marchewka - 20163 przepisów (strona:778/1345)

Babka marchewkowa z pomarańczą. 164

Dziadka?   Składniki na keksówkę 40 cm: 5 jaj 1 szklanka oleju olejek pomarańczowy - łyżeczka 2 szklanki drobnego cukru 1 szklanka marchweki starej na małych oczkach 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 2 szklanki mąki pszennej typ 500 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierś kurczaka w tempurze 129

nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką z marchewki i imbiru. Składniki: (dla 3 - 4 osób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek

Kuchcik gotuje
Surówka z pora i marchewki 277

Smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak chilli z marchewkowym ryżem i czarną soczewicą 127

się różnych kuchni i smaków. Nic bardziej mylnego. To połączenie bardzo smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku. 2 porcje: 80 g ryżu brązowego 40 g soczewicy czarnej 1 średnia marchewka sok z pół limonki 1 duża pierś kurczaka 1 papryczka chilli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 żółtej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju kokosowego Ryż mieszamy z soczewicą

Kucharzyca
Flaki 201

Składniki: 1/2 kg pręgi wołowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżka przyprawy do flaków 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki jarzynka sól, … Czytaj dalej Flaki

czarrna od kuchni
Gotowane klopsy wieprzowe w sosie a’la strogonow 158

mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 minut. Dodać klopsy i pokrojone w kostkę ogórki do gotującego się wywaru, zmniejszyć ogień

Kuchnia Pokoleń
Bigos z kiszonej kapusty 149

ziaren jałowca, rzadziej - suszone pomidory, czy śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)  kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania)   2 cebule 3 listki laurowe   3-4 ziarna ziela angielskiego 20g grzybów

Di gotuje
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem 175

moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku.  Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki

Życie zaczyna się w kuchni
Karp pieczony w galarecie 157

odsłonach na innym w ogóle.  U nas się akurat pojawia i smażony i pieczony i w galarecie;) Składniki: 1 karp o wadze ok 2 kg 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 mała cebula żelatyna na 1/2 wody 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego do smaku - sól, cukier koper i natka pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 162

Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Rano wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, możemy dodać jakieś warzywa do wywaru np. marchewkę, pietruszkę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy a nawet powinniśmy dokładnie odcisnąć. Grzyby odciskamy z wody

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa z brązowej soczewicy a'la krupnik 165

minut. Brązowa soczewica ma 1 ważną zaletę, zachowuje kształt, nie rozpada się, przez co doskonale nadaje się do sałatek. Składniki: 2,5 litry wody 300 gram brązowej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano śmietana kwaśna świeża kolendra Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Krupnik z żołądkami 118

żołądkami Przygotuj 2 garnki, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę; chochlę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 70 g żołądków drobiowych, 1 woreczek kaszy jęczmiennej, 500 g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, maggi, 1 łyżkę margaryny, posiekaną natkę pietruszki do dekoracji. Żołądki oczyść, umyj, ususz i pokrój

blog.moje-pasje.info
Letnie przetwory: Ogórki curry 167

powtórzony. Recepturę zaczerpnęłam z serwisu wielkiezarcie.com . Oczywiście i tym zrobiłam po swojemu i zmieniłam proporcje zalewy (moje proporcje znajdziecie we wczorajszej notce – Ogórki konserwowe pełne przypraw ). Dodałam także trochę marchewki. :) Ogórki curry Przygotuj wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, dużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu

blog.moje-pasje.info
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 131

profilaktyczne lekarstwo. Rosół wołowy Przygotuj garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek) lub suszony (1-2 łyżeczki), natkę pietruszki, sól. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą

blog.moje-pasje.info
Adwent 2016 - dania świąteczne: Świąteczna pieczeń wołowa 228

stronie 271). Pieczeń wołowa z jarzynami Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, patelnię, łyżkę, naczynie żaroodporne, miarę kuchenną, łopatki. Przygotuj składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 1 większą marchewkę, 1 korzeń pietruszki, 1 dużą cebulę, kawałek pora, 150-250 ml wywaru wołowego, pieprz mielony, ulubione zioła, masło. Polędwicę oczyść z błon i ścięgien. Umyj ją pod bieżącą wodą i osusz

blog.moje-pasje.info