kolendra do posypania Mięso pokroić w kostkę a następnie natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka a następnie dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem
Ola la LCHFnieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką z marchewki i imbiru. Składniki: (dla 3 - 4 osób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek
Kuchcik gotujeciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka por 1/4 selera 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 1,5-2 l bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 1-2 boczniaki królewskie 1-2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 1 cebula 1 marchewka, 4 ząbki czosnku 5 pomidorów 1 puszka ciecierzycy 3 szklanki bulionu 2 szklanki makaronu świeży tymianek oliwa do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania W rondlu … Czytaj dalej Włoska zupa z ciecierzycą i makaronem
czarrna od kuchniszefa dania zapowiadały się bardzo interesująco, mnie i Natalii z " Raju Podniebienia " - notabene bardzo dziękuje za przemiłe wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym przepisem już
Słodki KompromisLivorno – filety anchois, a w Viareggio – tuńczyka. Najbogatsza wersja panzanelli pochodzi zaś z okolic Garfagnany gdzie tzw. ‚Panzanella del Prete’ (czyli ‘sałatka księdza’) zawiera dodatkowo czerwoną cykorię (radicchio), fenkuł, marchewkę, paprykę, szynkę, ser pecorino, tuńczyka oraz filety anchois, kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromistych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie te z grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka lub cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych
Słodki Kompromisjedno z moich ulubionych dań lunchowych, szybkie, pożywne i do zrobienia praktycznie ze wszystkiego. Wiosną warto pokusić się o lżejsze wersje, na przykład z młodymi warzywami, chrupiące mini marchewki i mini cukinie sprawdzą się w wiosennym curry doskonale. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
Słodki KompromisWielka wiosenna podróż kulinarna właśnie się rozpoczyna. Pierwsza prosta już obfituje w liczne, wiosną pachnące przysmaki, na straganach, spod główek kapusty i z czeluści natki marchewki nieśmiało wychylają swoje łebki zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi
Słodki Kompromispodaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików, warzywne ich odmiany. Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej, marchewki, czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez wegetarian, suchar. Dziś mnogość
Słodki KompromisOwoce od zawsze znajdowały zastosowanie w cukiernictwie, jednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. Cukinia, marchew, dynia, buraki, fasola, szpinak - wszystkie one doczekały się już słodkich wypieków z ich udziałem. Warzywa dodane do ciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona
Słodki Kompromisowoców. Przy tworzeniu możemy dać upust naszej wyobraźni jednak warto stosować zasadę: 1 szklanka owoców ( jabłka, jagody, mango, pomarańcze, ananas, maliny, brzoskwinie itp.), 1/2 szklanki warzyw (jarmuż, szpinak, marchew, awokado,buraki), 1/2 szklanki płynu (mleko, woda, sok) oraz ok 2 łyżek protein (masło orzechowe, jogurt,serek naturalny,chia, siemie lniane, płatki owsiane, nasiona konopi). Wspomniana "posypka" to już kwestia naszego
Słodki Kompromispierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 1,5 – 2 l Składniki: 6 buraków 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera mały por (150 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu drobiowego 2 łyżki octu […] Artykuł Barszcz czerwony na occie pochodzi
KuchniaWeDwoje.plmoja kuchnia. Kurczak nie musi być wcale nudny! W pysznych sosach, z dodatkiem warzyw! Wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem. 1.Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 2. Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 3. Kurczak w pomidorach z kalafiorem 4. Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 5. Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym 6.Dietetyczny kurczak
VioletoweKucharzenieskorzystać z takich, jakie akurat macie pod ręką. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 brukiew 1 fioletowy ziemniak truflowy 1 żółty burak kilka bulw topinamburu 2 fioletowe marchewki 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego ćwiartka kiszonej cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek mały pęczek świeżej kolendry łyżka kuminu świeżo zmielony pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Bulwy i korzenie
Quinoa Raz!