marchewki - 4038 przepisów (strona:50/270)

Chińskie paski schabu 409

dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!! Paski Schabu na sposób chiński: SKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około 5 łyżek sosu sojowego mąka ziemniaczana (ok. 3 łyżki) 2 ząbki czosnku pół opakowania makaronu sojowego KROK(...)można kupić w sklepie za około 4 zł, wcześniej należy je namoczyć około 20 minut w ciepłej wodzie aby się "rozwinęły", a dopiero następnie pokroić w paski W przypadku marchewki polecam obierać ją "obieraczką" do warzyw, a dopiero następnie kroić w paski Z papryczki chili wydrążyłam nasiona i bardzo drobno pokroiłam Do kubeczka wsypałam mąkę ziemniaczaną, którą rozrobiłam

smacznieinatemat
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 165

Kolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)kostkę Cebulę przekroić na pół i odrywając po kolei, uzyskiwać płatki Marchewkę obrać za pomocą obieraka i uzyskiwać płaty z których kolejno podzielić na kilka kawałków, wielkością zbliżonych do pozostałych składników Grzyby Mun zalać ciepła wodą i odczekać około 20 minut aż się rozwiną, następnie pokroić na drobniejsze kawałki Mąkę ziemniaczaną rozrobić z około 6 łyżkami wody i wymieszać (naturalne

smacznieinatemat
Potrawka z kurczaka z marchewką i kalarepą 242

SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 marchewki 1 kalarepa 1 opakowanie ryżu 1 łyżka przyprawy typu vegeta 1 łyżka mąki sól, pieprz KROK1: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu KROK 2: Marchewkę oraz kalarepę umyć, obrać i pokroić w kostkę Pokrojoną marchewkę oraz kalarepę przełożyć do garnka i zalać

smacznieinatemat
Risotto z warzywami i z kuczakiem 214

SKŁADNIKI: Pół opakowania ryżu typu arborio 4 nogi kurczaka 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku kilka małych pomidorków 100 ml wytrawnego białego wina garść pietruszki bulion (marchew, pietruszka, seler naciowy, 2 liście laurowe) 4 łyżki miodu 1 łyżka masła, 5 łyżek oleju curry, chili, papryka słodka, sól, pieprz KROK 1: Ugotować bulion(...)zimnej wody włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe Gotować na wolnym ogniu ok. 1 h KROK 2: Zamarynować nogi z kurczaka: Nogi z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć Obtoczyć w miodzie, słodkiej czerwonej papryce oraz chili Odstawić na godzinę, po czym smażyć na oleju, na małym ogniu około 20 - 25 minut, obracając i kontrolując stopień wysmażenia KROK

smacznieinatemat
Krupnik na podrobach 135

rozkrajamy mięso i zamrażamy na zapas. Z podrobów robię krupnik. Wszyscy się nim zajadają. Sycąca zupa, o innym charakterystycznym smaku. Polecam. Składniki: - podroby z 3 kurczaków; - 3 marchewki; - 3 pietruszki; - por, kawałek selera; - 1 cebula; - pół szklanki kaszy jęczmiennej pęczak; - 75 dag ziemniaków; - dwie łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe; Wykonanie: Podroby oczyścić, umyć(...)zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić por. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z selerem, porem i przyprawami. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać kaszę. Gotować do miękkości kaszy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości. Zaprawić śmietaną. Smacznego function

dom-agi.pl
Zupa jarzynowa z jajkiem 162

Dziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania.  SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam(...)litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z marchewką 199

Bardzo smaczne kotleciki mielone - nasze ulubione. Dzięki dodatkowi marchewki są wilgotne, a do tego zyskały całkiem nowy smak i niezwykłą delikatność. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (mi wyszło 12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)     1 jajko   2 cebule   1 duża marchew 1 bułka  1/2 szkl mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej(...)mąka 1. Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości.  2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. 3. Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki). 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą

Kto ugości moich gości?
Krupnik na żeberkach 214

ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka(...)zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości

Monia miesza i gotuje
Spaghetti bolognese 200

przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego(...)cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy

Luźna Kuchnia
Pulpety z warzywami 208

mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku. 500g mięsa mielonego  2-3 łyżki bułki tartej 300g pieczarek 2 spore marchewki pietruszka  papryka czerwona 2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, olej 1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą(...)cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.  2. Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry.  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy

Szefowa kuchni
Surowka z marchewki, pora i kapusty 212

wciąga bardzo. Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora. Pikantna i pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z grzybów 114

zimowe wieczory proponuję wspomnienie ciepłego lata SAŁATKĘ Z GRZYBÓW SKŁADNIKI durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski) 50 dkg cebuli 2 duże marchewki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 7 łyżek octu słoiczek koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, ostra papryka w proszku WYKONANIE: Cebulę pokroić(...)drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju.  Dodać marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dusić razem krótką chwilę.  Dodać resztę oleju, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu. Dusić do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, ocet a na końcu grzyby. Gotować wszystko jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić do smaku. Gorące nałożyć do słoików, najlepiej o poj. 0,3 litra

Kuchnia Beaty
Walentynkowe roladki drobiowe 147

obiad przygotowałam dla wszystkich roladki z kurczaka z niespodzianką w postaci marchewkowych serduszek :) Zainspirował mnie przepis znaleziony u Smacznej Pyzy .  Smacznego! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki śmietany sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili Wykonanie: Marchewki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak, by były(...)miękkie, ale się nie rozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka.  Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy

Pasja Smaku
Schabowy po cygańsku 194

ziół prowansalskich, majonezu i sera żółtego. Finałem na talerzu był soczysty schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki:    4-5 kotletów schabowych bez kości    1-2 marchewki    2 cebule    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej    1 łyżeczka ziół prowansalskich    sól, pieprz    2 łyżki majonezu    2 łyżki(...)startego żółtego sera Przygotowanie:    Schabowy lekko rozbić. Posolić i popieprzyć.    Marchewki pokroić w grubsze plasterki, cebulkę w piórka.    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami  prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem. Posypujemy startem serem. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w 190C

Amatorka kuchenna
Rosół 130

lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki:        1 kg kury rosołowej      2-3 marchewki      pietruszka      seler      por      liść laurowy, ziele angielskie      2 łyżki jarzynki(...)Przygotowanie:     Kurę myjemy i dzielimy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą i gotujemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w grube słupki. W innych zupach marchewkę kroję w kosteczkę, ale jeśli chodzi o rosół to wolę marchewkę w słupki. Gdy nasza kura zacznie się gotować dorzucamy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania