witamina szczególnie potrzebna zimą, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia, a także spożywamy mniej warzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru i kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne(...)owocach i warzywach korzystnie działa na naszą skórę i oczy, tak więc to smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana marchewka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz
Poezja smakuŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić
Moja Galeria SmakuDlatego kiedy tylko znajdę chwilę na przygotowanie czegoś własnego i CIEPŁEGO, robię to z wielkim namaszczeniem. Nawet, jeśli to taki ekspresowy banał jak te placuszki. Zrobiłam je z naszej marchewki, która jakimś cudem całkiem daje radę. Nie jest jej może wiele, ale przy takiej suszy i naszej nędzniutkiej ziemi, spodziewałam się jakiś łykowatych pokrak. I może rzeczywiście, najbardziej foremne(...)smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne, że można je urywać i podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim
les mirabellessmakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież nie od dziś zresztą wiadomo, że jest(...)trakcie pieczenia nastrajał mnie pozytywnie. Przepis na to smakowite ciasto dostałam kiedyś od koleżanki, jednak znacznie go zmodyfikowałam do własnych upodobań. Część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju
My simple kitchensobie ozdabiać marginesy w zeszycie haha :D Szkoda, że dzisiaj zostaje mi na to niewiele czasu... Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :) Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian. Składniki: 250 g marchewki 1 jabłko(...)mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na miękki puch. Wlać miód, dorzucić szczyptę soli oraz cynamon. Cały
My simple kitchenporanek. Deszczowe przed południe. Senne popołudnie. Ognista czerwień. Aromatyczne przyprawy. Mój kubek. Moja kawa. Mój autorski przepis, z którego jestem bardzo zadowolona. Aromatyczny karczek w połączeniu ze słodkawą marchewką i dynią w towarzystwie curry to niezwykła kompozycja smakowa. Idealna na rozgrzewający jesienny obiad :) Składniki: 600 g karkówki 600 g dyni 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 2-3 duże(...)marchewki 1 liść laurowy po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżeczki mąki po 2 łyżeczki keczupu i koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu sól, pieprz, przyprawa do mięs, curry Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany
My simple kitchenPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy
Słodko-Słony Świat IlonyZupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych dla naszego zdrowia. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Składniki: 1 pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu(...)śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę i pietruszkę. Gotować około 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki i gotować około 10 minut
Oryginalny smakSkładniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa do smażenia Wykonanie: Platki kruszymy na mniejsze kawałki.Mięso zmielone ,przekładamy do salaterki ,gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy płatki .Dodajemy marchewkę i cebulkę. Doprawiamy solą i formujemy kotleciki.Smażymy na oliwie z obu stron. Takie kotleciki to dobry sposób na "przemycenie" trochę marchewki
w mojej kuchnizwieńczenie Festiwalu Tygodnia Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione marchewką, ananasem, orzechami włoskimi i mnóstwem aromatycznych przypraw. Wykończone serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Wyglądają i smakują po prostu świetnie. :) Oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie. :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 babeczek Czas przygotowania 10 minut(...)minut pieczenia Składniki: Na babeczki: 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki pokojonego w kostkę świeżego ananasa 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki zmielonych goździków ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli
Kolizje Smakówmarchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku - marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy świetny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Składniki: Ciasto: 2/3 szklanki mąki(...)pszennej 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 100 g posiekanych orzechów włoskich 120 g ananasów z puszki 120 g startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Krem: 150 g serka philadelphia 150 ml śmietanki kremówki 30% ok. 1/2 szklanki
Słodka StronaZapraszam na w pełni dietetyczne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Jest idealne, pachnie cynamonem i imbirem. Jest zdrowe, zawiera dodatek miodu oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki(...)cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać marchewkę. W innej misce wymieszać mąkę
Chocolate Muffin BlogSurówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula; Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)smaku. Sposób przygotowania: Kapustę odcinąć z soku (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych surówek, może przepłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą), drobno pokroić. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier
Gospodyni Miejskaryżu z obiadu. Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie
Ugotowaćzapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki
Poezja smaku