włoszczyzną.Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku;3 suszone grzyby;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;3 litry zimnej wody;Sól;Pieprz(...)Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć
Gospodyni Miejskakulinarnego blogowania m.in. poprzez projekt BlogerChef.Wracając do przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego 2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g) - 3 duże sztuki 100 g suszonej żurawiny masło i kasza manna - do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść
Grunt to przepis!Jesień powoli zastępuje zima, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zasmakować w tym słodkim jesiennym zestawieniu jabłek, marchewki i orzechów z czekoladą. Wszystkie składniki dostępne są w sklepach przez cały rok, ale myślę, że i jabłka, i orzechy właśnie teraz są najlepsze. Jeśli nie przepadasz za marchewką lub nie lubią jej Twoje pociechy, spróbuj w tej postaci(...)przemycić. Zuzia rzadko je warzywa, w ostatnich miesiącach prawie nie je marchewki. Ale mus jabłkowo-marchewkowy, podobnie jak przecierowe soki na ich bazie, zjadła bardzo ochoczo. Nawet się zdziwiłam. Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka
Anioszek w kuchnitych wszystkich piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku(...)Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana
Poezja smakubyła na "Nie". Nie pomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować dodatek marchewki tu i tam okazał się nieuchronny i tak naturalny(...)dziś nie wyobrażam sobie by mogło jej zabraknąć w mojej kuchni. Lubię ją jako dodatek, ale ostatnio jeszcze bardziej, gdy dominuje. Tak jak w zupie z marchewki z kuminem i mleczkiem kokosowym lub jak w odkrytej ostatnio sałatce, która w upalne dni wystarcza na lekki lunch lub obiad. Brak mi słów, by opisać jak bardzo jest pyszna! Cudownie
KUCHARNIAMłoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g); 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem; 1 średnia marchewka; Pęczek koperku; 1/2 łyżki vegety; 125 ml słodkiej śmietanki(...)spirytusowy); 1,5 łyżki mąki pszennej; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; 1 litr + 250 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka wlać 1 litr zimnej wody i zagotować. Do gotującej
Gospodyni MiejskaMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam), ale wyróżnia się przede wszystkim ostrym smakiem nadanym przez czosnek, ostrą papryczkę i pieprz. 1 kg marchewki 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 1 kawałek długości 1 cm małej ostrej papryczki(...)Uwaga! Podana ilość czosnku, ostrej papryki i pieprzu sprawi, że surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić
Trzeci talerzOdwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej Obrane i umyte marchewki(...)kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej tyle, aby marchewka była przykryta), dodajemy masło, marchewkę, sól, pieprz i cukier. Gotujemy ok. 12 minut (powinna być al dente). Groszek płuczemy na sitku. Mąkę rozprowadzamy w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy rozetrzemy grudki, wlewamy do marchewki (jeśli są grudki, przecieramy przez sitko). Dodajemy groszek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem
mojewypiekiinietylkomiłości do chipsów z jarmużu, nadszedł czas mojego romansu z chipsami z marchewki. Wprawdzie trzeba poświęcić nieco czasu na obieranie i krojenie marchewek, ale naprawdę warto. Otrzymamy pyszne, chrupiące, lekko słodkawe chipsy. Idealna alternatywa dla sklepowych, doskonałe dla każdego członka rodziny. Nawet dzieci z wielką ochotą będą po nie sięgać J Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji(...)Składniki: 1 marchewka 1,5 łyżki oleju Ulubione przyprawy: np. szczypta soli, tymianek i słodka papryka Marchewkę myjemy, odcinamy końce i obieramy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli mamy odpowiednią tarkę to korzystamy z niej. Ważne jest by wszystkie plastry miały mniej więcej podobną grubość. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Do miseczki (najlepiej zamykanej) wlewamy olej i wsypujemy przyprawy, mieszamy
Kolizje SmakówJako dziecko wybierałam sam groszek, marchewki nie tolerowałam. Obecnie na szczęście mi przeszło i marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu. Składniki: opakowanie gotowej mrożonki marchewki z groszkiem lub 4 marchewki i 250 g groszku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie Obrane marchewki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka(...)zalewamy wodą – mniej więcej tak, żeby do połowy były zakryte (jeśli mamy mrożonkę, to ją zalewamy). Gotujemy, aż marchewka będzie dość miękka (ale nie rozpadająca się). Dodajemy groszek. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki zimnej wody (nie powstaną wtedy grudki) i zagotowujemy, cały czas mieszając. Zasmażkę dodajemy do marchewki i groszku. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarnelata płacze deszczem ponurym. A ja mam ochotę na ciepłe kolory! Jeśli nie za oknem, to na talerzu. Wybieram pomarańczowy. Jest soczysty i pełen energii. Sięgam po marchewkę, z którą przyjaźnię się coraz bardziej (o naszych początkach pisałam tu - klik ). I jak to w przyjaźni bywa, nie zawodzi mnie. Zgadza się na pomysł, by zrobić z niej kluski(...)nucie smakują naprawdę wybornie. Podałam je z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry. Jesień na talerzu niezwykle nam smakowała. Was też gorąco namawiam do takiego jesiennego spotkania z marchewką! Będzie bardzo smacznie:) MARCHEWKOWE GNOCCHI /na 2-3 porcje/ 370 g marchewki (u mnie 4 średnie marchewki) 1 żółtko 1 cebula 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku
KUCHARNIAkiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha! Składniki:5 średnich ziemniaków;3 średnie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu(...)Pęczek szczypiorku;2 płaskie łyżki majonezu;3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka musztardy;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków
Gospodyni Miejskamnie mógłby trwać cały okrągły rok :) Dziś pomysł na prostą warstwową sałatkę, która na każdej imprezie robi furorę. Dla fanów śledziowych nowości pozycja obowiązkowa!Składniki:- 800 g matiasów- 5 marchewek- 5 ziemniaków- 4 cebule- majonez- kostka rosołowa (można zastąpić solą)- pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki - w jednym będziemy gotować ziemniaki(...)mundurkach, w drugim zaś obrane całe marchewki z dodatkiem kostki rosołowej, lub zamiennie soli. W międzyczasie kroimy matiasy w małą kostkę, tak samo traktujemy cebulę. Gdy ziemniaki będą ugotowane, obieramy je ze skórki, marchewkę studzimy. Teraz przygotowujemy tarkę, gdyż pierwszą warstwą naszej sałatki będzie potarta marchewka. Na niej rozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna
Kulinarne zapędy KokosaCiasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem(...)był smaczny...następnym razem dam ciut mniej cukru, bo był troszkę za słodki, ale to kwestia smaku..pomysł na taki dżem znalazłam tutaj. 0,4 kg marchewki 1 puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku
Moje domowe kucharzenie