Kulinarny karnet Christophera
Golonka w galarecie 111

Golonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :) Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 1 duża golonka  2-3 marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki  1 białko sól  Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem(...)przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół

Apetyczna babeczka
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 302

skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś(...)Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania