marchewki - 4038 przepisów (strona:60/270)

Zupa serowa 220

mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej lubimy por czy marchewkę. Por kroimy na cienkie talarki, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych

Salonik smaków
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 326

zamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela(...)garnku.  Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem na bok. 2 marchewki starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem na paski o grubości około 0,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 190

jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie(...)Dodałem je do gulaszu. Pod koniec duszenia dodałem do gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego na niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa

Wyprawy kulinarne
Kurczak w pięciu smakach 350

efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu(...)łyżki stołowe czystej wódki oraz 2 łyżki stołowe oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, tak aby cały kurczak został równomiernie obtoczony w marynacie i umieściłem w lodówce na co najmniej godzinę. Marchewkę i pietruszkę, po ich obraniu, za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłem w cienkie podłużne plastry. 4 cebulki dymki, razem ze szczypiorkiem pokroiłem w plasterki o grubości około

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 388

zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora,  2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek(...)skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski, aby całe pokryło się przyprawami i odstawiłem do lodówki na godzinę. Obrane marchewki i pietruszkę pokroiłem w dość grube (około pół centymetra) lekko ukośne plastry. Selera obrałem i również pokroiłem w plastry o takiej grubość. Cebule pokroiłem w grube piórka, czosnek w grube

Wyprawy kulinarne
Zupa z leśnych grzybów 197

Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać

My Culinary Art
Ciasto marchewkowe 154

Coś co dzieciaki lubią najbardziej - ciasto marchewkowe :D . To jest najlepszym ciastem jakie jadłam  mięciutkie, wilgotne i to nie tylko dlatego, że jest w nim marchewka. Słodycz jaka w nim się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne.  Składniki:  700 g marchewki 3 jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego(...)połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej  0,5 łyżeczki startego imbiru cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało) Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy - tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, przerzucamy do dużej miski i dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową

Niezły Młynek
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 196

Dziś jest nie inaczej, bo jedna część jest bardziej sycąca - nie tylko przez gęstszą konsystencję, ale i lekkie stonowanie przez ułagodzenie smaku spowodowanym  dodatkiem soku z pomarańczy, ugotowanej marchewki i natki pietruszki (według nas jest to lekko polski akcent). Smaki drugiej części natomiast są ukierunkowane dość standardowo, bo zainspirowałyśmy się kuchnią indyjską i dodałyśmy do niej nieodłączne mleczko kokosowe(...)nasion suchej  soczewicy 3 średniej wielkości papryczki pepperoni  torebka długiego, białego ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka (200 ml) mleczka kokosowego 2 średnie marchewki z wywaru, ugotowanych sok wyciśnięty z połówki pomarańczy niepełna garść ziaren uprażonego na suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego

Symfonia Smaków
Boeuf Bourguignon 168

przygotować danie, którym śmiało możemy uraczyć nawet bardzo wymagające podniebienia.   Potrzebujemy:- 750 g chudej wołowiny, pokrojonej w małe kawałki- 3 duże cebule, pokrojone w piórka- 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki- 750 ml wytrawnego wina czerwonego- 180 g wędzonego boczku- 70 g przecieru pomidorowego- 2 gałązki świeżego tymianku- 2 listki laurowe(...)cebulek koktajlowych- duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek żeliwny)- sznurek kuchenny- 2 większe miskiWołowinę wkładamy do miski i zalewamy połową czerwonego wina. W drugiej misce układamy cebulę, marchewkę i czosnek. Zalewamy pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 181

Kombinacja smaków, którą śmiało mogę nazwać odlotem kulinarnym.Potrzebujemy (na 3 litry zupy):- oliwę z oliwek- 1 dużą cebulę- 1 ząbek czosnku- 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)- 3 nieduże marchewki- 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne)- małą puszkę przecieru pomidorowegoopcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz: tutaj)- płatki parmezanuW garnku o pojemności(...)drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzamy olej i czekamy aż cebula się zeszkli.Po tym czasie, dokładamy do cebuli: pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, kostki rosołowe i dolewamy 1.5 litra wrzącej wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem z fasolki szparagowej 215

Dzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek
Hindu kuszaj! 237

Przedszkolną wersję marchewki z groszkiem trudno pobić. Nigdy nie przypuszczałam, że można ją podać na inny sposób, dopóki nie wyszperałam w necie przepisu na hinduską nutę. Podchodziłam do niej nieco sceptycznie, gdyż według mnie dodanie do niej kminku to kulinarna profanacja. W myśl zasady- jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz- postanowiłam sprofanować smak dzieciństwa. Nie żałuję!  Marchewka(...)groszkiem po hindusku 3-4 średnie ziemniaki 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała cebula 1,5 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa z oliwek (bądź masło) sól (cukier) do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kmin, po 5s chilli, wymieszałam i dodałam cebulę

bastalena
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 181

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu  naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego(...)proszkiem i sodą, cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, miód i jogurt. Dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy marchewkę oraz orzechy. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy po łyżce musu jabłkowego i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Pieczemy

Mania Gotowania
Lasagne bolognese krok po kroku 318

sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos boloński: 100 ml pomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie(...)czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować

Mania Gotowania
Marokański tadżin z kurczakiem 165

łyżeczka kardamonu 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy ½  łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½  łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych(...)oliwek 1 łyżka sosu chili ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na rumiano kurczaka. Cebulę, paprykę i marchewkę  kroimy w kostkę. Czosnek, papryczkę i imbir drobno siekamy. Podgrzewamy olej w garnku i smażymy cebulę przez 2–3 minuty, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, papryczkę oraz imbir i smażymy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania