autorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna. Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem ) 1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg ) 2 szt marchewki 1 por 2 litry wody 100 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu 4 szt kardamonu 4 szt goździków 5 szt pieprzu(...)makaron chiński ja miałam taki do ramenu Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno
Kuchnia na wzgórzuszklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek do pasztetu - Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka(...)zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso ma być miękkie. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru
Sama słodycz i szczypta chiliulubiony sprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie(...)mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy sok z jednej średniej pomarańczy 3-4 łyżeczki dobrej przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko
Malinowa KawiarenkaTymbaliki- nieodzowny element wszelakich przyjęć. Bardzo proste do zrobienia, tanie ale efektowne. Składniki: 1 litr rosołu 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1/2 puszki kukurydzy szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 6 jajek 6 łyżeczek żelatyny pieprz,sól Mięso z rosołu pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić każde na cztery części. Zagotować wodę(...)solą, do wrzącej wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę z groszkiem. Rosół doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa(...)kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego
karmelowyProsta i smaczna sałatka, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników. Tyle jednak w zupełności wystarczy. Śledź, ziemniaki, marchewka i jajko. Przepis na tę sałatkę rodem z Podkarpacia znalazłam w książeczce „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” (Wielopole Skrzyńskie i okolice). Składniki: 3 filety śledziowe (z octu) 6 średnich ziemniaków 1-2 marchewki 3 jajka 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszki sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Ziemniaki i marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka również ugotować i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez i śmietanę. Wymieszać i schłodzić. I zjeść
Trzeci talerzknow that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka(...)wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół
Martyna Cookspędów bambusa · 200 g kiełków fasoli mung · 1 mała marchewka · garść dowolnych kiełków · pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj(...)spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy do zupy. Świeży imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki wprost do zupy (nie trzeba
Bazując na smakupainted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu(...)slices) cheddar fresh basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno
Martyna CooksSkładniki: 150 g ryżu 1/2 kg białej kapusty 2 marchewki 2 ząbki czosnku olej 2-3 łyżeczki carry sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę, podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze
magiczna kuchnia Kasirobię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do zupy była prosta, bo przecież wystarczy tylko warzywny wywar, ugotowany ziemniak, marchewka i zupa prawie gotowa. I kiedy już zupa była niemal skończona, przypomniałam sobie, że nie mam tego koperku, który miał być dopełnieniem całości! Ale moment, moment, mam przecież mrożony(...)koperkowa z wędzonym łososiem", ale patrząc na zdjęcia niech po prostu zostanie "zupa z wędzonym łososiem" :) Składniki: 100 g wędzonego łososia w plastrach 2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1,5 l wywaru z jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól
bistro mamaużyje się cebuli przygotowanej na oleju, nie ma potrzeby dodawania go jeszcze do składników. Oczywiście - można, ale jeśli ktoś nie lubi tłustego jedzenia, spokojnie może sobie ten element podarować. Marchewka - w wielu przepisach funkcjonuje jako dodatek dający fajny kolor. Osobiście zrobiłam tak raz i natychmiast pożałowałam, ponieważ, jak się śmieję nieco złośliwie ;) mam chyba "niestety" za dobre marchewki, nie tylko(...)pomarańczowym kolorze ale i słodkie, smakujące marchwią, no... Pół małej cienkiej marchewki dodanej do 2 ziemniaków zepsuło mi ser, ponieważ wyszedł po prostu za słodki, na szczęście dał się uratować... papryką wędzoną :D Jeśli ktoś lubi - marchew będzie ok, jeśli nie bardzo, odradzam, no chyba, że to marchew smakująca jak papier, to dla samego koloru można dodać i dwie. Ostatnia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEusmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego wina 400 g gęstej śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz masło i olej do smażenia posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy(...)piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby
Kulinarne przygody Gatityprzypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. 2. SMAŻENIE CEBULI I MARCHEWKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu lub masła klarowanego i wrzucamy na to 2 cebule pokrojone w piórka (czyli na pół, a następne w cienkie plasterki), dodajemy szczyptę(...)lekkiego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Następnie przerzucamy usmażoną cebulę do garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA I GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min) Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu
Nerds KitchenDziś przedstawiam pierwszy w tym roku, i na pewno nie ostatni, przepis na zupę z dyni. Uwielbiam je, dlatego testuję różne jej wariacje. Tym razem proponuję ją z soczewicą, marchewką i papryką, podaną z podsmażonymi kurkami – rewelacja! Kombinacja może niestandardowa, ale zupka wyszła pyszna. Polecam! Scroll down for recipe in English Serowa zupa krem z dyni z kurkami(...)porcji) Składniki: 1 -2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona na plasterki 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 250 g marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę 175 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce
karmelowy