Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały
Zasmakuj KuchniMój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli i dla niego przygotowałam wersję ze sparzonym warzywem. Dzięki temu zabiegowi nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu
zadanie-gotowanietego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony
Pobite gary Barbaryszybko na obiad wykorzystując mix sałat, jest bardzo smaczna i lekka. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub jako samodzielnie np. na kolację. Składniki: 1 opakowanie mix sałat z marchewką 3 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę wyjmujemy z opakowania, przekładamy do miski. Ogórki
Bajeczna Kuchniachłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Majeranek 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy
Bajeczna Kuchniaprzełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować
Gotowanie jest łatwesercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka gałazek tymianku 1 łyżka mąki włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera) 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, chilli do smaku pietruszka do dekoracji Zalej serca niewielką ilością wody, zagotuj. Po krótkim obgotowaniu odlej wodę z gotowania. Obierz włoszczyzną
Gotuj Sam!dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób) 100 g kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej
Gotuj Sam!sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą. Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 200 g kaszy owsianej 500 g filetu z łososia 2 młode marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego sok z cytryny sałata strzępiasta do dekoracji Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw
Gotuj Sam!się więc dział dietetycznie :) Na początek lekka zupka. przepis na dwie porcje. Dietetyczna zupa z młodych warzyw 1 niewielka pierś z kurczaka młode niewielkie warzywa: 1 seler 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 buraczki sól i sok z cytryny do smaku Obierz warzywa. Zetrzyj w łezkę buraczki. Pozostałe pokrój w plasterki. Zalej warzywa wodą (ok 3 szklanek
Gotuj Sam!Gwarancja 2 lata 3 lata gwarancji Zupa ogórkowa - najpierw ważenie ogórków, później siekanie. W tej samej misie rozdrobniona cebula (w kilka sekund) i podduszona na maśle. Później dodana marchewka (też rozdrobniona). Zupa ogórkowa - dzięki obrotom wstecznym nóż działa w drugą stronę, czyli nie miksuje zupy, tylko delikatnie ją miesza. Wyrabianie ciasta drożdżowego. Nie doczytałam w przepisie, że rodzynkami
bistro mamabardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. Ryba po grecku Składniki : 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 por 4-5 marchewek 3-4 pietruszki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 zierenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia 600-700g białej ryby
Codzienne Gotowanieszklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, tymianek 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba marchew ok 3/4 - 1 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do placków odłożyłam 2 kubki o pojemności 250 ml, resztę (1 kubek) zostawiłam do ciasta piernikowo-marchewkowego "zobacz TUTAJ" ,mamy sok, ciasto i placki
W Mojej Kuchni Lubięsłodkie, że mnie z powodzeniem zastępują deser. Polecam wyrzucić z diety sklepowe slodycze, a zaczniemy o wiele mocniej odczuwać słodkie smaki, płynące z owoców i bakalii, a nawet marchewki i pietruszki :). Czytaj więcej
Kasia Sarnasmażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, cukier, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Z nóg można ugotować bulion z dodatkiem włoszczyzny i przypraw (6 nóg gołębia, 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki, szalotka, 2 ziarna pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego – zalać wodą, tylko tak, aby przykryć. Ugotować bulion.), ale można również dodać je do sosu razem ze skrzydełkami i korpusami. Przecedzić
królestwo garów