marchewka - 20163 przepisów (strona:786/1345)

Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 241

startą marchew między  warstwami kapusty. Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną marchewkę z dodatkiem kapusty. Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem • 2kg marchwi / waga po obraniu /, • 40g soli kamiennej, • Pęczek natki pietruszki, • Kawałek startego

Leśny Zakątek
Rosół żołądków i kurczaka 198

zalać wodą, tyle żeby były przykryte. Zagotować i gotować minutkę. Przelać żołądki przez durszlak i przelać zimną wodą. Pokroić żołądki na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki, ziarenka ziela angielskiego. Cebulę przypiec na płomieniu lub obsmażyć na suchej patelni. Lekko zarumienioną dodać do garnka.Pałki kurze umyć, oczyścić i dodać do garnka. Część natki pietruszki wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Cukiniowe spaghetti z cielęcymi kotlecikami 302

Próbowaliście kiedykolwiek spaghetti z warzyw? Marchewka, batat, bakłażan, pietruszka… Każde warzywo do jego przyrządzenia jest wspaniałe. Jednak dzisiaj postanowiłam zrobić spaghetti z cukinii. Do tego dodatku możecie przyrządzić dowolne mięso czy rybę. W tym przepisie, zrobiłam kotleciki z cielęciny w panierce z płatków jaglanych. Są idealnie chrupiące i miękkie w środku. Zamiast tego mięsa, można użyć np. kurczaka

Jaglusia
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 209

Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym innym. Suszone owoce i przyprawy korzenne zapewniają niebywały smak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak duszony w warzywnym sosie 139

Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy

VioletoweKucharzenie
Krem kokosowo-dyniowy z marchewką i batatem 139

biegania po kilkanaście razy w pewne miejsce. Składniki na 4-6 porcji, jeśli chcecie więcej zupy-odpowiednio zwiększcie ilość 2 puszki pomidorów konserwowych wysokiej jakości (czytajcie skład) 3 marchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół szklanki gotowanej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 mała łyżeczka curry

Z Kuchni Do Kuchni
Solianka 198

wołowiny     10 dag kiełbasy wieprzowej     10 dag boczku     10 dag wędzonej słoniny     2 marchewki     2 cebule     4 ząbki czosnki     1 pietruszka     pół selera     średni por (zielona część)     2 łyżki smalcu

Bon Appetit Małgorzaty
Przepyszny żurek 172

łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu

Wołowina od rekina
Zupa kapuściana 176

lubi kapuśniaku? ;)   Zupa kapuściana Składniki : porcja rosołowa lub udka bądź skrzydełka 200 g kapusty kwaszonej około 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 600 g ziemniaków 350 g kiełbasy 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku  olej  Przygotowanie : Do garnka przekładamy porcję rosołową, zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz z sarniny 217

Składniki : mięso z sarny ok. 50-70 dag 2 marchewki mały seler czerwone wino ok. 1- 1 1/2 szklanki czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku tymianek, rozmaryn, szałwia 1 świeża lub suszona papryczka chili liść laurowy, sól, pieprz czarny, olej do smażenia, a kto może użyje smalec Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zalać winem i gotować prawie

Proste Potrawy
Kurczak pieczony z farszem ziemniaczanym 247

przede wszystkim najpierw trybując go. Wyszło pysznie i śmiało mogę polecić tę wersję wszystkim lubiącym zarówno kurczaki jak i ziemniaki. Do takiego kurczaka faszerowanego podałam pieczony topinambur i duszoną marchewkę z jabłkami. Smaczna Pyza zaprasza na przepyszne ptaszysko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 166

liście laurowe    - kilka ziaren ziela angielskiego    - kilka ziaren pieprzu    - 30 dag mięsa wieprzowego z kością,    - 5 ziemniaków    - 2 marchewki    - 1 pietruszka    - kawałek selera    - biała część pora 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu

Apetyczna babeczka
Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością 205

samym początku. Stal daje się bez problemu umyć, a żeby uzyskać piękny połysk wystarczy zwyczajnie go wytrzeć bez konieczności długiego polerowania. Pojemność garnka pozwala przygotować np. zasmażane buraczki czy marchewkę na ciepło do obiadu (na 3-4 osoby nie potrzeba większego garnka) lub ugotować budyń czy kisiel na deser albo ugotować zupę na 2-3 osoby. Wewnątrz garnka znajduje się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka z fasolki konserwowej 181

serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam. Składniki: 2 puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 2 puszki mleka kokosowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 20 dag kiełbasy chorizo (można zastąpić salami albo kabanosami) 3 szczypty chilli

Pobite gary Barbary
Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi 241

przez ok 1,5 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem aby kurczak się przyrumienił. Kurczaka podałam z pokrojoną w słupki marchewką i skorzynerą, skropioną oliwą, solą i tymiankiem, pieczoną przez 20 min razem z kurczakiem, Dla dekoracji i dodatkowego akcentu smakowego dodałam ziarenka granata

W kuchennej krainie