Pięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
Zasmakuj Kuchniwarzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew) kawałek dyni Hokkaido przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona oliwa z oliwek kulka mozzarelli Przygotowanie: Ryż zalej 500 ml wody, lekko osól. Gotuj w garnku
Zdrowie na języku :PDelikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 200 g serka topionego (pieczarkowego) 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko podsmażamy na maśle
R'n'G Kitchenpodróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz
Powiedz dietom niepodróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz
Powiedz dietom nieczyli białe naloty, kożuchy, pleśnie, piana czy… zapach, który może zwalić z nóg, a który nie świadczy wcale o tym, że kiszonka jest do wyrzucenia. Kto robił kiszoną marchew ze szczypiorkiem, ten wie… A kto nie robił, niech łapie książkę tutaj
GRUBY WAŁEKpodkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną
Trzeci talerzŚledzie pod pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski
słodki bratekSKŁADNIKI : 5-6 dzwonków karpia sól, pieprz 3 łyżki klarowanego masła 1 spora marchew 1 pietruszka kawałek selera malutka cukinia 1 szklanka buliony + 1 łyżka masła
Kulinarne Fantazje Mariolipowinien jeść i dlaczego. Później wchodzą przepisy. I się zaczyna… Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką z kaszy manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami
GRUBY WAŁEKjeszcze innym sposobem jest zmielenie mięsa ryby z dodatkami warzywnymi i ułożenie jej w skórze karpia, tak by danie przypominało wyglądem rybę w całości. Niektórzy dekorują karpia po żydowsku marchewką, jajkami, cebulą (zwykle stosuje się wtedy cebulę parzoną). Ja zachowuję prostotę formy – rodzynki, migdały i grubomielony pieprz – i tak mi się najbardziej podoba – większe dekoracje zostawiam
Pociąg Do Kuchnirodziny, a przy tym jaka dobra... Pasuje do kanapek, parówek i innych kolacyjnych przysmaków :) Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem (około 6 porcji): duży słoik warzyw konserwowych (groszek, kukurydza, marchewka) mała puszka tuńczyka łyżka majonezu łyżeczka musztardy Odlać warzywa i przerzucić do miski. Tę samą czynność powtórzyć z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz musztardę i wymieszać raz jeszcze
Karola gotujegórnej części zdjęcia). Pyszne! Warkocz z polędwicy wp. z sosem grzybowym, ziemniaki. To zamówione przeze mnie danie, którym byłam zachwycona. Sos fenomenalny (znacie moją obsesję grzybową), mięso genialne, a marchewka ręcznie ucierana pełna soku. Każde danie jest warte polecenia. Miejsce godne każdej okazji. Z pewnością tam wrócimy. Kulinarne szaleństwo :) Nie jest łatwo o restaurację na tak wysokim poziomie
Karola gotujeprzepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki (ilość wedle uznania) sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić
Karola gotujeSkładniki – porcja dla 6 osób: 600 gram wołowiny, 1 kg drobiu, włoszczyzna : 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula, pęczek natki lubczyku, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Krok 1 Mięso dokładnie myjemy, usuwamy tłuszcz i nadmiar skóry. Zalewamy mięso 2 litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Nie zbieramy powstałej piany (szumowin) -jest
Coś bym zjadła