strony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda(...)trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone
Przepisy na domowy ser i chlebCiasteczka marchewkowe z bakaliami to małe, słodkie krążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą(...)odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce. Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak. Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g
Smakołyki BerenikiSurówka z marchewki jest jednym z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Dziś przygotujemy ją na nieco inny, ale bardzo prosty sposób. Do przygotowania jogurtowej marchewki potrzebujemy: Marchew Jogurt naturalny Opakowanie moreli Jabłko Ocet winny Cukier Sól Pieprz Na pół kilograma marchwi potrzeba ok. 100g suszonych moreli. Morele wkładamy do miseczki, zalewami kilkoma łyżkami octu winnego (lub innego o słodkawym smaku(...)czasie tarkujemy obraną marchew. Następnie to samo robimy z jednym jabłkiem. Gdy morele zmiękną, kroimy je w kostkę (jej wielkość wg uznania) i dodajemy do startej marchewki z jabłkiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na sam koniec dodajemy jogurt. Na pół kilograma marchwi użyłem dwa opakowania jogurtu 175g. Wybrałem jogurt naturalny z ziarnami zbóż, by dodatkowo urozmaicić smak naszej marchewki
MarcinChefMarchewka z groszkiem jest prosta w przyrządzeniu i bardzo smaczna.Często ją robię do kotletów mielonych i nie tylko. Składniki: 1 kilogram marchewki 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda zakryła(...)marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem
Bajeczna Kuchniazajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj , moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką w najbliższym czasie, bo oczywiście będą jeszcze nie raz... ;-) Składniki: - 2 średnie cukinie (ok.600-700g łącznie) - 2-3 jajka - 2-3 czubate(...)łyżki mąki kukurydzianej - 1 cebula obrana i drobno posiekana - 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry
Smaczne ZdroweRumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam(...)proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście
Chilli Czosnek i OliwaKażdy z nas lubi warzywne sałatki, ale pewnie wielu nie lubi przygotowywać do niej tych wszystkich warzyw. Możemy sobie pomóc , pozbywając się chociaż..marchewki! Nic prostszego, trzeba się tylko zawiziąć w jednym dniu i zorganizować i..napełnić słoiczki marchewką. Wykonanie jest proste. Gotujemy czystą i całą marchewkę, w łupince, w osolonej wodzie. Uważajmy, aby marchewka nie była zbyt miękka(...)polub- warto! Zalewamy przefiltrowaną gorącą wodą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 10 minut od zawrzenia wody. Woda ma lekko pyrkać, nie ma bulgotać! Wyciągnąć wystudzić...a zimą cieszyć się z marchewki do sałatki
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek. składniki: 4 kg średnich ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchewki 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju(...)skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko
Monia miesza i gotujewywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu(...)mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże słupki od długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy. Korzeń selera kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pora możemy podzielić na mniejsze części jeśli tak będzie wygodniej. Do dużego garnka wlewamy 4 litry
Kulinarna PokusaZupa szczawiowa... Kawałeczki kwaskowatego, zielonego szczawiu. Kosteczki ziemniaków, plasterki marchewki. Z dodatkiem pachnącego koperku. Zaprawiona śmietaną z mąką i żółtkiem. Podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pyszna, wiosenna, domowa. Polecam! Składniki: 2 pęczki szczawiu (po usmażeniu powinna wyjść około 1 szklanka); 3 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 5 średnich ziemniaków; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)koperku; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewki i pietruszki umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a pietruszkę w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie
Gospodyni MiejskaCiasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)cukru z marchewce była bardzo wysoka. Składniki: 5 jaj 20 dag cukru 2 łyżki alkoholu 9 dag mąki tortowej Pół torebki proszku do pieczenia 20 dag płatków migdałowych 20 dag startej marchewki Skórka z pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy
Tradycyjna Kuchniawłasnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość(...)pomóc sobie zwykłą łyżką stołową oraz usunąć przy okazji nadmiar tłuszczu jaki pojawi się na powierzchni wody. Wszystko to ma kluczowe znaczenie dla klarowności przyszłego rosołu. W międzyczasie obieramy marchewkę i seler. Marchewkę kroimy w grube słupki o wysokości 5-8 cm i grubości ok. 2 cm. Seler lub pietruszkę kroimy na 2 – 3 kawałki. Cebuli nie musimy obierać
Kulinarna PokusaKocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety(...)indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy na łyżce masła kilka minut, dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy
Mango Papajasosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka(...)masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać i przez około 5 minut razem podsmażać. Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone
Gospodyni Miejskaboczku. Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia! Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków; 1,5 l zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu(...)Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić. Boczek umyć, oszuszyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać
Gospodyni Miejskarozpisywać. Co do samego przepisu - jeśli znudziła Wam się owsianka czy jaglanka na śniadanie, musicie koniecznie spróbować tej propozycji. W zasadzie dzień wcześniej można ugotować kasze i podpiec marchewkę, a rano tylko wymieszać i zalać gorącym mlekiem. Szybko i i pożywnie. A i kasza sama w sobie jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki (2 porcje) szklanka kaszy bulgur(...)szklanki wody 2 marchewki łyżka oleju kokosowego szklanka mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka miodu 1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. 2. Olej kokosowy wymieszaj z przyprawami i miodem, obtocz w tym pokrojoną marchewkę. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki
Powiedz dietom nieWitam marcowo i zapraszam na kolejne błyskawiczne danie obiadowe. Potrawka z kurczaka z porem i marchewką.... to takie troszkę danie z dzieciństwa... jak obiadek z przedszkola, czy stołówki szkolnej. U mnie delikatnie zmodyfikowane , zamiast gotowanego kurczaka... podsmażone piersi... do marchewki dodana duża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :) Składniki: - piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna(...)duży por ( tylko biała część ) - 2 duże marchewki - czosnek mielony, domowa wegeta , majeranek - olej - 0,5 szklanki mleka - 1,5 łyżki mąki Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie plasterki pora i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła
Kuchnia z widokiem na ogródPonieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków 3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej(...)garnka, w którym będziemy gotowali barszcz,wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę. Solimy i gotujemy 6. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę. 7. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. 8. Na średni ogień wstawiamy patelnie i wlewamy na nią trochę oleju. Wrzucamy marchewkę, gdy widzimy, ż e troszkę zmiękła dodajemy
Kulinarnie z Polką na KresachNajprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było. Najprostsza surówka z marchewki(...)Czas przygotowania : 20 minut Składniki na 4 porcje Składniki: 600 g marchewki 1 łyżka majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu szczypta cukru sól sok z cytryny Wykonanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Marchewkę delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10- 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na 30 minut
Kulinarne przygody Gatityjuż robiłam podobne danie. Były to pulpeciki w sosie pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :) Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta(...)szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki Vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką(...)część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę. Z mięty odrywamy listki odkładamy na bok, resztę siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego. Mieszamy Marchewki: Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy do niego obrane i pokrojone wzdłuż na pół marchewki, które podlewamy odrobiną wody, dodajemy 10-20 g masła , pokrojonego w kostkę, zmiażdżone łodyg mięty, sól
noteskulinarnyfigaracji tego, że lubimy próbować nowości to pewnie wcześniej czy później i tak te sosy wpadłyby Nam w ręce i chociażby z czystej ciekawości byśmy je wypróbowały. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra Otrzymałyśmy raptem 4 saszetki z sosami, po jednym z każdego smaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny - sos do warzyw(...)miałyśmy kilka przepisów na wykorzystanie tych sosów, jednak z racji tego, że miałyśmy sosów tak mało przygotowałyśmy warzywa zgodnie z przepisami na opakowaniach. Jako pierwszy przedstawiamy sos do marchewki z groszkiem. Marchewkę z groszkiem wprost uwielbiam i nie zgadzam się jedynie z opisem producenta, że opakowanie wystarcza do przygotowania 4 porcji warzyw, taką porcję najchętniej zjadłabym sama ;-) Robiłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle z oliwą. Zalać wodą i dusić na niewielkim ogniu aż marchewka trochę się rozgotuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę, wymieszać i przykryć, by się rozpuściła. Wymieszać z makaronem
Pasja SmakuSkładniki: 4 duże marchewki - 0.94 zł 1 puszka groszku - 1.39 zł 2 łyżki mąki pszennej - 0.37 zł 2 łyżeczki cukru - sprawy groszowe dajmy na to, że to będzie jakieś hmmmm 0.45 zł 1 łyżeczka soli - 0.04 zł ?? hehehe szczypta pieprzu 25 g masła - 0.74 zł CENA ZA DANIE : 3.94 zł Przygotowanie: Marchewki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę(...)Wkładamy do garnka gdzie wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli i 25 g masła. Zalewamy wrzątkiem tak aby tylko zakryć marchewkę i gotujemy aż do miękkości. Gdy marchewka jest już miękka dodajemy do niej odcedzony groszek, pozostawiając w osobnym naczyniu zalewę z groszku. Z zalewy robimy tzw zaklepkę - do zalewy dodajemy
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar(...)treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku
ClauditteMissCookingspróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki : 3 plastry schabu 3 łyżki quinoa 3 śliwki suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony imbir czosnek w płatkach(...)oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy na bok. Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy w kostkę. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy
Parowar Facetaczerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz majeranek chili natka pietruszki olej z awokado do smażenia Wykonanie(...)minut. Mnie naszło na pasztet rano. Więc rano namoczyłam fasolę, a za gotowanie jej wzięłam się dopiero po wieczorynce :) Gotowałam około 20 minut. Cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej z awokado i na rozgrzanym w pierwszej kolejności usmażyłam cebulkę, w momencie, w którym była szklista dodałam
Blondynka GotujeKotlety mielone z kapustą(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko- większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa- 0,3l wody Puree:- tyle(...)ziemniaków ile potrzebujesz- na rondelek ziemniaków 2 duże marchewki-3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać
Gotuj Z MuzykąNareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.Składniki:-główka młodej kapusty-kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa )-2 marchewki-1 pomidor-łyżka koncentratu pomidorowego-pęczek koperku-przyprawa warzywna i sól Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem(...)dodatkiem marchewek ( wody ok. 2 litry ) W międzyczasie kroimy kapustę. Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasionaa resztę kroimy w drobną kostkę. Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko.Marchewkę kroimy w kostkę. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki. Do pachnącej wędzonką wody
Maminek kulinarnyBarszcz biały na domowym zakwasie...Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.O pięknym czosnkowym zapachu.Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Mocno majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku(...)tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą
Gospodyni MiejskaZupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)łyżki octu spirytusowego;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać
Gospodyni Miejskasokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody;375 ml soku(...)czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz
Gospodyni Miejskauszkami, krokietami czy samymi ziemniakami.Polecam! Składniki:Zakwas/sok buraczany:2,5 kg czerwonych buraków;100 ml octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz(...)puściły sok.Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba.Barszcz czerwony:Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami.Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki, selera w grube plastry.Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać
Gospodyni MiejskaCałość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Pycha! Składniki:4 duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody;Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo-brokułowa...Delikatna i aromatyczna.Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła.Dodatek ziemniaków i koperku.A całość zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej(...)wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo - koperkowa...Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.Wiórki marchewki, pietruszki i selera.I mnóstwo aromatycznego koperku.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;4 średnie ziemniaki;1 średnia marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Do garnka
Gospodyni MiejskaKremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego(...)mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować
Gospodyni Miejskapuree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław. Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty, 2 średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty i marchewkę bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw, z tym, że im drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty
Wyprawy kulinarneBłonnikowy szał! Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka. Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie(...)szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta na tarce na drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką
Grunt to przepis!witamina szczególnie potrzebna zimą, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia, a także spożywamy mniej warzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru i kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne(...)owocach i warzywach korzystnie działa na naszą skórę i oczy, tak więc to smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana marchewka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz
Poezja smakuŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić
Moja Galeria SmakuDlatego kiedy tylko znajdę chwilę na przygotowanie czegoś własnego i CIEPŁEGO, robię to z wielkim namaszczeniem. Nawet, jeśli to taki ekspresowy banał jak te placuszki. Zrobiłam je z naszej marchewki, która jakimś cudem całkiem daje radę. Nie jest jej może wiele, ale przy takiej suszy i naszej nędzniutkiej ziemi, spodziewałam się jakiś łykowatych pokrak. I może rzeczywiście, najbardziej foremne(...)smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne, że można je urywać i podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim
les mirabellessmakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież nie od dziś zresztą wiadomo, że jest(...)trakcie pieczenia nastrajał mnie pozytywnie. Przepis na to smakowite ciasto dostałam kiedyś od koleżanki, jednak znacznie go zmodyfikowałam do własnych upodobań. Część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju
My simple kitchensobie ozdabiać marginesy w zeszycie haha :D Szkoda, że dzisiaj zostaje mi na to niewiele czasu... Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :) Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian. Składniki: 250 g marchewki 1 jabłko(...)mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na miękki puch. Wlać miód, dorzucić szczyptę soli oraz cynamon. Cały
My simple kitchenporanek. Deszczowe przed południe. Senne popołudnie. Ognista czerwień. Aromatyczne przyprawy. Mój kubek. Moja kawa. Mój autorski przepis, z którego jestem bardzo zadowolona. Aromatyczny karczek w połączeniu ze słodkawą marchewką i dynią w towarzystwie curry to niezwykła kompozycja smakowa. Idealna na rozgrzewający jesienny obiad :) Składniki: 600 g karkówki 600 g dyni 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 2-3 duże(...)marchewki 1 liść laurowy po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżeczki mąki po 2 łyżeczki keczupu i koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu sól, pieprz, przyprawa do mięs, curry Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany
My simple kitchenPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy
Słodko-Słony Świat IlonyZupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych dla naszego zdrowia. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Składniki: 1 pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu(...)śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę i pietruszkę. Gotować około 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki i gotować około 10 minut
Oryginalny smakSkładniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa do smażenia Wykonanie: Platki kruszymy na mniejsze kawałki.Mięso zmielone ,przekładamy do salaterki ,gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy płatki .Dodajemy marchewkę i cebulkę. Doprawiamy solą i formujemy kotleciki.Smażymy na oliwie z obu stron. Takie kotleciki to dobry sposób na "przemycenie" trochę marchewki
w mojej kuchnizwieńczenie Festiwalu Tygodnia Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione marchewką, ananasem, orzechami włoskimi i mnóstwem aromatycznych przypraw. Wykończone serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Wyglądają i smakują po prostu świetnie. :) Oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie. :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 babeczek Czas przygotowania 10 minut(...)minut pieczenia Składniki: Na babeczki: 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki pokojonego w kostkę świeżego ananasa 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki zmielonych goździków ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli
Kolizje Smakówmarchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku - marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy świetny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Składniki: Ciasto: 2/3 szklanki mąki(...)pszennej 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 100 g posiekanych orzechów włoskich 120 g ananasów z puszki 120 g startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Krem: 150 g serka philadelphia 150 ml śmietanki kremówki 30% ok. 1/2 szklanki
Słodka StronaZapraszam na w pełni dietetyczne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Jest idealne, pachnie cynamonem i imbirem. Jest zdrowe, zawiera dodatek miodu oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki(...)cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać marchewkę. W innej misce wymieszać mąkę
Chocolate Muffin BlogSurówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula; Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)smaku. Sposób przygotowania: Kapustę odcinąć z soku (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych surówek, może przepłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą), drobno pokroić. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier
Gospodyni Miejskaryżu z obiadu. Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie
Ugotowaćzapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki
Poezja smakumarchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno się od niego oderwać(...)waniliowej ) 2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich (200 g) 130 g oleju rzepakowego 4 jaja 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa (odsączonego z puszki) (ok. 300 g) 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (ok. 300 g) Składniki kremu: 4 x 135 g serka śmietankowego (używam takiego ) 140 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki
Moja Delicjaporcji: Kilkanaście Czas przygotowania: 30 minut + czas potrzebny na ugotowanie ryżu Składniki: Wędzona makrela (ok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała. W między czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy
Kolizje Smakówjakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny raz chciałam je kupić, więc, oczywiście, akurat tego dnia musiało zabraknąć). Dodałam(...)najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu 2 łyżki masła sól pieprz dodatkowo: solone orzeszki ziemne grzanki Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedna z moich ulubionych surówek. Po przygotowaniu surówki warto odstawić ją na jakiś czas do lodówki aby marchewka puściła swój "sok". Składniki: 3 duże marchwie 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę(...)obieramy i ścieramy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na moment. Do marchewki dodajemy majonez, śmietanę i mieszamy. Odstawiamy na około godziny do lodówki aby marchewka puściła swój
Amatorka kuchennaAzjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem(...)kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół
Poezja smakuproste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę. Składniki:pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki3 duże marchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy(...)łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody
Smaki BrazyliiPiekąc z nią jednak zastanawiałam się nad godnym substytutem - wypieki z dodatkiem dyni bowiem bardzo nam smakują, no i wiadomo - ten kolor... Najbardziej do dyni podobna wydaje mi się marchewka, a że dziwnym trafem miałam kilka w domu, postanowiłam przetestować swoją teorię. Upiekłam bułeczki z musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne(...)kolor... Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepło i na zimno do kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;2 łyżki majonezu.Marynata:1 łyżka miodu;3 łyżki ciemnego sosu sojowego;2 łyżki oleju;4 łyżki musztrady;1 łyżka przyprawy do kurczaka(...)lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki.Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki.Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać.Po upływie 2 - 3 godzin (lub całej nocy) kurczaka wyjąć
Gospodyni MiejskaBigos z cukinii...Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu.Pyszna odmiana tradycyjnego dania.Polecam! Składniki:1 kg cukinii;500 g pieczarek;250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez;4 duże marchewki;2 duże pietruszki;1 średni seler;2 duże cebule;1 duża(...)przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor.W garnku
Gospodyni MiejskaSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodać do gulaszu
Oryginalny smakzimno.Składniki:Mus:300 g filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety(...)kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakpowiecie na koreczki pingwinki? Przesłodkie stworki wykonane z czarnych oliwek, marchewki i kremowego serka. Idealne na imprezy, jako dekoracja talerza. Nie są skomplikowane w wykonaniu. Składniki: oliwki czarne serek kremowy 1 szt marchewka łosoś wędzony w plastrach feta małe wykałaczki Wykonanie:Oliwki odsączamy, marchewkę obgotowujemy, łososia dzielimy na małe kawałeczki. Marchew kroimy na plastry i w każdym wycinamy(...)większą i mniejszą oliwkę. W większej wycinamy trójkąt i środek wypełniamy serkiem kremowym i kawałkami łososia. W mniejszą oliwkę, w miejsce po usunięciu pestki wkładamy mały trójkąt wycięty z marchewki. Teraz składamy nasz koreczek. Na wykałaczkę nabijamy głowę pingwina następnie brzuszek i na koniec całość wbijamy na nóżki z plastra marchwi.Gotowe koreczki układamy na plastrach fety, imitują one kawałki lodu
Malinowe Pocałunkizaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy
Tajskie smakiSkładniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
prawdziwe jedzenieCzasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem owocowego, czy warzywnego. Nasz dziesiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczeniaIlość porcji(...)12Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów 200g mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem
Kolizje Smaków