soku z cytryny polewa czekoladowa owoce z nalewki (np wiśnie) lub syropu (jeśli dla dzieci) nalewka lub lekki syrop do skropienia do dekoracji : wiórki kokosowe, czekoladowe kamyczki, kawałek marchewki W 1/3 szklance wrzatku rozpuść żelatynę cukier. Ubij kremówkę, dodaj przestudzoną żelatynę i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. Blaty skrop nalewką. Ułóż na dolnym blacie owoce, nakryj
Gotuj Sam!Składniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki
Qchnia po prostuSkładniki: 70 dag filetów rybnych (np. dorsz, miruna) 4 marchewki 2 pietruszki pół selera 3 cebule 3 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia 1 duży koncentrat pomidorowy (20 dag) 2 łyżki octu winnego mąka pszenna do panierowania ryby kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy mąką i smażymy
Qchnia po prostuwołowiny, 1 kg karkówki) 0,5 kg surowego boczku 0,3 kg wątróbki drobiowej 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 selera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ok. 500 ml wywaru z mięsa Do przyprawienia: sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 jajek (osobno
Mieszam w Garnkugodziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 20 minut. Na patelni ( o grubym dnie
Miód i pieprzSkładniki : 1 kg ciemno czerwonych buraków ćwikłowych ( np. odmiany "Opolski " ) 2 średnie pietruszki 2 średnie marchewki kawałek selera 1 cebula 4-5 ziaren ziela a ngielskiego 4 ząbki czosnku sól pieprz troszkę cukru kwasek cytrynowy Sposób wykonania : B uraczki, pietruszkę, marchew i selera obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na cienkie plasterki. Wsyp
Przepisy i porady kulinarnedoda się cebuli (ja dodałam, bo widzę, że wywary na bazie cebuli dobrze toleruję, a cebula daje jednak fajny aromat) Składniki: 1/2 kg dorsza 1/2 kg miętusa 2 marchewki 2 cebule (niedozwolone w diecie lowFODMAP) pietruszka korzeń pęczek koperku pól selera 4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego łyżka lubczyku łyżka natki pietruszki
pyszne zdrowościTradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej ;) do tego można zrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką
Zasmakuj Kuchnitwardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane w łupinach 4 ugotowane marchewki (lekko twardawe) 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (lekko twardawe) 1 czerwona cebula 6 filetów śledziowych świeżo mielony pieprz ocet winny 2 łyżki majonezu 200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu
Kuchnia bezglutenowainnego , postawił troszkę na nogi, więc dla takich zakatarzonych jak ja dziś , zapraszam na pyszny gorący rosołek . Składniki ( na duży gar ) 1 duża porcja rosołowa 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 pora ( biała część ) 1 średnia cebula 3 łyżki warzywka pieprz czarny sól paczka makaronu ( według uznania ) Wykonanie
Mój SmakSól Pieprz Zaczynamy od przygotowania wywaru. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze, gdy we włoszczyźnie jest dużo marchewki. Tak przygotowany wywar gotujemy ok. 30-45 minut. W tym samym czasie na parze przygotowujemy różyczki kalafiora. Będą się gotowały ok. 30 minut – im mniejsze kawałki, tym szybciej. Nie muszą
MarcinChefmąka Szymanowska) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Olej Polski Rzepakowy) 1 duże jajko 1/3 szklanki brązowego cukru 1 szklanka startej marchewki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych Mąkę połącz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj jajko, olej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapodstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól, czarny pieprz, majeranek płatki papryki Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki na ciasto siekamy nożem
Pyry na Gazwłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi i czasu smażenia). Pierś podawać z sosem. Podałam z pieczonymi ziemniakami, marchewką i selerem. zastawa
królestwo garówKiszona kapusta to domena nie tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki 2 łyżki soli 2 papryczki chili Główka czosnku Imbir 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek wody Kiszona kapusta to bardzo popularny dodatek do polskiego obiadu. Kapustę kiszą jednak nie tylko Polacy. Kimchi to popularne
MarcinChef