makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:7/70)

Omlet ze szpinakiem i wędzoną makrelą 141

Dziś na śniadanie wjechał omlet, który jest prawdziwą bombą jeżeli chodzi o ilość białka. Jajka w połączeniu z mlekiem oraz wędzoną makrelą dostarczają budulca do naszych mięśni, a szpinak pięknie dopełnia całości. Przygotowanie takiego omletu trwa mniej więcej kwadrans. Zdaje sobie sprawę, że nie wygląda super apetycznie, jednak smakowo prezentuje się wyśmienicie. Solidne śniadanie, które musi u was zagościć chociaż(...)Składniki 3 jajka 2 łyżki mleka Sól Garść szpinaku Wędzona makrela Oliwa z oliwek Przygotowanie Jajka wbijamy do małej miseczki, dodajemy 2 szczypty soli, 2 łyżki mleka i całość ubijamy widelcem. Szpinak myjemy i ewentualnie kroimy liście na pół, aby nie były zbyt duże. Z makreli wybieramy same mięso, bez ości. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i wlewamy

Programista w kuchni
Pyszna pasta z makreli 183

Dzisiaj proponuję pyszną lekką pastę na bazie wędzonej makreli. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie chrupiącej bagietki jako znakomity pomysł na śniadanie. Jej przygotowanie to zaledwie kilka minut, a jest naprawdę przepyszna. Do przygotowania dania użyłem: 1 wędzonej makreli, 1 czerwonej cebuli, 1/2 papryczki chili, pęczka natki koperku, soku z 1/2 cytryny, 4 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)bagietki . Przygotowanie dania rozpocząłem od bardzo dokładnego obrania wędzonej makreli. Mięso ryby bardzo dokładnie oddzieliłem od skóry i kręgosłupa, a następnie pozbawiłem wszelkich, nawet najmniejszych ości. Nie jest zajęcie bardzo pracochłonne, gdyż ości makreli w większości znajdują się przy kręgosłupie oraz płetwach brzusznej i grzbietowej. Pozbawione ości mięso ryby umieściłem w miseczce i tam przy pomocy widelca rozdrobniłem

Wyprawy kulinarne
Kotlety z jajek i wędzonej makreli 154

lubię te wszystkie bezmięsne kotleciki. Zawsze wychodzą smaczne, jednak zawsze nieco inne. Wszystko zależy od zawartości lodówki i naszej inwencji twórczej. Ja w swojej znalazłam połowę wędzonej makreli i kawałek pora. W mojej głowie od razu zaczął tworzyć się przepis na coś wyjątkowo pysznego.. nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pracy. Kilka jajek ugotowanych na twardo, wędzona ryba(...)naprawdę naprawdę ciekawy dodatek do wszelkich dań, a w tych kotletach sprawdził się idealnie   więc  11/10! Składniki  na 6 kotletów 5 jajek klasy M 200 g wędzonej makreli (obranej ze skóry, bez ości) biała część pora natka pietruszki łyżka masła kilka łyżek mąki (ja użyłam kukurydzianej) łyżka serka twarogowego (u mnie chrzanowe Almette) sól i pieprz + amarantus

Kuchnia Ellie
Sałatka z wędzonej makreli 113

wysokie wody i bluzek z rękawami trzy czwarte. Uzbierałam wielką reklamówkę (taką po płaszczu) ubrań, które jutro włożę do pojemnika Caritas. W przerwie między wietrzeniem szafy zrobiłam sałatkę z wędzonej makreli. Smak mojego dzieciństwa, który regularnie odtwarzam do dziś. My tą sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się(...)skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce. Sałatka z wędzonej makreli 1 wędzona makrela 3 jajka 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku 1 małe jabłko pół cebuli 2 ogórki kiszone 1 łyżka majonezu (lub dwie, jeśli sałatkę chcemy kłaść bezpośrednio na pieczywie) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Jajka porządnie wyszorować pod bieżącą wodą i zagotować

Posadzone i zjedzone
Pasta z makreli na chleb + filmik 158

Proponuję dziś przepis na  przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli . To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem . Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce , bo wtedy kolejka była rodzajem " social media " - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć(...)jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 300 g twarogu 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 1 cebula kilka łyżek majonezu sól i pieprz Wykonanie: 1. Makrelę wędzoną pozbawioną skóry i ości rozdrabniamy widelcem. W międzyczasie wyciągamy jeszcze jakieś ości. 2. Dodajemy pokrojoną drobno

Kawa z mlekiem
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONĄ MAKRELĄ 139

kolację lub śniadanie, ale też często pojawiają się na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych. Do świąt coraz bliżej, więc przedstawiam moją wersję jajek faszerowanych - są to jajka faszerowane wędzonych makrelą. Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉 Składniki: 5 jajek 1 makrela wędzona pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka(...)białek. Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i za pomocą dłoni rozrywamy na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich kawałki makreli, posiekamy szczypiorek oraz majonez, sól i pieprz. Mieszamy.  Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Posypujemy wierzch szczypiorkiem

Kuchnia MagdaLeny
Pasta z makreli i jajek 179

jajek zaraz po paście jajecznej moja ulubiona pasta śniadaniowa. Nie jemy w domu za dużo ryb, bo mąż za nimi nie przepada, jest typowym mięsożercom. Dlatego dla mnie wędzona makrela jest świetnym sposobem na przemycenie ryb w posiłkach, ponieważ akurat za tym przepisem przepada i często go robimy na weekendowe śniadania. Pasta z makreli i jajek jest przepisem prostym(...)Pasta z makreli i jajek – Składniki 1 wędzona makrela 3 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 duże ogórki kiszone 2 czubate łyżki majonezu opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku pęczek świeżego szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek – Wykonanie Wędzoną makrelę obrać dokładnie ze skóry i ości. Podzielić na małe

To Musisz Wiedzieć
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą 88

Pyszna sałatka ziemniaczana. Idealna na letni obiad lub kolację. Sałatka ziemniaczana jaką tym razem przygotowałam jest z dodatkiem ogórków, jabłka, czerwonej cebuli i wędzonej makreli. Całościowo wyszło bardzo smacznie i kolorowo (na żywo wygląda zdecydowanie ładniej, niż widać na zdjęciu – drobno posiekana czerwona cebulka oraz posiekana natka dodawały całości nie tylko smaku, ale i uroku. Sałatka ziemniaczana z wędzoną(...)makrelą najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Warto więc przygotować ją wcześniej i odłożyć do lodówki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły. 700 g ziemniaków około 200 g wędzonego filetu z makreli 1 jabłko sok z połowy cytryny 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie – 1 łyżka

Smaki Na Talerzu
Pomidorowa pasta z makreli 228

Pomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek ). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowa pasta z makreli – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230g 1 mała czerwona cebula (lub biała wedle uznania) – ok. 40g 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki odrobina oleju rzepakowego lub masła

Kulinarne Przeboje
Pasta z wędzonej makreli 112

się do miłośników wszelakich smarowideł kanapkowych. Najczęściej robię różne pasty a'la hummus, wariacji na ich temat jest bez liku. Lubię też pasty jajeczne i rybne. Ta pasta z wędzonej makreli bardziej przypomina chyba sałatkę, pokrojone w drobna kostkę ogórki przyjemnie chrupią, a suszone pomidory dodają charakteru. Pasta z wędzonej makreli  Składniki: 1 wędzona makrela (ok 300g) 2 kiszone

Obiad gotowy
Paprykarz z makreli / Polish Smoked Mackerel Spread 96

Pamiętacie jeszcze paprykarz na kanapki? Dziś polecam go w znacznie zdrowszej i o wiele smaczniejszej niż sklepowa wersji. Paprykarz z wędzonej makreli to ciekawy pomysł na inną niż wszystkie pastę kanapkową. Jeśli nie przepadacie za makrelą, użyjcie innej wędzonej ryby. W wersji luksusowej sprawdzi się wędzony na gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju ryżu lub jeszcze zdrowszej kaszy jaglanej(...)kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam Masala, pieprz cayenne, moja ukochana mielona wanilia, pasta migdałowa i miód akacjowy.  Już niebawem przepisy na na blogu:) Przepis na paprykarz z makreli: wędzona makrela, 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, ok. 125 g koncentratu pomidorowego, cebula, ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, opcjonalnie listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól

Lekcje w kuchni
Sałatka z makrelą -śniadanie i kolacja 146

Sałatka z makrelą to moje dzisiejsze śniadanie, ale taką sałatkę można z powodzeniem zaserwować na kolację. Uwielbiam ryby. Wędzona makrela jest miękka i soczysta i idealnie pasuje na pastę lub sałatkę. Trochę trzeba się pomęczyć z ościami…Pewnie i można kupić wędzone filety z makreli ale sądzę, że wędzona ryba w całości jest o wiele bogatsza w smaku. Dlatego(...)ości za nim włożę ją do sałatki, bo wiem, że jej smak będzie obłędny. Sałatka z makrelą Składniki: 1 porcja garść zielonej sałaty, kolorowej i trochę jarmużu 100 g wędzonej makreli 2 jajka kawałek ogórka ½ czerwonej papryki, małej ½ awokado Cheddar sos 4 grube plastry żółtego cheddar 150 ml śmietanki lub mleka szczypta białego pieprzu i soli szczypta kajeńskiego pieprzu sól

codojedzenia
Pieczona makrela z warzywami 209

Polsce makrela jest dość popularną rybą, ale w 99% przypadków jest to makrela wędzona. Do tego stopnia, że kupno świeżej makreli może okazać się bardzo poważnym wyzwaniem – nie ma jej w ofercie większości sklepów rybnych, a co dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie(...)mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej). Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez czas od kilku godzin do kilku dni – przy czym ze swojej strony polecamy co najmniej 24 godziny. Pomijając jednak tę kwestię

Kulinarna Pokusa
Kanapkowa pasta z wędzonej makreli i czerwonej fasoli 112

Jedna z moich ulubionych, dyżurnych past na kanapki - pasta z wędzonej makreli, z czerwoną fasolą, jogurtem i szczypiorkiem. Kilka składników, ale doskonale do siebie pasujących. Szybka w wykonaniu, tania i pyszna - czego chcieć więcej. Alternatywa do szynki i żółtego sera do szkolnej śniadaniówki. Kanapkowa pasta z wędzonej makreli i czerwonej fasoli 1 wędzona makrela 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki

Smaczny zeszyt