wersja jest jednak zupełnie inna, być może nawet lepsza. ;) Nie wymaga użycia drożdży. Jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Do jej zrobienia potrzebujecie jedynie dwóch jajek, kilku marchewek, mąki ryżowej oraz odrobiny soli i pieprzu. Moja propozycja dodatków to : passata pomidorowa, szpinak w liściach, ser feta i pomidory. To wszystko posypane dużą ilością suszonej bazylii. Ciasto jest(...)cieniutkie, łatwo się kroi, a z tymi wszystkimi dodatkami przebija tradycyjną wersję. ;) Składniki: na ciasto kilka obranych marchewek o łącznej wadze ok. 200 g 2 jajka od szczęśliwych kur ok. 150 g mąki ryżowej sól i pieprz Piekarnik ustawić na 200 stopni C. Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką
Kuchnia Ellieefekt wow, znacie to uczucie? Bierzecie kęs jakiegoś dania i wtedy jest to “WOW, ale to dobre”. To właśnie było z tymi muffinkami. Są bardzo miękkie, a wypełnienie z marchewki, papryki, cebuli oraz ziół nadaje im obłędnego smaku. Tak wiem kolejne śniadanie, gdzie są jajka i boczek – ile można ale to naprawdę warto spróbować, bo smakują rewelacyjnie, do tego(...)długo. Do nadzienia możemy dodać nasze ulubione składniki i zioła, co kto lubi. Moja propozycja to tylko sugestia. Składniki na 6 muffinek w formie silikonowej: 5 jajek 1 marchewka 1 zielona cebulka ½ papryki ½ średniej czerwonej cebuli garść bazylii plastry boczku sól i pieprz Przygotowanie: marchewkę, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, zieloną cebulkę i bazylię szatkujemy. Wbijamy jaja
PaleoLifemomenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się(...)zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany
Zawsze głodna!wszystkie części, wysuszyłam i złapałam jabłka, które leżały na blacie i przepuściłam je przez tą moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców(...)warzyw, a ja? Nie będąc dłużna przyjrzałam się im, ha! po dwie marchewki mieli, he he he,pewnie nie wyciskają soków :D Z bananem na ustach wróciłam do domu i moje dni stały się mega pozytywne. Bo marzenia trzeba spełniać i te małe i te duże :) Ranki pozostały rozpoczynane od kawy, ale potem zaczynam mój rytuał przygotowywania soków. Zauważyłam
Blondynka Gotujeidealnie nada się również do nachiosów czy do zapiekanek serowych. Spróbujcie! Składniki (na 4-5 porcji): - 75g nerkowców - 1 duży ziemniak (lub 2 średnie) - 1 średniej wielkości marchewka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - odrobina papryczki habanero (opcjonalnie wg smaku) - 5 łyżek płatków drożdżowych (bezglutenowych) - 1/4-1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku, papryka ostra - 1 łyżka(...)oleju kokosowego lub oliwy - brokuł ugotowany na parze (połówka mniejszej główki) - makaron (bezglutenowy) Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak aby zakrywały warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając wody - przyda się do sosu). Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z czosnkiem i papryczką na złoto na oleju
CookYourselfSmaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy ! Składniki 4 podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany(...)czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej
R'n'G Kitchenłyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką, 2 mniejsze łodygi selera naciowego, 300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy(...)wcześniej przygotowaną kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.* Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler
Plate of Joyłyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga selera naciowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka fasoli czerwonej 1 marchewka 1 pietruszka 8 łyżek zaparzonej kawy* ok. 20g gorzkiej czekolady (min. 70%) *zaparzyłam 4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy w jednej, pełnej szklance wody. Odlałam 8 łyżek, a resztę wypiłam ; ). Dodatki dojrzałe(...)awokado ryż, tortilla lub nachosy Sposób przygotowania Zaczynamy od przygotowania warzyw – wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy 1 kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego. Do rozgrzanego naczynia wrzucamy cebulę i czosnek (ważne by wylądowały na oleju). Smażymy minutę i dodajemy kolejną
Fill The Bowlzawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól(...)smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut
Kuchcik gotujepodsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych ziemniaków tradycyjnie podaje się pęto wędzonej, podgrzanej w wodzie kiełbasy (rookworst) i koniecznie sos (nazywany: stamppot(...)natki pietruszki lub kolendry dodatkowo: 8- 10 małych pulpecików mięsnych lub wegetariańskich Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z solą (ok. 20 min.) do miękkości i odcedzić Oczyścić marchewkę i zetrzeć na grubej tarce, a kapustę cieniutko poszatkować w paseczki. Seler umyć i pokroić w niezbyt grube kawałki, odstawić. Rozgrzać olej na patelni, dodać kumin rzymski, zamieszać i dodać
Sztuka gotowania w/g Samiryblogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny. składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej(...)jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcinąć i posiekać, przełożyć do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do kapusty, dodać także natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki. Solidnie skropić olejem i jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujemakaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake(...)makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu
Poezja smakuzieloną) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego) 50 g makaronu vermicelli (możecie zamienić na połamane spaghetti lub makaron do zupy nitki) 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki(...)warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę i soczewicę do miski, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw na noc do namoczenia. Przed dodaniem do zupy odlej wodę. W garnku z grubym
Chilli Czosnek i Oliwapolowania na przepisy polecić coś bardzo prostego, a jednocześnie smacznego, pożywnego i zdrowego (bez glutenu i bez mięsa). Sałatka – danie wegetariańskie z kaszy quinoa, soczewicy plus warzywa (seler, marchewka, cebulka). Potrzebne nam będzie: 300 g soczewicy, 5 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g kaszy quinoa, 2 łodyżki selera, pokrojone w plasterki, 2 poszatkowane cebulki, zioła prowansalskie, 2 łyżki oliwy(...)soczewicę. Gotujemy ją w większej objętości wody. Oddzielnie, lekko podrumieniamy cebulkę. Dodajemy do niej pokrojony seler. Razem gotujemy pod przykryciem na łagodnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy do nich marchewkę, zioła prowansalskie, oliwki, kaszę quinoa i ewentualnie kostę rosołową. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Mieszamy z ugotowaną równolegle soczewicą. Dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam
MODA NA BIOtrawienia powoli uwalniają energię. Proponuję bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie. Składniki kawałek dyni 4 marchewki 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze 5 ząbków czosnku pół puszki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 spora łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy nierafinowany olej kokosowy extra(...)premium Skworcu sól himalajska lub morska szczypta cynamonu mieszanka ziaren od Ziarenkowo Dynię ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku,odłóż. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, odłóż. Marchewkę umyj , obierz, pokrój w kostkę, odłóż. W garnku rozgrzej olej kokosowy, podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek.Dodaj przyprawy. Po chwili dodaj dynię, marchewkę i uzupełnij wodą do poziomu
Z Kuchni Do Kuchni