marchewki - 4038 przepisów (strona:25/270)

Wiejska kartoflanka z kiełbasą 255

kartoflanka z kiełbasą... Aromatyczna i sycąca. Z dodatkiem kiełbasy. Zaprawiona zasmażką. Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka masła(...)czubata łyżka mąki pszennej; Pęczek natki pietruszki; 2,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Por pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry

Gospodyni Miejska
Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą 128

Idealne do marynowania są malutkie jędrne grzybki. Nam pewnego razu udało się takie znaleźć. Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą SKŁADNIKI:  leśne grzyby 1 cebula 1 marchewka 1l wody 0,3l octu spirytusowego 1 łyżka soli 3 łyżeczki cukru ziele angielskie liście laurowe pieprz kolorowy w ziarnach Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Gotować w wodzie przez około(...)minut od zagotowania. Odcedzić. Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia. Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego,pieprzu oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć.  Tak przygotowane słoiki pasteryzować we wrzątku

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych 199

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę(...)odławiamy wcześniej ( po ok. 15 minutach gotowania). Odławiamy i studzimy żołądki. Kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pozostały czosnek kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone żołądki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek. Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dolewamy

Maminek kulinarny
Galaretka z kurczaka 133

przyzwyczajenia, a może właśnie dlatego, że zawsze to co domowe jest lepsze, bo sami dbamy o to, by wywar był aromatyczny. SKŁADNIKI 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 3 marchewki 1,2 kg mięsa z kurczaka (mogą być 3 duże udka) 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 jajek mały pęczek pietruszki 1 żelatyna wieprzowa (np. Dr Oetker(...)litra wywaru ) 1-2 łyżki vegety opcjonalnie sól, pieprz poza tym można dodać: groszek, kukurydzę WYKONANIE Do dużego garnka włożyć umyte mięso. Marchewki i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Korzeń selera również obrać, pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w garnku z mięsem i zalać wodą (wody nalać około 4 litrów, bo i tak odparuje w trakcie gotowania). Dodać

Passions hobbies life
Stir fry z kurczakiem 181

makaronem sojowym czy też ryżowym.   Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy(...)cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Marchewka - wartości odżywcze 154

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy(...)która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek) stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze;  3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)   witaminy, które

Truskawkowa Fiesta
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 120

Marchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu(...)płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste! :D  Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Otwieramy kokos*. Wodą z środka zalewamy marchewkę. Gotujemy do czasu aż zmięknie. W tym czasie zagotowujemy wodę i zalewamy nią płatki owsiane, pozostawiamy na kilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Makaron z tuńczykiem, marchewką i groszkiem 315

Kolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki  1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni(...)podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać.  Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu

Pasja Smaku
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 276

Nadszedł czas, by podzielić się z Wami moją recepturą! Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę ;) Zapraszam!  Receptura: Na bulion:  - 2 l wody  - 6 dużych marchewek -  3 korzenie pietrudzki - 1 korzeń selera - 1 duża cebula  - 1 główka czosnku - 1 papryczka chili świeża  - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki(...)jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej  Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół

Sajkofanka smaku
Krem z batatów 174

Krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry  400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz  olej  świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane(...)bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek  zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę

Moje Kuchenne Rewelacje
Galareta z szynką, jajkami i warzywami. Smaczna i efektowna. 168

Moja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka marchewek, dołożyłam szynkę, jajka i groszek i powstała szybka, pyszna galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki(...)rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 151

się dobrze składa, że u mnie w rodzince wszyscy bardzo lubimy podroby.. typu serca, żołądki, wątróbka. Dziś na obiad przygotowałam duszone serca indycze z marchewką. Danie bardzo smaczne, pożywne, świetne na chłodne dni. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu ( serca indycze są dość duże więc szybko i sprawnie się je kroi ) tylko podczas duszenia trzeba uzbroić się(...)muszą być uduszone do całkowitej miękkości, a troszkę to trwa.. ale zapewniam, że warto efekt końcowy wynagrodzi nam czas oczekiwania :) Polecam :) Składniki - 60 dkg serc indyczych - 2 duże marchewki - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy - olej Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pilaw z karkówką 176

swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy(...)kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ ryż może się

VioletoweKucharzenie
Sos boloński 160

temat sosu bolońskiego, na pewno pewnego dnia postaram się przygotować oryginalną wersję tego klasyku, ale póki co taka smakuje nam najbardziej. Sos boloński, który przyrządzam jest z dodatkiem marchewki i pieczarek, dzięki czemu jest bardziej soczysty i sycący. Dzieci mogły by jeść go na okrągło, w sumie szczerze powiem, że nie wiem, co pomidory mają takiego w sobie, ale nawet(...)uwielbiałam jeść, co się nie zmieniło, a już to danie przywołuje dzieci do kuchni z pytaniami „kiedy obiad” Składniki: - 1 duża cebula; - 1 ząbek czosnku; - 1 średnia marchewka; - 4 duże pieczarki; - 0,5 kg mięsa mielonego; - 400 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego); - oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w płatkach, cukier Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę

dom-agi.pl
Skrzydełka w galarecie 179

Żadna galantyna czy galaretka nie odda takiego smaku jak mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Polecam. Składniki : 10 dużych skrzydełek z kurczaka 1 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 średnia cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku szczypta majeranku czosnek wg uznania ( u mnie(...)miękkie. U mnie trwa to około 1 godziny. Po tym czasie dorzucić skrzydełka ( odciąć lotki)i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika, delikatnie łyżką cedzakową wyjąć skrzydełka i marchewkę i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Resztę przecedzić przez sito. czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania