pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: • 700 g miąższu dyni • 2 marchewki • 1 cebula • 1/2 szklanki soku z pomarańczy • 1/2 ostrej papryczki • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku • sól, pieprz do smaku • po 2 łyżki masła i oliwy
To co kochamgałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo „flaczki” było bardzo kontrowersyjne. Składniki: • 500 g boczniaków • 2 marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • gałka muszkatołowa do smaku • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oliwy • natka pietruszki
To co kochamchrupiące dzięki orzechom i migdałom, a przy tym bardzo aromatyczne. Trudno znaleźć dobry przepis na ciasto z dodatkiem mokrych składników typu dynia, cukinia czy marchewka. Ja inspirowałam się… swoją książką kucharską na blogu i przepisem na Murzynek bardzo czekoladowy. Próbowałam różnych receptur, nawet ze znanych blogów kulinarnych, niestety wychodziły zakalce, które
To co kochamsprawą mrożonego zielonego groszku, który połączyłam z puree ziemniaczanym. Takie ziemniaczki wprawiają w dobry nastrój, a do tego pomarańczowa surówka z marchewki i mamy ferię barw na talerzu. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity i smaczny! Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 opakowanie mrożonego groszku • 100 g masła • 4 łyżki kwaśnej
To co kochamwątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 duża cebula • sól, pieprz • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 30 g grzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa
To co kochamdodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: • 4 małe marchewki • 2 małe pietruszki • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku
To co kochamwalorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść
To co kochamskład wchodzą takie witaminy, jak B1,B2, B6, C oraz witamina E, • jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie, • w goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu, oraz kwas
To co kochampomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty do osolonego wrzątku. Planuję jeszcze vegetti z marchewki, ogórka i rzodkwi, czym z pewnością pochwalę się na blogu. Składniki: • 4 małe cukinie • kilkanaście pomidorków koktajlowych Pesto orzechowe • garść liści bazylii • garść liści botwinki • 3 łyżki orzechów laskowych
To co kochampodawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: • 1 młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 kg żeberek • sól, pieprz, kurkuma • ziele angielskie, liście laurowe • natka selera i pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. • Żeberka
To co kochamzmieloną oraz 3 jajka. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym ostudzeniu. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu, u mnie bez marchewki, bo zjedliśmy ją z rosołem • 3 ziemniaki ugotowane • 1 szklanka śmietanki 30% • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego • 1 szklanka śliwek suszonych • sól, pieprz do smaku • gałka muszkatołowa • 2 łyżki
To co kochamsosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i 3 całe cebule • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1/2 szklanki tłuszczu zdjętego z wierzchu rosołu • 3 jajka • 200 g obranych pistacji • sól, pieprz do smaku
To co kochamwychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2 marchewki • 2 małe pietruszki • 2 łodygi selera naciowego • 1 duża cebula • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku
To co kochampolane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, przez
To co kochamnajlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera i pora • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz
To co kocham