Fasolka z groszkiem i marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że groszek może być tylko z marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą fasolkę. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań. Ja robię fasolkę z marchewką pół na pół(...)gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa. Do pozostałej wody przekładamy z powrotem marchewkę, fasolkę oraz odcedzony groszek konserwowy. Zagotowujemy całość. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku
Walijskie PichcenieKotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki(...)masy mięsnej formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami
Kuchnia Danusiodkrywam całkiem inny jej smak. Robiłam już z koperkiem, melisą, oprószaną . Teraz wypróbowałam dodanie do niej tymianku. Muszę przyznać, że zestawienie smaków bardzo udane tym bardziej, że użyłam marchewki ugotowanej w wywarze .Dodanie soku i skórki pomarańczowej nadaje jej nutkę kuchni sycylijskiej - choć nie mam pojęcia czy jada się tam marchewkę z groszkiem jako jarzynkę. Czas :30 minut(...)Składniki : 4 marchewki ugotowane ( z rosołu lub innejklarownej zupy lub wywaru na zupę) 1/2 puszki drobnego konserwowego groszku 4 łyżki usiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżka masła szczypta soli 4 łyżki soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej Wyjętą z rosołu marchew ostudzić. Marchewki pokroić w drobną w kosteczkę . Odsączyć groszek . Wymieszać marchew, groszek, masło . Dodać sok pomarańczowy
Buniabaje w kuchniNajprostsze połączenie marchewki z jabłkiem. Ja lubię takie surówki , niekoniecznie do obiadu. Można zjeść ją na podwieczorek. Zachęcam do spróbowania. Surówka z marchewki i jabłka Składniki : * marchewka * 2 średnie jabłka * sok z cytryny * cukier Przygotowanie : Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wedle
Magiczne Życie Martyletnia sylwetko, wróć! i inne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny. To bomba witaminowa - mnóstwo witaminy A i C, pielęgnujmy swój wzrok(...)skórę i układ odpornościowy! Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej;)) 3-4 łyżki
Symfonia Smakówtakich momentach, oprócz innych domowych sposobów typu rosołek lub herbatka z imbirem najlepiej sprawdzają się świeżo wyciskane soki. Na katar i grypę świetny jest sok z pomarańczy i marchewki , którego przepis prezentowałam Wam tutaj . Dużo witamin dostarczy nam również sok jabłkowo – marchewkowy . Soki robi się bardzo łatwo i szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w sokowirówkę. Jeśli dodacie do takiego(...)oleju lnianego), przyswoicie więcej witamin. Składniki: (2 porcje) 0.5 kg marchwi 1 kg jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka oleju dobrej jakości (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka i marchewki umyć, obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok. Wlać sok z cytryny oraz olej, wymieszać. Przelać do szklanek. Od razu podawać. The post Sok z jabłek
Moja DelicjaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Glazurowana marchewka w miodzie jest smacznym dodatkiem do obiadu, może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Słodycz marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis Post Glazurowana marchewka z sezamem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepierwsze danie będzie w sam raz. Tym sposobem została mi odpowiednia ilość, żeby następnego poranka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna.Miałam marchewki, i zastanawiałam się, jak się do nich zabrać. Wersje z pomarańczą czy mleczkiem kokosowym są pyszne, wielokrotnie je testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego(...)wtedy na blogu Everyday flavours znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną ciecierzycą.Cieciorkę uwielbiam, dałabym się za nią pokroić. Na prażoną miała ochotę od dawna, ale jakoś ciągle było nam nie po drodze... A szkoda, bo jest przepyszna! Świetnie nadaje się do pogryzania zamiast chipsów - następnym razem zrobię ją właśnie po to, bo bardzo ciężko było
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmacznego!Dziś przypomniałam sobie, że podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci. Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia!Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez, pieprz, sól Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy(...)studzimy. Marchewkę i selera wysypujemy na durszlak, przelewamy wodą. Kolejno ogórka i szynkę kroimy w kostkę. Dajemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Kuchnia moimi oczaminich zakochany (i ja również).Składniki:100 g kaszy jaglanej1/2 cebuli3 duże marchewkiKurkuma, sól, pieprz, curry, papryka słodkaOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kasze jaglaną ugotować ze szczyptą soli, odstawić do wystygnięcia. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć z kaszą jaglaną i doprawić. Smażyć na odrobinie oleju. Kotleciki mogą wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy(...)talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek
Czarnawisienkaprzywołuje wspomnienie lata, słońca i przygód. Zapach wiąże się ze szczęśliwymi latami przedszkola i szkoły. Klasyka naszego… i zapewne Waszego dzieciństwa. Surówka z tartego jabłka i marchewki. Uwielbiałam ją za czasów bycia dzieckiem i uwielbiam ją teraz. Uwielbieniem tym zaraziłam moje dzieci, a one mam nadzieje kiedyś (za jakieś 100lat:) zarażą swoje. Idealny dodatek do obiadu, jako(...)przekąska, czy na kolacje. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jabłka 1 duża marchew Marchewkę i jabłko myjemy oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy zamiar zjeść później warto ją skroić sokiem z cytryny by nie ściemniała. Smacznego
Kolizje SmakówTradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie(...)osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy
VioletoweKucharzenieupoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1(...)nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni
Czerwona Porzeczkatymianekkoperek albo pietruszkagarść prażonych na suchej patelni pestek dyniolej sezamowy albo olej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie(...)misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit MałgorzatyKlasyk na polskim stole, choć w wielu domach różnie się go przyrządza.Składniki:400 g marchewki z groszkiem - używam mrożonkiodrobina wodysólcukier1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Marchewkę z groszkiem przekładamy do rondelka, dodajemy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Jeśli woda wyparuje, to dolewamy.2. Kiedy warzywa są już miękkie (osobiście lubię jak marchewka jest bardzo mięciutka), dodajemy sól i odrobinę cukru
Kuchnia domowa Ani