mianowicie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami. Była pyyyszna. Więc się dzielę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego z szynki opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka) puszka kukurydzy 2 opakowania sosu 4 sery z brokułami mała śmietana 18% 200 gr startego sera mozarella pół kostki rosołowej majeranek, sól, papryka słodka 3 łyżeczki oleju Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać, pokroić
Mama z miastaRobiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka bulionu przyprawa maggi jak ktoś
Mama z miastacudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki) 2 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli 3/4 szklanki bulionu maggi Wykonanie: 1.Cukinie myjemy, suszymy
Mama z miastabiedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej 12 lub 18% liść laurowy, dwa ziela angielskie, kostka rosołowa
Mama z miastapyszne ciasto marchewkowe! Nawet mój synek, który jest bardzo wybredny jeśli chodzi o wypieki stwierdził, że jest pyszne! Właściwie można powiedzieć, że upiekłam 2 pieczenie przy jednym ogniu, bo marchewka pochodziła resztek po wyciśniętej w sokowirówce marchwi. Znalazłam ten przepis i trochę go zmodyfikowałam: Składniki: - 2 jajka - 2 szklanki marchewkowych wiórów - 0,5 szklanki oleju rzepakowego (ja używam rozpuszczonego masła
Mama z Motylemjajkiem. Wariacje są dowolne. W oryginalnym przepisie dodany był jeszcze tarty żółty ser - pewnie pomagał zlepić składniki, ale jajko też daje radę. Chociaż serek kusił... Co dodałam? 1 tartą marchewkę 1 łodygę selera naciowego - zostało mi od wegańskiego spaghetti 1/2 pęczka pietruszki trochę szczypiorku - bo akurat miałam w lodówce 1/4 czerwonej papryki * szynkę - to jest opcjonalne - ja dodałam do połowy
Mama z MotylemOstatnio zainteresowały mnie warzywne burgery, jest to przepyszna alternatywna dla tradycyjnego mięsnego burgera. Wegetariańskie burgery można przygotowywać z buraków, marchewki pietruszki, czy nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego. Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie
Receptura smakucoraz bliżej dlatego chciałabym Wam zaproponować korzenne muffiny marchewkowe! Są one doskonałą alternatywą dla tłustych makowców, a także pomysłem na świąteczny wypiek dla alergików :) Składniki suche: - 1 marchewka - 1 jabłko - 1 szklanka mąki gryczanej - 0,5 szklanki mąki jaglanej - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,25 łyżeczki imbiru - 0,25 szklanki zmielonych
Receptura smakumiodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 8 listków laurowych 10 ziaren jałowca 10 ziaren
Codziennik Kuchennyznaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia
Pichceniomaniaminut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze, gdy we włoszczyźnie jest dużo marchewki. Tak przygotowany wywar gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie studzimy. Marchew, grzyby drobno kroimy, możemy zmiksować, podobnie natkę i część korzenia pietruszki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Mięso ryby oddzielamy od skóry
MarcinChefSKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 kostka rosołowa 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach ( opcjonalnie ) 3 łyżki oleju 200 g serka topionego kremowego natka pietruszki parmezan
Kulinarne Fantazje Mariolikupuję gotowe śledzie w słoiku.O to kolejny ,fajny przepis na śledzie. 1 kg.filetów śledziowych 20 fag.czerwonej cebuli 20 dąb.papryki konserwowej 15 dąb.ogórków konserwowych Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych 500 ml.mleka do namoczenia śledzi 2 łyżki majeranku 500 ml.oleju Marynata: ******************** 250 ml.octu białego 10% 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy
Pobite gary BarbaryCiasto można przygotować w ostatniej chwili. Wzbogaciłam je tykwą ale możemy zastąpić ją marchewką lub dynią. Nie zawiera zbyt wielu bakalii. Składniki 2,5 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3 łyżki miodu 1/2 szkl startej tykwy 125 g masła lub margaryny 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl rodzynek i żurawiny 1 łyżka przyprawy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty