marchewki - 4038 przepisów (strona:45/270)

POMIDOROWA Z KALAFIOREM 167

Pomidorowa z kalafiorem to taka moja "kompozycja własna".  Czasami lubię eksperymentować, delikatnie odbiegając od standardowych przepisów, ale... tylko delikatnie :-) Składniki: 1/2 kg sk rzydełek 3 marchewki 1 pietruszka 1l soku  pomidorowego (domowy lub z kartonika) koncentrat pomidorowy (do smaku) 1/2 kalafiora sól pieprz ziele ang. liść laurowy śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane Wykonanie:  Ugotować wywar(...)skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej z zupy, zetrzeć na oczkach, skrzydełka obrać, mięsko wraz z marchewką dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i dużą ilość posiekanego koperku. Zupa jest nie tylko pyszna

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kaszą jaglaną 151

tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni. 1 główka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego  sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki

Szefowa kuchni
Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 161

które pokrzykuje, kiedy jedzonka zabraknie, mam nadzieję, że to dzięki mnie (tak sobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku  łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i pieprz. Zajadamy! :) Skomentuj

MamaOskarka
Fantazyjna przystawka z kozim serem 180

listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki na orzechy w bezie: 2-3 orzechy pekan lub włoskie 1 białko(...)studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy

My Culinary Art
Surówka z młodej kapusty po koreańsku 220

koreańsku. Ze względu na delikatność młodej kapusty zmniejszyłam proporcje zalewy i dodałam trochę więcej marchwi niż w wersji podstawowej. Składniki: 1 niewielka młoda kapusta (około 1 kg ) 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kurkumy   Zalewa: 70 ml wody 50 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 40 ml oleju 40 ml octu jabłkowego Kapustę oczyścić z zewnętrznych(...)liści i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce na długie cienkie słupki. Czosnek drobno posiekać. Kapustę, marchewkę, czosnek i kurkumę zmieszać w misce i odstawić. Do garnuszka wlać wodę i doprowadzić ja do wrzenia. Do wody wsypać cukier i sól. Jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dolać olej i ocet. Gotową zalewą polać kapustę, wymieszać całość, przykryć talerzykiem mniejszym

Trzeci talerz
Ostro-słodko-kwaśno 198

sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrażamy w wodzie w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.  Następnie usuwamy ogonki i jelita (nacinając wzdłuż(...)wyciągając czarną żyłkę).  Makaron wrzucamy do wrzątku i zostawiamy na wyłączonym palniku około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i marchewkę kroimy w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej oliwie smażymy starty imbir, czosnek i papryczkę chilli w ilości zależnej od preferencji co do ostrości. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy około 3-4 minut

Gotuj z Natką
Kociołek mięsno warzywny w sosie słodko kwaśnym 165

Zapraszam :)               Składniki : 1 słoik  SOSU SŁODKO KWAŚNEGO ORZECH 500 g karkówki  3 marchewki 10 pieczarek 2 średniej wielkości cukinie 2 cebulki  Pieprz, sól do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do mięsa   Piątnica 5 łyżek oliwy około 2 szklanki bulionu mięsnego(...)umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem , pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w pół talarki Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę . Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso , dodać przyprawy , chwilę podsmażyć. Gdy mięso nam się podsmaży dolać bulion , gotować około 25 minut, następnie wrzucić

Sama słodycz i szczypta chili
Śledź „pod szubą” 106

śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6X0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą(...)musztardy dodać do smaku. Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki układać warstwami. Całość polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. zastawa

królestwo garów
Galaretka drobiowa 306

skrzydła z indyka, 4 szyje z indyka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 1 listek laurowy. 1 ząbek czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł(...)Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć warstwę mięsa i zalać

królestwo garów
Schab pieczony w cebuli i marchewce 188

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym(...)kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec

VioletoweKucharzenie
Galaretka drobiowa 141

więc trudność zadania żadna, a taki efektowny finał! proszę bardzo się pokusić na przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu(...)przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy mięsko, marchewkę oraz kukurydzę, zalewamy wywarem. Wystudzone galaretki wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy 160

mojej kuchni i nie tylko ;) Przeczytajcie do końca by sprawdzić dlaczego. Składniki: 4-5 niewielkich ziemniaków kilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety  10 dag startego żółtego sera(...)podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie pokroiłam w talarki o grubości ok 2 mm. Wędlinę, pierś z kurczaka, paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę. Marchewkę w słupki, a pora w plasterki. Wędlinę podsmażyłam wraz z cebulą, marchewką i papryką, a następnie połączyłam z koncentratem i jeszcze chwilę dusiłam. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyłam podwójną warstwą ziemniaków

Kuchnia po mojemu
Zupa z jarmużu 120

owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody   Na zupę: bulion drobiowo-warzywny(...)gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić

kolorowotorcikowo
Barszcz czerwony inaczej 121

Dzisiejsza zupa powstała „z potrzeby”, ale też i z przypadku. Chodziło o skomponowanie „czegoś” z wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków(...)powstał – barszcz czerwony inaczej.     Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz

mojewypiekiinietylko
Babka warzywna 332

jarska galaretka, akurat na wiosenny stół! Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA,  a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy(...)gorącym bulionie odstawiamy do wystudzenia. Na dno formy wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę na nie różyczki brokuła oraz warstwę kalafiora. Zalewamy tężejącą galaretką z bulionu odstawiamy do lodówki. Wykładamy na talerz ozdobiony sałatą dekorując natką pietruszki, można również podać z sosem czosnkowym. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania