mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula biała cebula (dałam dodatkowo) 90 g sera kanapkowego półtłustego Luxmilk 2 łyżki jogurtu greckiego Tolonis 3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam zamiast(...)papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół. Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę i cukinie pokroić na cienkie plasterki. Cebule i pomidora pokroić na ósemki. Warzywa podsmażyć głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy mięso i kasza będą gotowe dodajemy
ClauditteMissCookinggoście zajadamy się moim spaghetti. Spaghetti szybko znikło, dlatego do zdjęcia została mała porcja. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 1/2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego niespełna 1/2 szklanki bulionu 2 łyżeczki oregano (suszone) sól i pieprz do smaku świeża bazylia (lub szczypta(...)suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania Przygotowanie: Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony
Słodkie okruszkiSkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)woli ). Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać posiekanego pora z rozgniecionym czosnkiem.Wlać wino i smażyć chwilkę niech odparuje. Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu. Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem
Gaździnka warzySkładniki: 300 g marchewki 400 g ziemniaków 2 jajka mąka 2 cebule 400 g białej kapusty szklanka bulionu pęczek szczypiorku sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku 4 łyżki śmietany łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Kapustę poszatkować ( grubość(...)według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem i .................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 310g pieczarek 3 cebule 4 średnie marchewki 650g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie , tymianek pęczek natki pietruszki liść laurowy, ziele angielskie ole j do smażenia Przygotowanie: Kapustę drobno pokroić, wło żyć do garnka, zalać w odą z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować , aż zmi ękni e ok 15 min. Pieczarki i cebulę(...)obrać i drobno pokroić . Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z przyprawami i czosnkiem. Marchewkę umyć , obrać i zetrzeć na malutkich oczkach , natkę drobniej posiekać . M iękką kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i marchewką i natką, doprawić do smaku. Szklankę mleka z mieszać z e szklanką wody, wbić jajk o, dodać szczyptę soli i tyle mąki , a by konsystencja ciasta był
Gaździnka warzySkładniki: 700 g karczku bez kości 1 cebula 3 duże ząbki czosnku po jednej marchewce i pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu(...)ryżowego sól, pieprz odrobina cynamonu pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć do garnka razem z podpaloną na ogniu cebulą. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czosnek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor
Gaździnka warzySkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)patelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa
Gaździnka warzyśmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pęczek świeżego koperku. Ponadto: opakowanie makaronu rigatoni 10 dużych cebul 3 marchewki sól do smaku pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w plastry a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wszystko razem(...)połączyć, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na łyżce masła do zeszklenia się cebuli i marchewki. Wykonanie zapiekanki: Makaron wymieszać z sosem oraz z cebulą i marchewką. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy makaron wkładać przygotowane klopsiki. Całość zapiekać przez około 40 minut w 180 stopniach
Krakowskie smaki Anisurówka zyskała na właściwościach prozdrowotnych. Polecam na zimowy okres do każdego obiadu! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej 3 małe marchewki Pół małej cebulki 2 garstki kukurydzy konserwowej dobrej jakości bez GMO Sól himalajska Olej rzepakowy Świeżo zmielony pieprz Ocet jabłkowy Przygotowanie: 1/ Połówkę kapusty pekińskiej nadkrajamy w połowie do trzonu(...)tniemy w cienkie paseczki - przekładamy do miski. 2/ Obrane marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulkę bardzo drobno kroimy i dodajemy razem z marchewką do kapusty. 3/ Dodajemy kukurydzę i całość osalamy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut. 4/ Dodajemy ocet, cukier i świeżo zmielony pieprz oraz olej i energicznie mieszamy rękami. Surówkę możemy od razu jeść bądź
Kuchnia PROzdrowotnapyszne! Po co na siłę udoskonalać coś, co przecież już jest doskonałe! :) Dzisiejszy przepis pochodzi z książki (a jakże) The Lebanese Kitchen . Klasyczna receptura została wzbogacona tu o dodatek marchewki. Przepis jest perfekcyjny - smaki idealnie zbalansowane, falafele łatwo się formują i wychodzą idealne po usmażeniu. To były najlepsze falafele jakie jadłam! Ponieważ mamy jeszcze Karnawał, polecam Wam przygotować(...)wersji imprezowej , tzn. uformować w małe kuleczki i podać na stół z dipem do moczenia. Ja swój dip zrobiłam w jogurtu naturalnego wymieszanego z harrisą. Pycha! Falafele z marchewką i kuminem Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 100 g marchewki startej na tarce 2 łyżki mąki z ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 2 jajka 2 marchewki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o małym oczku. 2. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej misce połączyć wszystkie mokre składniki. 3. Mokre i suche składniki połączyć(...)Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. 4. Połączone składniki przełożyć do rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 1 godziny w temperaturze
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5-6 udek kurczaka 3 większe marchewki 1/2 kostki masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszone zioła ( opcjonalnie ) Sposób przygotowania: 1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami. 3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła. 4. Żaroodporne naczynie przykryć
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki ( jeśli jest mały to 2 ) 1 kawałek selera lub 2 gałązki 1 gałązka lubczyku 1 kawałek pora 2 kg mocno dojrzałych pomidorów (użyłam odmiany bawole serce, ale inne również się nadają) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 woreczek ryżu Sposób przygotowania(...)marchewki (pokrojona w plasterki) , pietruszki, selera, lubczyku i pora ugotować wywar. 2. Z pomidorów ściągnąć skórkę, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładką masę z dodatkiem bazylii. 3. Do garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. 4. Do zupy
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora (ok. 10-15 cm białej części) 1 mały kawałek selera 2 litry wody 1 kostka rosołowa 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 puszka zielonego groszku (można zastąpić np.mrożonym) 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś ugotować z warzywami(...)miękkości. Dodać kostkę rosołową. 2.Gdy mięso już jest miękkie, wyciągnąć z wywaru i widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa wyciągnąć, a kurczaka i marchewkę ponownie przełożyć do wywaru. 3. W miseczce rozrobić mąkę i śmietanę z połową szklanki wody. Dodać do wywaru dokładnie mieszając. 4. Dodać masło, posiekany koperek i groszek (jeżeli jest mrożony
A Ty Smakuj MnieImbirowy staw. przepis na dwie porcje 200 gram piersi z kurczaka 3 ugotowane marchewki 2 łyżki śmietany kremówki pół awokado 2 ząbki wyciśniętego czosnku 1 łyżka startego imbiru 4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki(...)soli kilka godzin . Grillujemy około 3 minut z każdej strony przed samym podaniem następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel
na gazie