marchewka - 20163 przepisów (strona:791/1345)

Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 156

jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę

Pichceniomania
ODŚWIĘTNY PASZTET - PRZEPIS RODZINNY 177

Mój ulubiony przepis na rodzinny PASZTET.Prosty,tani i bardzo smaczny. 10 porcji kurzych marchewka pietruszka seler cebula por sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystko razem  ugotować na małym ogniu do miękkości.Mięso z porcji obrać i zmielić wraz z warzywami.Wywar zostawiamy sobie jako rosół.Możemy go zapasteryzować.     20 dag.pieczarek 20 dag.podgardla 5 dag.namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych 1 cebula

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wigilijna zupa grzybowa 162

smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora (10 cm) 1 mała cebula 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła

Kulinarne Inspiracje
Kotlety z kurczaka w musztardowej panierce i "Ekspozycja" 150

Jajko rozbełtać z musztardą. Kotlety obtaczać w masie jajeczno-musztardowej, a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać np. na surówce z fenkułu i marchwi . Dawno nie czytałam tak wciągającej książki! Co tam prawie 500 stron - dobra sensacja warta przeczytania za jednym razem (z przerwami na kawę lub herbatę). I taka jest "Ekspozycja" Remigiusza Mroza

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z topinamburu, buraka, marchwi i jabłka 146

Pełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza

Ze smakiem i z pasją
Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej 200

sól i pieprz do smaku  panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu spirytusowego 1 cebula pokrojona w plasterki 1 marchewka (obrana i pokrojona w plasterki) 4 liście laurowe 4 ziarna pieprzu  7 ziaren ziela angielskiego  4 łyżeczki cukru 1,5 cm korzenia imbiru (obrany i posiekany) 2 goździki

Niezły Młynek
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 116

mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.  3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.   4. Beszamel: Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno

Kuchnia Paulettes
MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 156

diecie.  Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :)  Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką,  kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :)  Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony

Kuchnia Paulettes
MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 156

diecie.  Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :)  Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką,  kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :)  Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony

Kuchnia Paulettes
CIASTO MARCHWIOWO ORZECHOWE 102

ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Orzeszki posiekać i wraz z marchewką dodać do ciasta. Wymieszać.  Tortownicę o średnicy 25 cm. wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka

Kuchnia Paulettes
KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ 121

moja mama w sklepie rybnym.  Są wyjątkowe w smaku i niezwykle smaczne. Jak wiadomo rybka jest zdrowa, więc warto czasem zamiast zwykłej panierowanej zrobić właśnie takie kotleciki z marchewką i pietruszką dla odmiany.  Nie ma nudy na naszych talerzach ! :D Marchew sprawia, że kotlety są wilgotne i lekko słodkawe. Natomiast natka pietruszki ma wiele witamin, więc jak tylko

Kuchnia Paulettes
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 168

Czekamy, aż się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami.  Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut.  Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 125

Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle

Ciastka - domowe słodkości
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 223

startą marchew między  warstwami kapusty. Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną marchewkę z dodatkiem kapusty. Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem • 2kg marchwi / waga po obraniu /, • 40g soli kamiennej, • Pęczek natki pietruszki, • Kawałek startego

Leśny Zakątek
Rosół żołądków i kurczaka 186

zalać wodą, tyle żeby były przykryte. Zagotować i gotować minutkę. Przelać żołądki przez durszlak i przelać zimną wodą. Pokroić żołądki na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki, ziarenka ziela angielskiego. Cebulę przypiec na płomieniu lub obsmażyć na suchej patelni. Lekko zarumienioną dodać do garnka.Pałki kurze umyć, oczyścić i dodać do garnka. Część natki pietruszki wrzucić

Kuchnia Pokoleń