marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy(...)jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce
Z Majeczką w kuchnidość duże spektrum zastosowania w kuchni, ponieważ możecie go połączyć niemal z każdym składnikiem. Polecam do wypróbowania!0% laktozy!0% glutenu!SKŁADNIKI:- Newella wędzona- papier ryżowy kilka arkuszy- marchewka młoda- ogórek zielony- pietruszka kilka gałązek- bazylia liście, mięta liście, melisa liście- 1/2 awokado- 2 łyżki pistacji posiekanych- papier ryżowy zmocz pod bieżącym strumieniem wody.- ułóż na talerzu dwa arkusze.- ogórka(...)kroimy na cienkie paseczki.- marchewkę, najlepiej za pomocą maszynki na cienkie długi paseczki- bazylię, miętę, melisę i pietruszkę zmiksuj z posiekanymi pistacjami i łyżką oleju ryżowego- newellę pokrój w grubą kostkę i zamarynuj przez 10 minut w sosie pistacjowo- ziołowym- na papierze ryżowym układamy pokrojone awokado, ogórka, marchewkę, newellę wędzoną zamarynowaną w sosie pistacjowo-ziołowym, dodajemy gałązkę pietruszki i zawijamy
SMYKWKUCHNIstartego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300 g groszek i marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone) / 300 g peas and carrots cooked by steaming (fresh or frozen) masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, pieczenie(...)ilość porcji: 4 - 6 Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa
Projekty ze smakiemróżne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy(...)ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej.Około 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia
Pasje JolkiSkładniki: 1 litrowy słoik ogórków kiszonych domowych 4-5 średnich ziemniaków marchewka kawałek selera 2 liście pora kostka rosołowa 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2 łyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach.Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisoli15 dag maki pszennej2 łyżeczki proszku1 łyżka orzeszków ziemnych wiórki1 łyżka parmezanu startego1 łyżka natki pietruszkipieprzNadzienie.20 dag twarogu50 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanupieprz białyPrzybranie.1 marchew ugotowanakiełki rzodkiewkiWykonanie.Obraną marchewkę drobno zetrzeć.Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując.Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć(...)natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopherakorzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta?Składniki:1 szklanka mąki2 jajka3/4 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek2 szklanki startej marchewkiCukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta.Gotowe
Ciastkozercymięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce.Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Po upływie czasu marynowania na rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy".Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym
Czarnawisienkaprzyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra.Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy(...)jest zostawić go w tej mieszance aby mięso przeszło smakiem.Indyk ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami.Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo
Wypisz Wymalujktórej nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa.Składniki:1 średni kalafior3 marchewkiłodyga selera naciowego1 pietruszkakawałek seleraziele angielskieliść laurowysólodrobina cukru1 serek topiony 100g śmietankowyłyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy(...)nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę
Walijskie Pichceniepalniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę
Walijskie PichceniePonadto kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika co jest dodatkowym walorem takiego obiadku :-) Składniki: ugotowana kasza jęczmienna 1 duża cebula kawałek chudego boczku lub 1 pętko dobrej kiełbasy 1 marchewka bułka tarta 1 jajko sól pieprz olej Wykonanie:Na rozgrzanym oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek oraz startą na najmniejszych oczkach(...)marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął
Walijskie Pichcenieniebo w gębie ;-) Składniki: 1 główka młodej kapusty 400 g łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek cukier ocet winny koperek 1 marchewka 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy(...)niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę
Walijskie Pichceniejest konieczne tu mięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie:Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy(...)bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem
Walijskie PichcenieJesień w pełni. Za oknem mglisty krajobraz. Wpasowuję się w dzisiejszą aurę moim daniem z kurczaka i jesiennych warzyw.Zapach obieranych marchewek i selera przyjemnie roznosił się po kuchni.Całości dopełniło wino. Sosy z dodatkiem wina są jak dla mnie niesamowite, mają w sobie wiele smaku i aromatu. W mojej rodzinie są mile widziane ;-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie(...)gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna. Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem
Przysmaki Karolki